Балканска среща: Регионът има потенциал и ще го използваме!

България, Румъния, Гърция и Сърбия формират групи за инфраструктурата
Обновена: 24 апр 2018 21:02 | 24 апр 2018 21:00,
13

Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

България, Румъния, Гърция и Сърбия обсъдиха конкретни проекти за развитието на Балканите по време на Съвета за сътрудничество на високо равнище, който се проведе в Букурещ. Транспортните коридори, енергийната и дигиталната свързаност бяха във фокуса на разговорите между премиерите Бойко Борисов, Виорика Дънчила, Алексис Ципрас и президента Александър Вучич. 

Лидерите решиха да се формират работни групи на министрите на транспорта и съобщенията на четирите страни, които да финализират проектите преди срещата от формата 16+1 през юли в София. 

Премиерът Бойко Борисов заяви, че това, че срещите им продължават да се провеждат е една добра новина. Той подчерта, че нямат намерение да излизат с декларации, а искат да напреднат в инфраструктурата и пристанищата. Премиерът Борисов през есента миналата година домакинства във Варна първия форум в този формат и отново призова за разбирателство и диалог на Балканите, подчертавайки, че проблем в която и да е държава става всеобщ за региона.

Министър-председателят на Гърция Алексис Ципрас посочи, че целта на четиристранния съвет е да допринася за мира, стабилността и сигурността в региона.

"Балканите имат потенциал и ние сме тук, за да използваме възможностите за развитие според нашите интереси, а не само според дневния ред на трети страни", каза Ципрас, цитиран от "Фокус".

Той съобщи, че страната му обмисля да се включи в инициативата 16+1.

Гръцкият, както и румънският премиер Виорика Дънчила, оцениха високо постигнатото по време на Българското председателство на Съвета на ЕС. Те откроиха приоритета Западни Балкани и потвърдиха подкрепата си за процеса на евроинтеграция на страните от региона.

Президентът Александър Вучич благодари за ангажираността към Западните Балкани и конкретно към Сърбия и подчерта готовността и на четирите страни от Съвета за ускоряване на реализацията на инфраструктурните проекти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бате да прави бързо балкански Вишеград, че инак мъката ще е голяма и всякакви "холандци" и разни мошеници ще ни изнудват все повече.
9
0
 
7
 
! Отговори
Mariec преди 5 години
Оправихме БЪЛГАРИЯ, сега балканите, после европа.... Америка, че и вселената. Каруцата затънала в калта, ама нейсе.
8
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво на Борисов! Балканите трябва да се обединят след 100 години войни , които ни създават отвън. Стокообмена трябва да се увеличи и да се изолират някой държави.
7
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо не присъстват Черна гора,Македония,БИХ,Косово,те не са ли Балкани?Хърватия не се смята към Балканите.
6
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
през февруари тази година премиера Бойко Борисов на среща на Европейската банка за възстановяване и развитие в Лондон поиска 30 милиарда евро за проекти свързани с развитието и свързаността на Западните Балкани. Сега разбрахте ли що са се събрали ,ще има голямо папу като за последно.БАЛКАНСКИТЕ НАРОДИ ДА ПЛАЩАТ СМЕТКАТА,ХА ЧЕСТИТО НА ВСИЧКИ!
5
4
 
5
 
! Отговори
Щирлиц преди 5 години
Орел,рак,щука и пеликан на едно място?Благодаря.
4
1
 
7
 
! Отговори
Пешо преди 5 години
Ама верно балканска среща?И бай *** е там!Пардон бат Бойко!
3
1
 
5
 
! Отговори
Борисооов! преди 5 години
Твоята работа е...Всичката Мара втасала....О,спи ли Бог, о Бог не види ли????
2
3
 
10
 
! Отговори
Паскал преди 5 години
Тези мине се не мине време и си правят махленски вечеринки с гръмки изказвания след което нищо не следва естествено.
1
14
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ГЕРБ - 10 години бой по червените кратуни на всички избори