По оста с Македония: Радев и Борисов ходят по въже

Има ли напрежение между страните, коментира политолог
15 юни 2018 10:00, Петя Славова
26

Напрежението между македонския президент и премиер се пренесе и върху българските им колеги Румен Радев и Бойко Борисов. Политологът Първан Симеонов посочи, че е разбираема позицията на Борисов да откаже да се срещне с държавния глава Георге Иванов в София, на фона на това, което по-рано той е направил по отношение на Зоран Заев.

Още по темата

Припомняме, че Иванов изгони Заев от кабинета си, след като македонският премиер договори ново име на страната с гръцкия си колега Алексис Ципрас. Според изпълнителния директор на "Галъп интернешънъл", Борисов показва недвусмислена подкрепа в действията на Зоран Заев.

"Чест прави на Радев, че не прекали в отговора, не реагира прекомерно. Двамата ни основни държавни мъже ходят по въжето все още без да падат", посочи Симеонов пред Bulgaria ON AIR.

Той е на мнение, че е наивно да смятаме, че позицията на българското правителство е особено автономна. Западните ни партньори искат да вземат Македония в НАТО, а източните ни приятели не искат това да се случва, отбеляза политологът.

По думите му работата на българския политически елит е да осъществи столетно чаканото сближаване с Македония, което според него не се случва засега. Българското общество е станало безразлично към отношенията ни с Македония, смята Първан Симеонов.

"Няма страхотна заплаха за това правителство, има обаче човешки проблеми. Дали на Валери Симеонов ще му издържат нервите, дали на самия Борисов ще му издържат... Логиката сочи, че това правителство би трябвало да се задържи", коментира още политологът в "България сутрин".

Той изрази съмнение, че поредният вот на недоверие на БСП ще бъде успешен, но отчете, че опозицията прави това, което трябва. Първан Симеонов подозира, че кабинетът ще се сплоти от този вот на недоверие и двете страни ще има какво да спечелят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
5
 
! Отговори
Киро Х преди 5 години
Борисов и Радев да предложат на държавчето край Вардар името "Югозападна България". Да, няма да се харесва на сърбоманите, но пък поне ще отговаря на Истината! Но то пък, за истината май на никой грам не му пука!
15
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Фиромците за 100 години са си променяли себеусещането поне 5 пъти ... българи, сърби, югословени, македонски словени(?!) и хунзи ... само за пари и келепир !!! Но нашите псевдо-политици се мъчат да им помогнат, вместо да направят стена толкова висока,че слънцето в село скопие да изгрява в 12 часа на обяд ...
14
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нито е Галъп , нито е интернешънъл отново в критични моменти ни поднасят "независимото" си мнение в полза на сградата срещу хотел Москва. Собственикът на "социоложката" фирма Андрей Райчев е почтен по рождение и няма да разсърди източните си другари.
13
7
 
8
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ преди 5 години
Спокойно бе Макета, това име, "Р. Северна Македония" ще е трайно колкото "Източна Румелия" ............................ "Когато Българин реши да гони заек, ще го настигне и с волска кола" /Турска поговорка/
12
5
 
15
 
! Отговори
Миленко Неделковски преди 5 години
Македонците като така лесно приемат преименуванията защо не се кръстят Западна България. Един език говорим все пак.
11
11
 
5
 
! Отговори
Владимир Путин преди 5 години
Ну Заев, ну погоди! Нема да му е лесно на кандидат евроатланикът с гризаческата фамилия. Само дръвца ще гризка оттук нататък.
10
3
 
8
 
! Отговори
опетков преди 5 години
До *** Как да има като *** ги избиха през четиридесетте.
9
5
 
5
 
! Отговори
опетков преди 5 години
До Анонимен8 Китайският път на коприната вече е изграден и минава през Русия, но не и през Балканите. Парите не чакат, така че спокойно си допий ракийката. Първият влак от Китай вече е пристигнал в Лондон.
8
2
 
6
 
! Отговори
През 2012 преди 5 години
Bulgarian Prime Minister Boyko Borisov, stated in June 2012 that names like "Northern Macedonia" would be completely unacceptable, since this geographical term would include Bulgarian territories, and more specifically the region of Blagoevgrad, giving rise to irredentist territorial claims by nationalist ethnic Macedonians against Bulgaria. През 2012 не може, а през 2018 вече сме се надупили и може
7
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Отдавна нашите политици правят грешки спрямо западните балкани. Трябва да се държим максимално далече от тази зона. Там са намесени много могъщи интереси. Там, от Атина към Белград, и нагоре към Европа ще минава Китайския път на коприната. Зад него стои и Русия, инвестирани са много средства.От друга страна другите световни сили ще направят всичко възможно да го пресекат.Мирише на кръв. Да стоим по далече. Искаме мир и неутралитет.
6
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"" източните приятели не искат това да се случва, отбеляза политологът."".втората дума в цитата, вярна ли е ? да не е пропуснал редактора, да сложи кавичките?
5
2
 
4
 
! Отговори
зрител преди 5 години
Още един "умен" и красив се изказа !
4
7
 
19
 
! Отговори
Античките македоонци преди 5 години
Каквото и име да си измислят няма как да скрият и отрекат българският си произход. Исторически факт.
3
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
***, *** си беше, *** си и остана
2
14
 
17
 
! Отговори
УМЕН преди 5 години
Нали ако Тииквата се навие на такава среща илюминатоталмудските му господари мигом ще го уволнят че и парите ще го накарат да връща. Послушникът не може да си позволи такава волност.
1
14
 
15
 
! Отговори
Валери преди 5 години
Първан Симеоное - доказано червено ***. Пак се опитва да защити глупавото поведение на ***.