Гърция обвини: Организиран мигрантски натиск, ръководен от Турция

Към Тракия се отправят хора от различни краища на Турция
2 мар 2020 13:56, Елка Василева
62
 Гърция обвини: Организиран мигрантски натиск, ръководен от Турция
Снимка: БГНЕС

Гръцката армия провежда военни учения в област Еврос и в Егейско море, за да предотврати навлизане на хиляди мигранти. Атина обвинява Анкара в организиран трафик на хора. В Гърция пристига председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

„Гърция е поставена пред организиран мигрантски натиск, ръководен от Турция“, заяви говорителят на гръцкото правителство.

Официалната позиция на Атина е, че Турция, вместо да ограничава трафика на хора, се е превърнала в „трафикант", предаде БНР.

Гръцките телевизии излъчиха кадри, които доказват, че турски полицаи са използвали сълзотворен газ срещу гръцките граничари.

Съветът за национална сигурност увеличи участието на военните и полицията по охрана на границите и прекрати приемането на молби за убежище.

Още по темата

Официално 93-ма мигранти са преминали по река Марица на гръцка територия. Арестувани са без право да поискат убежище. Общо почти 10 хиляди мигранти са били отблъснати за едно денонощие.

Натискът се засилва към гръцките острови в Егейско море, където повече от хиляда души успяха да достигнат с лодки от турския бряг. Жителите на остров Лесбос блокираха пътищата до лагерите. Охраняват и крайбрежието. Островите Хиос и Самос също са в извънредна ситуация.

Атина очаква решителна подкрепа на извънредната среща на министрите на външните работи на страните от Европейския съюз.

Бежанският и мигрантски поток към границата между Турция и Гърция продължава, свидетелства кореспондентът на БНР в Турция. Българският премиер Бойко Борисов ще отлети тази вечер за Анкара, където ще се срещна и ще проведе работна вечеря с турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

Към Тракия се отправят хора от различни краища на Турция – както сирийци и хора от целия Близък изток, от южните области и Истанбул, така и афганистанци, иранци и пакистанци, влезли предимно през източните провинции на Турция.

Най-много хора се отправят към Одрин поради лесните комуникации с Истанбул, след което оттам мнозина се спускат по протежение на границата на юг.

Някои вече се завръщат обратно към местата в Турция, откъдето са тръгнали. Мнозина от останалите край границата са отчаяни и осъзнават, че гръцката граница най-вероятно няма да бъде отворена в скоро време.

Проблеми за струпалите се на турско-гръцката граница са липсата на достатъчно храна, вода и санитарни условия, както и ниските температури през нощта. Правят се и множество опити за достигане на гръцките острови по море от областите Чанаккале и Измир, но метеорологичните условия – вятърът, студът и вълнението ги спират.

По време на работна вечеря турският президент Реджеп Тайип Ердоган и българският премиер Бойко Борисов ще обсъдят действията, които ще допринесат за справянето с кризата в Сирия и спирането на мигрантския натиск в региона, съобщава пресслужбата на Министерския съвет на Турция.

Директоратът по комуникациите на турското президентство отбелязва, че по време на срещата ще бъдат обменени мнения относно актуални регионални и международни въпроси, особено кризата в Сирия, както и двустранните отношения.

Междувременно продължава турската военна операция „Пролетен щит“ срещу сирийската армия в Идлиб, която започна, след като на 27 февруари 36 турски военни загубиха живота си при сирийски обстрел.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още по темата: ГърцияТурциямигранти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
2
 
3
 
! Отговори
Adam преди 4 години
Защо няма санкции от демократите и защитниците на човешки права за Турската агресия в Сирия? За РУСИЯ пуделите не спират да джавкат
47
1
 
3
 
! Отговори
ИГРАТА "ЕПИЗОДИ преди 4 години
ИГРАЕ СЕ ИГРАТА:"ИНТЕРЕСЪТ КЛАТИ ФЕСА"1/ ЕРДОГАН : ЕПИЗОД ОТ СИСТЕМНОТО ИЗНУДВВАНЕ НА ЕВРОПА2/ МИГРАНТИ - ЕПИЗОД ОТ ВЕЛИКАТА ЦЕЛ:ЕВРОА3/ГЪРЦИ ЕПИЗОД ОТ ОТЧАЯНИТЕ ОПИТИ ДА СЕ ЗАЩИТЯТ
46
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Русия има повече мюсюлмани като процент от населението от колкото във всяка друга европейска страна! Факт! Болезнен факт за пропагандаторите! Бежанците са предизвикани от Русия която бомби Сирия за да крепи диктаторчето АСАД, което разбомби народа си с химически оръжия.
45
9
 
8
 
! Отговори
път са терористите преди 4 години
Ердоган постъпи правилно - най накрая Европа трябва да си ги прибере,тя си ги създаде,тя ги ползва за да заграбят петрола на Ирак и Сирия. Докога да ги държи,да си ги прибират -те създават тези терористи, мюсюлмански братя,талибани,алкайда и други,всичко е дело на американците.Целият свят тормозят тези сатанински изчадия.Албания и Македония искали да гладуват както българите искат Европа ,ами да и ги пратят гърците,че да свикнат с тези европейски терористи ,те са си от европата.
44
7
 
