България с амбиции... водеща дестинация за спа туризъм

В рамките на 6-7 години делът му в БВП може да се удвои
20 сеп 2016 17:30, Екип на Bloomberg
6
България с амбиции... водеща дестинация за спа туризъм
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

За последните 10 години България се превърна в лидер по спа и балнеотуризъм на Балканите. Амбициите ни са тя да стане водеща в Европа. Това коментира Сийка Кацарова, зам.-председател на Българския съюз по балнеология и спа туризъм, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria

По думите й секторът има нужда от осигуряване на добър достъп до дестинациите, изграждане на адекватна рехабилитационна и спа база в хотелите, които имат достъп до минерални води, както и добра подготовка на кадри.

Кацарова обяви, че инвестициите в сектора са над 100 млн. лв., като голяма част от тях идват от частния сектор. "От 15% от БВП, които създава туризмът, около 3% е делът на спа туризма. Потенциалът е двоен или троен в рамките на 6-7 години. Зависи как ще организираме предлагането и ще се позиционираме на пазара", каза тя. 

"Крайно време е администрацията да разбере, че България не може да бъде рекламирана само с летен, ски или културен туризъм. Спа туризмът е двигател на всички останали, защото е целогодишен", заяви на свой ред д-р Татяна Ангелова, ръководител на Медицинската комисия към Българския съюз по балнеология и спа туризъм. 

Тя коментира, че клиентите днес търсят качество и разнообразие в услугата и все повече българи търсят услугите на балнео- и спа туризма през уикендите. Ангелова каза още, че тепърва ще се разработва потенциалът на Предбалкана и, че е необходимо да се подобри състоянието на инфраструктурата в сектора.

Целия разговор може да видите във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това са пълни глупости, спа значи лукс и професионализъм, не хора с курсчета по 1 месец да правят процедури, докато притичва да чистят басейна и метър пода.
5
0
 
3
 
! Отговори
Бай Ганьо преди 7 години
Елате във спа столицата на Балканите да видите каква *** е.
4
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А кой ще обясни на собствениците на спа-хотели от които 90% довчерашни мутри какво е това спа-туризъм? Не става само с пари, трябва и акъл.
3
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
С малко интелект се стига само до ламарината за печене на чушки.
2
0
 
4
 
! Отговори
Бобчо преди 7 години
Добра идея, но инфраструктурата нещо много куца. Знаете ли например по какъв път се пътува до иначе прекрасното градче Девин? А Павел баня? Михалково? Сигурен съм, че още доста може да посочим, прекрасни места без нормален достъп.
1
0
 
4
 
! Отговори
удри преди 7 години
И това начинание ще го побългарите.