"Живот под наем без наем": Каква е съдбата на българските села?

Facebook група цели да насърчи преселването на жители на градовете в селските райони
23 юли 2017 07:30, Александър Попов
84
"Живот под наем без наем": Каква е съдбата на българските села?
Снимка: Reuters, архив

Спомняте ли си романтичния филм на Майк Нюъл "Четири сватби и едно погребение"? Ако перифразираме заглавието му, за да опишем демографската ситуация в българското село, то тъжният филм ще се казва "Двадесет погребения и една сватба". Точно това показва съотношението между броя на сватбите и смъртните случаи в селските райони.

Понастоящем селското население на България намалява с над два пъти по-високи темпове в сравнение с депопулацията на градовете. Дори ситуацията да не се влоши, обезлюдяването на селата ще доведе до образуването на обширни демографски пустини в едни от най-плодородните райони на Европа в рамките на следващите пет десетилетия, сочат демографски прогнози. 

Жителите на 95% от селата бързо се топят, а средната възраст на хората в повечето от малките и най-малките села често е близо или над пенсионната. Съдбата на около 3000 села, разположени върху половината от територията на България, виси на косъм. Рисковете поне половината от тези селища да се обезлюдят напълно още към 2050 г. стават все по-реални при сегашните темпове на демографско и социално-икономическо развитие и липсата на адекватни и действени политики за селските райони.

Живот под наем без наем

Преди две години неколцина ентусиасти създават Facebook група, чиято цел е да насърчи преселването на жители на градовете в селските райони. Целта на сегашните 32 500 участници в инициативата е хора от цяла България да могат да предоставят чрез обяви на сайта beznaem.com изоставени от тях жилища в селата на желаещи, които да ги обитават и да се грижат за къщите и земята в някога китните селски дворове.

Желаещите да потърсят поприще извън градовете пък имат възможност да се свързват лично с подателите на обяви и да узнаят за предявените изисквания. Идеята е собствениците да не събират наеми от новите обитатели, които да им се отплащат с грижите по поддръжката и ремонта на запуснатите бащини имоти.

Организатор на начинанието е 52-годишната артистка в Бургаския куклен театър Ирена Ненчева, която от три години се е преселила от морския град в китното странджанско селце Драчево. 

"Направихме голяма глупост, като обърнахме гръб на нашите села и се набутахме в безличните градски "бункери", предлагащи сиво еднообразие и липса на нормални човешки комуникации. Сега осъзнавам, че бягството от селата е било предрешено още с колективизацията и ТКЗС-тата, но оттогава остана и нарицателното отношение за безперспективността на живота на село", посочва Ненчева. 

Опитът й да се нанесе в някоя от многото занемарени къщи в Драчево завършва с провал.

"Чудя се на тези, които оставят селските им домове да се разпадат, но не дават на никой да им вдъхне нов живот. Принудих се да си купя студио в селото на една трета от цената на панелна гарсониера в Бургас. Но реших, че трябва да направя нещо срещу безхаберието на собствениците на безброй разпадащи се селски къщи с обрасли дворове", споделя актрисата. Тя вече сама си произвежда зеленчуците и плодовете и се радва на възможностите да общува ежедневно със съселяните си.

Капаните пред живота на село

Търсенето на селски жилища без наем обаче крие рискове и за двете страни. 

"Много от собствениците се опасяват да не останат излъгани. Затова нашият сайт препоръчва отношенията между стопанин и обитател да бъдат уредени с договор, а партидите за тока и водата да бъдат прехвърлени на новите обитатели", съветва Ненчева пред "Дойче веле". 

Нейната помощничка в инициативата Светла Георгиева добавя, че нерядко заживелите на село осъзнават, че селският поминък и трудностите им идват в повече и след месец-два зарязват новото си местожителство. 

"В един от случаите хората се бяха съгласили да дадат без наем имота си, но в последния момент научиха, че новите му стопани се канят да го използват за развъждане на голямо стадо крави, а не като свой дом. И всичко, разбира се, пропадна", свидетелства Георгиева.

Но въпреки съмненията, подозренията и наслоеното с десетилетия отрицателно отношение към живота на село, инициаторите на "Живот под наем без наем" имат сигурна информация за 126 успешно приключили настанявания на нови обитатели и вероятно на още десетки недекларирани във Facebook осъществени сделки.