5
 
! Отговори
Нормален преди 4 години
140-30=110 немюсулмани.Франция-70-20=50 немюсулмани 110=2*50+10млн сиреч над два пъти немюслитата са повече в Раша от в Франс.
43
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Русия е виновна за бежанците, в Русия има 30 милиона мюсюлмани, Русия ще приеме по-бързо правата вяра от Европа. Нали от бившите сoц републики 2/3 завършват на -стан и са мюсюлмански и ви заливат. Затова отворихте най-голямата джамия в Евразия с бившия ви сол *** Ердо. Не се правете.
42
13
 
6
 
! Отговори
Стана ясно преди 4 години
Че основната вина за сегашната мигрантската криза е на Русия! Тя прецаква хем Ердо хем ЕС! Но троловете ще кажат - американците са виновни
41
5
 
24
 
! Отговори
??? преди 4 години
Фронтекс на турската граница. Помощ от балканските съседи срещу общия враг. Помощ от Вишеградската четворка и Австрия. Нормализиране на отношенията с Русия. САЩ могат да подпомогнат кюрдите, на които пожелавам обединен и свободен Кюрдистан с всички кюрдски земи поробени от Турция. Неоосманистът Ердоган следва да плати за греховете на Турската империя причинила хиляди зверства на балканските народи, пък и на много други народи.
40
4
 
11
 
! Отговори
Тин Лизи преди 4 години
На Путин му свалят самолетите и пак пичели.Никой ни ще в Раша а скоро поляци чехи и тн сами ще го молят да ги спасява от Францистан и Германистан след като бъдат обърнати в правата вяра.
39
18
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Крайно време беше Ердо да отвори портите. Нека еврогейовете опитат от собствената си отрова. Нека видят какво причиниха в БИ. Още, още бомбете БИ и скоро не десетки хиляди, а ДЕСЕТКИ МИЛИОНИ ще ви залеят! Аллах ми е свидетел.
38
2
 
9
 
! Отговори
Мустак Парти преди 4 години
Те за тва и подпалиха Нотр Дам.Ще го праят наджамия.То и досега недоатигаха па с тия новите.
37
5
 
20
 
! Отговори
Бай Пешо до SS [#40] преди 4 години
до SS [#40]Забравяте арменците... те пък могат да се включат от север..., така де, имат стари сметки за уреждане с турците.
36
17
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Срам не срам, ако не се моли Бочкo, България ще я последва съдбата на Гърция където понастоящем пребивават около 200 000 бежанци. Вие се радвайте че премиера ви все пак гледа реално на нещата и е предценил турците че с тях шега не бива.
35
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бойко отива да се моли на колене на Ердоган.Срам.
34
17
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Турция е голяма, централизирана държава със силен лидер, 90 милиона население и огромна армия. В очите на Ердо, ЕС са сбирщина мекотели и дойни крави. Точно както Хитлер е гледал на западните политичета на олимпийските игри. Казва: "гледах ги в Мюнхен. Чeрвеи!". Знаел е, че ще му правят отстъпки защото това е работата на мекотелите.
33
5
 
29
 
! Отговори
SS преди 4 години
Никакви преговори и пазарлъци с туркиа няма да имат резултат. Отговорът на този организиран мигрантски натиск, ръководен от туркия, трябва да е само един - мигрантите обратно, и едновременно с това масова атака на кюрдите от изток. Ха да видим как ще се оправи "великата" туркиа като се наложи да я праскат на 2 фронта... един в Сирия, където е агресор, и един на територията, която е заграбила от Кюрдистан
32
4
 
6
 
! Отговори
Тц тц тц ! преди 4 години
Б.Б. /баш-бакан/ щял да отлети довечера за Анкара!!!! Хм ! Ами колесникът? Да не вземе пак да блокира?!
31
1
 
26
 
! Отговори
Ахахаха преди 4 години
Искам да ги набутат всички до един в Германия.И да стане гражданска война и пак да се разделят на Изток и Запад с Берлинска стена а Скорпиънс да запишат уинд ъф чейндж 2 и да я посветят тоя път на Меркел.Началната свирня с уста могат да я поверят на Сорус нали песента почваше с подсвиркване.
30
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Турция активно разпалваше и участваше в сирийската гражданска война, и предизвикваше бежански потоци. Сега пък използва бежанците за шантаж. С Турция може да се води цивилизоващ диалог само от позицията на силата, т.е здрава сопа зад врата, иначе приемат, че не си сериозен и само си дрънкаш общи приказки. ЕС трябва да въведе икономически санкции за Турция заради активното й участието в Сирийския конфликт генериращ бежанци, с които пък после плаши Европа! От яки тупаници само разбират?
29
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гърците понеже ги мързи дори да си пазят границите ще се превърнат в гигантско бежанско гето. Като нямат акъл да вземат пример от Израел така ще е.