"Вима": Номерът на Ципрас с дълга не мина

Призракът на възможни избори броди из страната
8 дек 2016 13:44, Елка Василева
15
"Вима": Номерът на Ципрас с дълга не мина
Алексис Ципрас. Снимка: архив, Reuters

Не мина номерът със същественото облекчаване на гръцкия дълг, на който Алексис Ципрас бе заложил в началото на есента. Гръцкият премиер се надяваше на безрезервна подкрепа от страна на американския президент Барак Обама, но след поражението на Хилари Клинтън целият му план пропадна, коментира в. "Вима".

Европейците смятат, че с наскоро одобрените от Еврогрупата краткосрочни мерки за облекчаване на гръцкия дълг да бъдат овладени на първо време разходите по неговото обслужване до 5 на сто от БВП и впоследствие до 20 на сто от БВП /тази година те няма да надхвърлят 7-8 на сто от БВП/, което означава, че Гърция сама ще трябва да осигури финансовата си стабилност.

Наред с това управляващата коалиция ще бъде призвана да постигне и високи първични излишъци от порядъка на 3,5 на сто от БВП, както искат кредиторите, смята изданието, като подчертава, че намаляването на дълга се свежда до краткосрочни мерки, а не до "подстрижка" на номиналната му стойност.

Планът на Ципрас обаче е без ресурс и сега той ще трябва да пребори хардлайнерите в Европа и във МВФ, но договарянето му с тях ще го постави в още по-тежка ситуация, тъй като те искат още мерки за икономии. Върху него растящ натиск ще оказват и социологическите сондажи, а призракът от нови избори ще броди все повече над неговата партия СИРИЗА, пише "Вима".

Вестникът предполага, че ако Ципрас не постигне някакъв приличен компромис с кредиторите, ако продължи ситуацията на несигурност и ако бъде пропуснат и шансът, даден от еврозоната с краткосрочните мерки за облекчаване на дълга, искането за нови избори ще завладее и самата СИРИЗА, която ще настоява за тях, за да може да се спаси.

"Вима" лансира изборен сценарий, който показва, че макар сондажите сега да дават предимство на консерваторите от опозиционната Нова демокрация и те да плашат с нови избори, лидерът им Кириакос Мицотакис няма да може да получи необходимия брой гласове, за да състави самостоятелно правителство, което прави твърде вероятно връщането на Ципрас отново на власт като изразител на една по-широка от сегашната правителствена коалиция.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
6
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
Какво сте се заяли с гърците, та ние вървим по техния път! Със скоростта и лекотата с която се теглят кредити от ГЕРБ скоро ще ги стигнем.
14
4
 
0
 
! Отговори
МВФ преди 7 години
До Анонимен 1не искаме да чуваме повече за византийците!
13
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Гърция е била стратегически важен партньор в източното Средиземноморе за Англия и Франция ,както и витрина на развития капитализъм за комунистическите Балкани.Но времената се менят и тежеста на Гърция олеква.От тук на там елина ще трябва да работи повече за да си заслужи стандарта на живот ,спонсори на ,,хоризонта,,не се виждат .
12
0
 
13
 
! Отговори
До Анонимен 5 преди 7 години
" ЗАЩО" е хубав въпрос, но винаги трябва да се съпровожда и от "КАК". И в тая връзка - КОЙ им даваше на гърците? Щото,не е луд тоя,къде яде баницата,луд е тоя,къде му я дава...Ако някой ти дава безконтролно шакпа с пари всеки месец ти какво - ще ги пазиш за вечни времена ли?..Та КОЙ ги даваше тея пари на гърците?Ами много е *** отговорът - германски и отчасти френски банки.Сега разбираш ли защо е цялата дандания?
11
1
 
3
 
! Отговори
до 7 преди 7 години
Нещо не знаеш моето момче.....просто си един обикновен драскач, с малко мозък, повече време и никакви пари....а аз не съм такъв, така че --гуд бай!
10
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Отличен коментар, PD. Тъкмо мислех да напиша нещо подобно. Очертават се тежки години за южната ни съседка. Ще ги съжалявам лицемерно византийците и ще плача с крокодилски сълзи за тях.
9
1
 
0
 
! Отговори
Alaman преди 7 години
Ribata ne kalve ot parvoto miatane....nali taka, PD?
8
6
 
27
 
! Отговори
PD преди 7 години
Гърция няма разумен ход. Отглеждането и като пример на успешна демократична държава, за контрапункт на бившите соц. държави, приключи. За това време не разви нужната и икономика. Вече, ще става все по голям генератор на анархизъм. И ако днес все още е срвнително добре, то иде утре, а народа по скоро ще спетва бунтове и др, вмето да се обедини и изработи нужните и средства. Но такъв е ментала на византийско имперски поданник. Докато политиканства друг да бачка.
7
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До до 1"Срамно е как на бялото плюете до черно."99% съм сигурен, че ти подобно на стачкуващите трактористи и на един наш виден доносник и депутат си викал-браво Сириза, и на нас ни трябва Сириза....Да живее Сириза...
6
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
При Тръмпи,няма да им минат от номерата византийски!Макар да имат много силно лоби САЩ!
5
5
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Шапка им свалям на гърците. Изключително последователни са в исканията си и в наглостта си и за това, че никой не зададе въпроса: защо натрупахме този дълг?
4
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе на нас в България защо не си изсипват така пари без да си ги търсят ?
3
10
 
27
 
! Отговори
до 1 преди 7 години
Срамно е как на бялото плюете до черно.....Ципрас постигна единствено ....власт и охолство. Жизненият стандарт на гърците спада, но комунягата Ципрас нехае. Ако Гърция не беше лъгала, ЕС и МВФ...щеше да бъде много по - добре. Не че сега в сравнение с БГ е зле. То в сравнение с нас и Уганда е по - добре. Заслугата е на комуниста Боко Тиквата; Доган, Станишев и *** Нинова се готви да ***....
2
9
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
немчулята да не се обясняват а да вадят еврата, че скоро иде пролет и време за гръцки фиести! Гръка няма да върне и един лев - забравете ! Германските банки са се забатачили в гръцката яма и ще плащат в противен случай ще изгърмят една по една! Хитрите византийци отново намериха цаката на добрия живот! Гърция все пак е люлка на цивилизацията и северните варвари трябва да плащат до края на света за това че гърците са им създали демокрацията!
1
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Гърция се управлява от МВФ и САЩ и искат да свалят Ципрас, но и той не изпълни референдума за охи на кредиторите.