Интерес към инициативата вече проявяват хора от Германия и Русия. 

"Фактът, че в българските села живеят вече няколко хиляди чужденци, засега не е заразителен за българите. Търсенето се свежда почти изключително до възможности за заселване в селища до 25 километра от София, Пловдив, Варна и Бургас. Не срещаме никаква подкрепа от институциите – нито от централните, нито от общинските власти. Горещо препоръчвам желаещите да заживеят в селата да имат солиден собствен транспорт, защото през зимата става трудно да се ходи до градовете на работа и по нетърпящи отлагане нужди. Сигурността в много села също е голям проблем. Но за мен тези трудности не означават нищо пред възможността да живея сред идиличната красота на Странджа", категорична е Ирена Ненчева. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
0
 
1
 
! Отговори
Н преди 6 години
Моля за практическа помощ - ако някой има списък на села ,с читави,пъргави,европейски кметства,които искат да привлечат жители-с чисто свидетелство за съдимост,работливи и културни, и да им помогнат да се устроят ,да ми се обади-0876332013.От 3 г.се мъча в едно тъпо село-ужасна вода и водопровод,липса на каквато и да е подкрепа за оцеляване-живея без ток,вода и т.н., а пък имам 25 г.стаж,5 г.работа в Австрия и Германия,висше образование с 4 чужди езика и доста квалификации,
65
0
 
3
 
! Отговори
Запознат преди 6 години
До 66;Естествения подбор ражда личности водачи. На вас ви трябваше ТЪЛПА от послушници.Социалната държава ражда МЮХЛЮЗИ. Всеки трябва да се грижи за себе си.Той глада е УЧИТЕЛ. Държавата трябва да се грижи за болните и недъгави хора Бяте итернационалисти а сега сте антиглобалисти. Никога не съм харесвал Русия и руските управници.Бил съм 18 пъти в СССР бил съм по10 и по 40 дни.Работехме и за воената им промишленост.Руснаците заслужават по--добър живот . Най истрадалата нация .Царете им и ком
64
2
 
2
 
! Отговори
Запознат преди 6 години
До 66;Селото ми се развиваше като промишлено.Мелницата и целия комплексоколо нея са строени 1935г, Зелището ни е беше 66000дк. 3/4 от селяните имаха над 200 дк.Ненавиждам комунизма и комунистите. От 90% собственици направихте 100% наемни работници.Премахнахте естествения подбор.Издигнахте простотията в ранг на държавна политика. Стана рай за некадърници. Простия човек може само простотия да създаде.Имаше хора ,които през целия си живот не създадоха нищо.Първото което правеха е да станат член.
63
2
 
2
 
! Отговори
66 преди 6 години
Да разбирам, че сте на 77 години? С тези хиляди декари ???Не ми отговорихте на другите въпроси.Аз имам един дядо от село и един от град. Този от село също е бил изнуден да влезе, средно имотен, станало е най в края, с друг вид репресия. Но дядо ми беше изключително порядъчен човек и никога не си го е изкарвал на други, избирали са го винаги той да следи нещата, защото няма да ощети никого. Не говореше със злоба против ТКЗС-то.
62
0
 
4
 
! Отговори
Запознат преди 6 години
До Анонимен -66; Анонимен 68 съм Аз.Продължение;50-е г. бяха страшни за селата.Наряди;На декар искаха всичко. Беряхме слънчоглед. Дядо караше пълна кола с пити стоварва ги и пак се връща.Спират го пред кметството и го питат ;Кога ще внесе наряда?Той им обяснява;Берем го ще го изсушим ,ще го ороним и тогава.ДО ДОВЕЧЕРА ТРЯБВА ДА ГО ВНЕСЕШ. И бой. Колата се блъска в 1 стълб колелото с счупва и се обръща.Баща ми беше в Белене 1955, 56 и 57г. В ТКЗС влязохме 1956г. Аз бях 16г.Не съм Инженер.
61
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен--66;Продължение;активно са участвали в борбите за НПЦ.Русия и Гърция са против независимоста на църквата ни.Моя дядо е внук на най--малкия брат на обесения. Роден е 1895г. Баща му е завършил в Пловдив и на дипломата му пише;Имаправо да учителства в Источна Румелия. Умира 1911г.,защото убиват брат му и той умира на 9 дена след него. Дядо остава сирак на 16г. с 500 дк.земя и 4 сестри. 1924г си строи нова и хубава Къща. 1932 си строи нов и голям плевник. Стариа го подарява на сина
60
0
 
