Бивша Югославия – проблемът на Балканите, който не е решен

В Европа няма да има военни конфликти, смята френски геополитик
25 май 2018 20:00,
23

Случващото се на Балканите е проблем на бивша Югославия, който не е решен окончателно. Една част от бивша Югославия е неотлъчна част от Европа, проблемът на Босна и Херцеговина остава много труден.

Така коментира процесите в региона френският геополитик Жерар Шалиан в предаването "Светът е бизнес" на  Bloomberg TV Bulgaria с водещ Николай Кръстев.

"Проблемът на Босна и Херцеговина остава много труден, защото е конфликт, който е по-скоро замразен, отколкото решен и завършен", смята Шалиен. Той допълни, че на Балканите съществува и проблем "Косово", който е основно американски.

Според Шалиен Косово е поставило Сърбия пред свършен факт и това е като продължение на Студената война. Геополитикът твърди, че остават изключително много неща за решаване, които създават допълнителни проблеми между Русия и Америка и при решаването на които Европа остава на второ място.

"Според мен в Европа няма да имаме важни военни конфликти. Съществува напрежение, несъвършенствата и противоречията са дълбоки. Има много нерешени проблеми от историята, но това се корени в далечното минало", каза Шалиан.

Специалистът по военни конфликти каза още, че е желателно да се промени Дейтънското мирно споразумение, ако искаме да се промени нещо, дори и то да не се случи съвсем скоро.

Според Шалиан отговорните органи и премиерът на Косово имат абсолютното право да защитават народа и интересите му.

"Сближаването между Русия и Турция е съвсем конкретно обусловено, като по никакъв начин не става въпрос за някакъв алианс и не се върви към такъв. В Средния изток реалният алианс е между Иран и Русия", допълни още Жерар Шалиан.

Вижте целия разговор във видеото!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
4
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
нато вьз основа на кое решение на оон удари белград и хората там ще умират от рак1999 бьлг власти дадоха коридор на ам самолети за да се докарат пред вас отзапада а искаха руските самолети с хум помощ за сирия да кацат в софия за проверкакакьв е този двоен аршин западьт е виновен за всички беди на балканите вие стезлият гении да ни наричате погреба на балканите
11
12
 
11
 
! Отговори
Osman преди 5 години
Предстоят още тъжни събития за тъпите сърби - идоититте на света. Следва обединение на Косово и Албания, към които рано или късно ще се присъедини част от територията наречена Македония. Новата война ще е в Босна. Там сръбските шовинисти на додик ще бъдат прогонени. Всички сърби да се събират в Белград. Повече място за фашисти няма на Балкана.
10
6
 
16
 
! Отговори
Неврокопчанин преди 5 години
До Благоевград. Неврокоп (Гоце Делчев) си остава верен на майка България. Тук е Неврокопската епархия, майката на целият православен Пирин. Изкуствено създадени градове от БКП в подножието на Рила да не се обаждат. В Пиринско живеят българи християни и българи мохамедани в хармония. Сърбите са тумор на Балканите. 140 години ни забиват нож след нож в гърба. Забрави ли съединението и удара в гръб, забрави ли подлостта през Балканската война, забрави ли геноцида в периода 1919-1956?
9
18
 
4
 
! Отговори
Благоевград преди 5 години
В Пиринска Македония да бъде проведен консултативен Референдум за АВТОНОМИЯ под мотото ,,Искаме да бъдем стопани в своя дом,,.Допитванията да имат консултативен характер и не задължават София да предприеме каквито и да е действия.
8
4
 
12
 
! Отговори
Браво преди 5 години
Сърбите са най-големите певачи на Балканот.Още на времето Тито им беше казал - Пейте сърби толку убаво та да ве слуша целиот свет.Инаку требе да работите цел живот како бугарите.И они сърбите пеат.
7
7
 
6
 
! Отговори
Adolf Eichmann преди 5 години
Ако Тито и Димитров се бяха разбрали на времето сега Югославия щеше още да я има и щеше да е най-мощната държава в И. Европа след Русия... но Тито беше твърдоглав а Георги Димитров прекалено наивен...
6
5
 
7
 
! Отговори
Ime преди 5 години
онези, които са отговорни за поредната шашма както с шашмата със създаването на израел, така и на юдейсктата миниколония - косово с протектората на ционисти, като олбрайт да поемат отговорността си, въпреки, че се *** в дайперси!!... защо евреите непременно държат да са американизирани? за да има кой да им плаща сметките!
5
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да, съгласен съм, че проблемите са започнали още с Балканските войни и с ПСВ. Сега е ред сърбите да бъдат ощетени, въпреки че им взеха нещо, което не е тяхно. Който познава историятяа на България знае, че те са обитaвали планините на Босна преди да налазят българските земи през средновековието.
4
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Малко ги клаха. Трябваше да изчистят Сърбия от мюсляци.
3
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Още има муджахидини в Босна вкарани със самолети с хиляди от оня клоун Клинтън който има и паметник в центъра на Прищина-Косово.Но няма да виреят дълго,всичко ще си дойде на мястото рано или късно.
2
4
 
20
 
! Отговори
Grom преди 5 години
Да не сме ги създали ние?! След ПСВ се чудеха как да направят Кралството на сърби, хървати и словенци по-голямо, защото свиреше по гайдата на франсетата.Каквото Англия и Франция натвориха тогава с Версайската система от договори, ще имаме да му сърбаме попарата още поне няколко века - и ние на Балканите, но най-вече Близкият Изток. И оправия няма да има.Две положителни неща има само от края на ПСВ - официалното разпускане на Хабсбургската интригантска империя и освобождението на Полша.
1
31
 
9
 
! Отговори
Благоевград преди 5 години
Република Пиринска Македония със столица Благоевград !