Демокрация? Демокрация!

Една стара тема и все не сме се разбрали по нея
Живко Желев @jivko1128.blog.bg 21 сеп 2012 16:53
Тези текстове изразяват личното мнение на блогърите и Dnes.bg не носи отговорност за тях.
13
3048
Една стара тема и все не сме се разбрали по нея. И сега има толкова становища, колкото и хора. Преди 1989-та пак се твърдеше, че имаме демокрация, макар по Конституция да имахме диктатура на пролетариата и водеща политическа сила БКП, която беше конституционната управляваща сила.

Това са противоречащи си твърдения, но така беше. БКП управляваше всичко. Границите бяха затворени за граждани от държави извън СИВ и за българи, желаещи да идат в такива държави. Е! Не за всички българи. Имаше си изключения. Имахме си корекоми, ама имахме и изправителни лагери, където отиваха хора, които според БКП уронваха престижа на държавата с неморално поведение, или с изяви, често недоказани, различни от посочените за правилни от БКП.

Много от тях умират от претоварване или мъчения, много от тях са нахранили прасетата от Беленския остров, но и не малко оцеляха, за да разкажат. Но според пропагандата имаше и демокрация и диктатура на пролетарията и БКП! Нямаше опасни улици, имаше вечерен час, нямаше кибици по заведенията, имаше " забави", но не за цяла нощ... Децата си ходеха на училище сами, играеха до късно вечер и никой не се притесняваше, че някой ще ги отвлече, ще ги нападне заради нов телефон, джобни, или просто, защото не ги харесва.

В училище и тогава имаше врява, но никой не си позволяваше да бъде неуважителен към учител. Тия "забавни ситуации" станаха практика през осемдесетте. Магазините се изпразниха, появиха се купони, но... Имаше сигурност. На всякъде! За всички! Изключение прави периода на " голямата екскурзия" на турците в Турция. Тогава имаше атентати.

Днес? Днес се страхуваме да пуснем децата на училище, а ги водим до там. После се страхуваме за тях, докато са там, защото има наркотици, децата се бият, крадат си нещата, учителите си изпускат нервите... И как не? Нали в часа най-трудно се чува техния глас! А, децата са толкова " раними"! Родителите толкова взискателни! Казват: Получаваш заплата, за да учиш детето - учи го! Ама, няма да му пишеш двойки, няма да го караш да пише домашни, или да преписва текстове за наказание! Няма да го наказваш или гониш от час! Няма да му повишаваш тон, защото се стресира! Ама, Иванчо набил Марийка и И взел парите! Защо не си се намесил?! Защо получаваш заплата? Ама Стоянчо избягал от училище! Къде си блял! Детето иска да играе и ти трябва да си с него, защото е страшно да го оставиш само.

Вярно е! Демокрация е! Всеки може да прави каквото си иска, защото демокрацията му позволява! Може да краде, да убива, да насилва... Може да прави бабаитлъци с возилото си, защото е демокрация! Ако стане беля - ще го съдим, ама щом не е... Душата е свободна! Защо трябва да работим, като можем да си вземем това, дето други са си купили от заплата, получена от труд! Като са балъци, да работят! Демокрацията позволява да си взема каквото ми хареса и щом не са ме хванали, да духат супата! Пък, ако ме хванат - има адвокати! И те душа носят! Имаш пари, отварят си душата и те измъкват! Пък парите не са проблем! Винаги можеш да обереш я банка, я магазин, я някой балък... Хубаво нещо е демокрацията! Като ни стане тясно тук, излизаме в чужбина!

И там демокрация! Те пък какво разбират от демокрация?! Връщат ромите и им развалят гетата! Как не ги е срам! Че какво като са роми и крадат колела? Това си е дискриминация! Ама, като свършат парите, пак ще идат там! Ама, изяли лебедите от езерото на центъра! Голяма работа! Лебеди! Като се сготвят... Ще ми се пъчат холандците, че няма да влезем в Шенген! Те ще кажат! Знаете ли вие какво е демокрация, бе! Взели испанците да ни съдят моряците, че са внасяли наркотици! Ами, те като не се справят! Не могат малко да внесат, какво остана за такива количества! То, за това си трябва Кураж и Демокрация! Ще ми се жалят, че сме им източвали картите! Можем си го! Демокрация е! Що не се оплакват от жените, дето им ги вкарваме в държавите! Ама си мълчат! Харесват им! Пък пищят, че сме им крадели колите! Голяма работа! Ще си купят нови!

Така им помагаме на индустрията! Пък, и ние искаме хубави коли! Ама, пътищата ни лоши, че бързо се чупят! Ама, демокрация е! Ще си откраднем други! Кой ще отрече, че сме умни, кадърни и чаровни? Я вижте премиера? А, фолкаджиите, моделите, футболистите... Нация от прекрасни хора сме! А холандците ще ни слагат граници! Ей! Знаете ли кои сме ние, бе! Научете се на демокрация!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Този текст изразява личното мнение на автора и Dnes.bg не носи отговорност за него.

Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
2
 
! Отговори
тариката преди 9 години
Нищо лошо няма в това което е написано, но има едно, че мирна демокрация няма както и революция без кръв няма. Народ който спи не е народ!!!
12
1
 
1
 
! Отговори
Перко Наумов преди 11 години
Ще си кажа докрай#Първият фашист и негов създател е Карл Маркс чийто пацифиски Фашизъм очаква идването на НОВИ,МИЛИ И ДОБРИ ХОРА!В.И.Ленин е създателя на насилствения фашизъм в името на тези НОВИ,МИЛИ И ДОБРИ ХОРА!Хитлер и Сталин са едни баджанаци-лунатици като по-големия *** на.ба по-възвишения!Накрая възвишения фашист Горбачов си намери цаката от простака Рейгън който се шегуваше с ядрено бомбардиране на СССР!*** и Фашаги са възвишени хора ама сегашния човек ги би с простотия!
11
0
 
1
 
! Отговори
до: Перко Наумов преди 11 години
Пич, де го видя Желю Желев в писанието по-горе? Я се научи да четеш - автор е ЖИВКО Желев (вярно, че пак е с Ж, ама има известна разлика).
10
0
 
1
 
! Отговори
Перко Наумов преди 11 години
Марксистчето Желю Желев трябва да е наясно че преди 10.11.1989 всеки който отрича Маркс бе застрашен от разтрел или поне доживотен затвор така че Желю Желев си е един половинчат десидент и половинчат *** вписващ се идеално в обществото на Тодор Живков
9
0
 
4
 
! Отговори
ввв преди 11 години
Браво Рамбо , Абсолютно си прав този мръсен "Запад" и американците ни бутат усилено към трета световна война. За жалост след нея оцелелите ще са малко.
8
1
 
1
 
! Отговори
хм преди 11 години
Е и ? Набор от общоизвестни факти ...и толкова.Както е отбелязал и някой писал преди мен.Какво иска да каже Живко с това, май не му е ясно и на самия него. Драги ми Живко, така е в този живот - нищо не е идеално, не е само черно или бяло и никъде не дават колкото хляб,толкова и сирене.Стара истина.
7
0
 
3
 
! Отговори
лол преди 11 години
До Краси Тогава държави, в които никога не е са управлявали комунисти би следвало да няма престъпност и всичко да е ок, ама май не е...
6
1
 
4
 
! Отговори
Краси преди 11 години
При комунизЪма беше рай,само дето имаше три реда бодлива тел.Абе Живко,кой бяга от хубав живот ?Имаше първа ,втора и трета гранична зона.На войниците граничари за заловен беглец даваха 5 днидомашен отпуск награда,а за застрелян 10(!)В РБ няма демокрация,а е анархия защото комунистите станаха капиталисти и още дърпат конците, а и *** гласуващи за главорезите и крадците от бившата БКП са много .
5
1
 
6
 
! Отговори
rambo преди 11 години
видяхме какво значи демокрация и европеиски съюз това е непрекъснато вдигане на цените данаците и таксите на тока и парното и водата и строго замразяване на заплатите и пенсиите.да кажем стига с тази демокрация и с този европеиски съюз не искаме да сме белите роби на европа и америка и да работиме за жълти стотинки а капиталистите да трупат милиони на гърба на народа.да кажем ,че искаме да живеем нормално да не сме безработни и да получаваме нормални заплати и пенсии.стига демокрация и европа...
4
1
 
4
 
! Отговори
Джифко преди 11 години
Доста глупава, безмислена статия. Съвсем не разбрах какво иска да каже/покаже Живко. Съвсем леко ми напомня за мрънкане по "доброто старо време". Всъщност "новото" време с мутрите, чалгите, престъпността и безпътицата на мен ми прилича на логичен завършек на онова, "старото" време...
3
2
 
6
 
! Отговори
не син преди 11 години
Много бръщолевене,никаква идея ! Нахвърляни "факти",но и автора не знае какво иска да каже !
2
1
 
19
 
! Отговори
ттт преди 11 години
Не защитавам времето, което наричаме комунизъм. Аз съм на 60 години. По мое време лагер в Белене не е имало. Имало е в началото на онова време. А в началото на времето което наричаме демокрация имаше (впрочем още ги има) мутри, силови застрахователи, хиперинфлация, беззаконие, корупция, бедност. Сигурен съм, че от бедност и производните и: (студ, недохранване, невъзможно лечение) в последните години са загинали повече хора, отколкото в Белене и Скравена.
1
1
 
11
 
! Отговори
КОЧО преди 11 години
Не е лошо Живко да поразшириш това което си написал- и в първата час, и във втотата час.Например в първата час си написал,че в Белене хранели прасетата с човешко месо, и др.подобни неща,от което трябва да разберем,че тогава е било адски лошо. Ти нищо не казваш например,че хората бяха спокойни,защото всички бяха на работа,че хората бяха лекувани съвсем безплатно-дори и най-тежките операции,че образованието беше безплатно,че...още много други добри неща.Всичко това ти просто не го казваш.ЗАЩО?