50 000 души из улиците на Солун: Македония е Гърция!

Двете държави още преговарят за името на Македония
21 яну 2018 17:19,
283

Снимка: Олег Попов, Dnes.bg


Исторически многохиляден митинг се провежда днес в Солун. Неправителствени организации и сдружения на гръцки македонци протестират срещу употребата на името "Македония“ като конституционно име на съседната държава.

Гърци от цялата страна, от островите и дори от чужбина пристигнаха в Солун за участие в проявата, съобщи БНР.

Над 50 хиляди души се събраха в центъра на града пред паметника на Александър Македонски.

Още по темата

С национални знамена и плакати "Македония означава Гърция“ демонстрантите изразяват мнението на много от гърците, че в промяната на името на съседната държава не трябва да се включва "Македония“.

Протестиращите скандираха "Македония е Гърция", а протестът получи подкрепата на политически, спортни и професионални организации и обединения.

Последно социологическо проучване сочи, че 77% от анкетираните са на това мнение. В митинга участват представители на кметствата от цяла северна Гърция, както и депутати от партията "Независими гърци“, която е част от правителството.

Църквата също взе страна в спора, но призова да не се организират протести. Солунският митрополит Антимос на литургия днес обаче покани вярващите за масово участие в митинга.

Медиите коментират днес, че митингът в Солун е "израз на национализъм“. Правителството продължава преговорите със Скопие. Все още няма споразумение.

Тази седмица специалният пратеник на ООН в спора за името на Македония Матю Нимиц е предложил пет варианта, които могат да го решат чрез "добавки" към сегашното, което според властите в Скопие е Република Македония и което Гърция не признава.

Нимиц е поставил на масата пет предложения: Република Нова Македония, Република Северна Македония, Република Вардарска Македония, Република Горна Македония и Република Македония (Скопие). Версиите им на латиница включват изписването на "Македония" като "Makedonija" според изданията. Списъкът с предложения е бил предаден на двамата преговарящи, Адамантиос Василакис и Васко Наумовски.

Тези имена съответно ще имат и "кратки" версии - "Нова Македония", "Северна Македония" и пр.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


283
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
243
0
 
0
 
! Отговори
Aaaaaaa! преди 6 години
Време и ние да излезем на протест за името на Гърция!!!!!!!Да си изберат някое от следните наименования като Северна Либия Горна Волта, Горен Египет или Северноафрикански съюз (Евросъюз) обозначаваш местата от където са мигрирали на Европейския конринент
242
0
 
1
 
! Отговори
Deutschland преди 6 години
Германия е велика, а Гърция ни е личната наложница
241
1
 
3
 
! Отговори
пенчо преди 6 години
До До гестапо еми който е свикнал да играе по руска *** .. то манталитет
240
0
 
2
 
! Отговори
пенчо преди 6 години
До До cortez ауууууууу колко си умен.............
239
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Древните гърци са обитавали Етиопия. А дали изобщо е имало древни гърци?
238
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Независим швейцарски институт за генетично иследване дава данни за балканските народи ,българите с тракийски и славянски корени за гърците 80% афркански ген и 20% славянски корени ,може да са обитавали балканите много по рано от нас ,но като държавност създаването на монолитна държава ние сме доста по рано
237
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Солун е бил Български и другото което е можеш ли да кажеш на хора които са лъгани че са Македонци години наред как да се казват !Като са много чесни Гърците кажете им истената че са част от тях Българи и говорят Български а не славяни!
236
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Древните гърци са обитавали Балканския полуостров, Мала Азия и цялото крайбрежие на Черно море по времето, когато българите още не са се появили на територията на днешен Афганистан.
235
7
 
15
 
! Отговори
Бай преди 6 години
Анонимен 247, пиле шарено. 'Ай да обясниш, ако можеш как, ако гръците са траки (видно не си чувал за работата на Якоб Фалмерайер относно произхода им от Африка) в северните предградия на Атина същестува топонима Варибоби (изписва се ΒΑΡΥΜΠΟΜΠΗ)? Знаеш сигурно че тия маляки няма звука б- в употреба. Моля да, обясниш и появата на Витиня, Велигощи, Малота и други на територията на Пелопонес. ГЪРЦИЯ Е БИЛА ЦЯЛАТА БЪЛГАРСКА! ВКЛЮЧАЕ МАКЕДОНИЯ С КОЯТО СЕ РАЗДЕЛЯМЕ САМО ПРЕДИ 70-80 ГОДИНИ!
234
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кви ги дрънкате! Македония е Българска земя.Който слуша в часовете по история ще знае че преди 30-те години на миналия век Македония се е намирала в България.После се е отцепила.Има един лаф:Кат' не знаеш,не се обаждай!
233
2
 
10
 
! Отговори
Агджата преди 6 години
Лунна република е добре. Нали и Луната е македонска земя. И без това само сърбомани са останали там.
232
1
 
5
 
! Отговори
Cortez преди 6 години
Прав си 243, но по добре приятел на ботаташ от колкото слуга на файтонджия
231
2
 
8
 
! Отговори
Cortez преди 6 години
Едно неграмотно маке чул че имало планета Марс и се провикнал: - Еееех Марс земьо македонска! ..... Затова предлагам новото име на Българската област македония да се казва Република Марс
230
4
 
12
 
! Отговори
Cortez преди 6 години
Странно, ние Българите признахме държавата Македония, езика им, нямаме претенции за нищо но макетата не спират да ни лаят и да ни дъвчат дедовия, сега е време да опитат и от гръцката сиренясала наденица за да разберат коя ръка трябва да цункат
229
4
 
4
 
! Отговори
Господа маляки, преди 6 години
кой Стрепсилс предпочита вашето гърло? С лидокаин или с чорайбин? Последния прекрасно смазва гласните струни за да можете да чуруликате като славейчета по площадите.
228
4
 
3
 
! Отговори
Кучетата си лаят.... преди 6 години
Who let the dooogs out, wаw, wаw.....
227
5
 
4
 
! Отговори
Хахахаха преди 6 години
Ползата от гръцките протести и квичене е същата като тази когато вълците вият срещу луната. Нулева.
226
5
 
4
 
! Отговори
Гай Юлий Цезар преди 6 години
Византийските маляки са в поза партер. Горко на победените!
225
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гръцката агония ме изпълва с радост и перфидна наслада. Ще получа душевен оргазъм от кеф.
224
4
 
5
 
! Отговори
Еркюл Поаро преди 6 години
На гърчетата им предстои да преглътнат един мнооого горчив хап.