IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start.bg Chernomore Posoka Boec Megavselena.bg
BGONAIR Live

Как бързо да направим домашно кисело зеле?

Една лесна рецепта

Снимка: istock

Снимка: istock

Киселото зеле е една от най-обичаните и традиционни зимни храни в българската кухня. То е не само вкусно, но и изключително полезно заради естествената ферментация, която обогатява зелето с пробиотици, витамини и минерали. Обикновено се приготвя в бидон или голям буркан през късната есен, но можете да го направите и по-бързо – у дома, в по-малки количества, като следвате тази лесна и бърза рецепта за кисело зеле.

Какво ще ви трябва, за да си го приготвите?

За приготвянето на кисело зеле ще ви е необходимо:

  • Една голяма бяла зелка (около 2–3 кг)
  • вода
  • сол

* По желание може да добавите морков, семена от копър, зърна черен пипер или малко царевични зърна – тези добавки придават допълнителен аромат и леко сладък вкус на готовото зеле.

С какво да започнете:

Първата стъпка е да измиете добре зелката и да премахнете външните, увехнали листа. След това я разрежете наполовина и махнете кочана. Нарежете листата на тънки ивички – колкото по-фино е нарязано зелето, толкова по-бързо ще ферментира. Ако добавяте морков, настържете го на едро ренде и го смесете със зелето.

Източник: Бърза рецепта за кисело зеле

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.
Новини
Свободно време
Водещи
Последни новини
Четени
Най-четени за седмицата