Оцелели българи от "Ататюрк": Живеем втори живот!

Терористите бяха на 10-15 метра от мен, разказа доц. Огнян Къчев
30 юни 2016 09:37,
13
Оцелели българи от "Ататюрк": Живеем втори живот!
Снимка: Нова тв

На 10-15 метра от мен видях двама от терористите - млади момчета на 25-30 години, мургави, брадясали. Последва взрив, който разтърси цялата сграда. Неописуеми викове, крясъци, бягане. Настана някакъв хаос, разказа доц. Огнян Къчев от Варненския свободен университет, който заедно с асистент Катерина Чонгова и двама студенти, се е озовал на метри от терористите.

"За съжаление не видях адекватна реакция от органите на реда в началото. Всеки може да влезе в летището с оръжие. Службите за сигурност в Турция и в България трябва да вземат мерки", посочи преподавателят.

"Опитвах се да си забраня мисълта, че няма да излезем живи", спомня си и асистент Катерина Чонкова.

Още по темата

"Живеем втори живот, имахме щастливата случайност да не попаднем във взрива. 10 секунди след нашето влизане на терминала започна стрелбата. Отначало никой не можеше да осъзнае какво се случва, но след това видяхме на 10-15 метра вляво от нас двама терористи. Между тях и нас нямаше никой, видяхме как изваждат автоматите, започнаха хаотично да стрелят. Вторият се забави малко, от пуловер извади автомат "Калашников". Настана ужас, хаос и паника и всички се разбягаха", разказа доц. Къчев пред bTV.

По думите му след това се чул взрив на етажа под тях. Този жесток тътен им доказва, че това е атентат. Преподавателят и останалите българи успели да се спасят и прекарали около 2 часа на тераса.

"Виждаше се ужас, паника и страх в очите на хората", коментира той.

"Опитахме се да се скрием, докато бягахме, едно плексигласово стъкло ни спря и добре че някакви услужливи хора в същото време отвориха една врата към терасата и успяхме да избягаме. Скрихме се при едни полицаи, които ни казаха да приклекнем, да не мърдаме и да изчакаме, докато ситуацията не се успокои", разказа и асистент Катерина Чонгова.

"Радваме се, че оцеляхме, гледахме екшъна от първия ред, но в крайна сметка сме живи и здрави, трябва да продължим напред и да не се връщаме към тези кошмарни моменти", допълни тя.

"Избягахме много бързо, не знам за колко съм взел тези 30-40 метра, сигурно за 2-3 секунди", спомня си още доц. Къчев. По думите му службите са се опитали да овладеят хаоса, но за него е недопустимо на голямо летище да влязат двама души с автомати, да ги извадят и да започнат да стрелят.

"Не може в такова летище да има рентген на 20-30 метра от входа", каза доц. Къчев. "Пропускателният режим на колите не е добър, всеки може да влезе и да вкара каквото си иска", каза още преподавателят. Той дори описа единия от атентаторите - с кестенява коса, мургав, с леко брадясало лице, слаб, със скули и с мръсни дрехи.

"Няма рецепта против тероризма, действията на терористите са непредсказуеми", настоя още доц. Къчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
3
 
! Отговори
даскал друг път преди 7 години
До АнонименДоц.Къчев е бивш военен, драги ми всезнайко. Преподава самоотбрана , неговите момчета парашутисти бяха перфектни. Ясно ...драскач смотан
6
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
хахах тва да си даскал, няма значение в детска градина или в университет, все си си с даскалски манталитет. Всичко знаеш кое как трябва да е, само защото си завършил университет и сега някви хора чакат оценки от теб и ти оценяваш всичко, обикновено с двойка....аман от всезнайковци
5
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И чии го дирят в Турция? По-далече от този развъдник на терористи!
4
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И чии го дирят в Турция? По-далече от този развъдник на терористи!
3
5
 
2
 
! Отговори
борче зад борче преди 7 години
Брато що го не катурна като измъкваше автомата ,сега да си герой,ми спринтира към изхода
2
2
 
13
 
! Отговори
До Ивчо преди 7 години
Аз съм на мнение, че дори този с първия коментар не трябваше да бъде изтриван, за да се види какви *** съществуват. Първо Истанбул е доста космополитен град и не е аналог за цяла Турция. Второ, ако същото нещо стане в нашето метро, последиците ще са още по-ужасяващи. Трето, както телевизиите обясниха, летището е транзитно за към София и Варна. Имаме ли директни презокеански полети. Или до Литва (май от Вилнюс са се прибирали)
1
6
 
9
 
! Отговори
hhh преди 7 години
40 метра за 2 секунди, с 20 метра за секунда, много добре, нов световен рекорд