4
 
! Отговори
Запознат преди 6 години
До Анонимен--66;Моя прапрадядо е станал Хаджия 1825г. Имал е 9 деца 8 момчета и 1 момиче.2момчета умират.Остават 7.Ходи на Божи гроб с 1 от момчетата и момичето и още 1 семейство. Когато се завръщат дъщерята става снаха на другото семейство. Нашия дядо е имал 12 000 дк.земя. Синът му Хаджията е 2 учител . Сподвижник е на Левски и х.Димитър.Левски е спал в нас. има табела. Обесен е от турците в Сливен. Най големите 2 сина са заточавани 2 пъти в гр,Болу в Турция,защото са взели активно участие
59
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тук прочетох няколко мнения в стил Велико народно събрание. Имам въпроси към тежко репресирания: 1. На колко сте години, че баща Ви е бил в Белене? 2. Като Ви върнаха земята през 90-те, започнахте ли да я обработвате? 3. Работил ли сте земя на ръка, без машини, както е било преди колективизацията? Защото аз сега се опитвам да правя нещо такова, имам бегла представа за какво става реч. 4. От учителска заплата ли са купени нивите?
58
0
 
3
 
! Отговори
Запознат преди 6 години
Продължение;Гирс е външен министър на Русия--Финландец. Русия се омита като пръднала. Тя искаше да ни наложи Генерал Губернатор и дая ни коли като Поляците.Англия ни помага в много трудни моменти,затова русофилите я мразят. Тя не допусна да станем руска губерния.Тя ни покани за съюзник през ПСВ.Заради Русия застанахме на страната на Германия. Тя притисна Англия и Франция и подпписаха на 10.04.1915г.;При победа над Герм.на Русия се разрешава да окупира Проливите и регионите около тях.Б-я и Тур
57
0
 
3
 
! Отговори
Запознат преди 6 години
Продължение;Давидов от Азиатския департамент на Русия се хвали че им излязло ефтино детронацията на Батенберг. Платили само 300000лв.Русия искаше да ни сложи Черкезина Мингрели за Княз. Нашите и Турция не го искат,за да не продаде Б--я на Русия. Русия дърпа Флот във Варна и прави десант до турската граница.Лорд СОЛСБЪРИ кзва; Ще водим война с Русия за независимоста на Б--я.Лорд Идеслей каза че такава остра реч не е имало от НАПОЛЕОНОВИТЕ войни.Гирс казва на Александър 3 ;Ще има 2 Кримска война
56
0
 
3
 
! Отговори
Запознат преди 6 години
До Анонимен--60;Напълн си прав.Русия беше против независимоста на БПЦ.Княз Лобанов изпрати 3 наши владици на заточение в Диарбакър. После Граф Игнатиев изпрати други 3. 1870 г със Султански Ферман беше утвърдена Българската Екзархия с площ 225000кв.км. Арусия и Гърция ни наложиха СХИЗМАТА/Отлъчване от ПЦ/ до 1945г, Всичките злини които са ни сполетяли са от Русия. 1883г несполучлив опит за детрон. на Батенберг. Русия беше против СЪЕДИНЕНИЕТО и не го призна. Тя насъска Сърбия. Тя плати 300000
55
2
 
8
 
! Отговори
докато преди 6 години
Докато Баце мисли само за суджука, така ще е!
54
2
 
3
 
! Отговори
Запознат преди 6 години
Според Кончаловски по време на комунизЪма в СССР са изчезнали 24000 населени места.Комунизма беше РАЙ за некадърници ,*** и мързеливи .Целият им живот мина без да работят. Носехме ги на гърба си.На русофилокомунягите им е мъка че не могат сега да пишат ДОНОСИ.Те окрадоха държавата. 3 пъти смениха парите за да погасят инфлация и да оберат спетяванията на народас,По разбойническо управление не е имало.Всичките ни премиери преди ДЕВЕТИ бяха образовани.След ДЕВЕТни управляваха КУНДУРДЖИИТЕ.
53
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Край - теб може и да не са те гонили комунистите , но забравяш ,че всички бяхме равни , но "някои по -равни" угодно забравяш ,че след 90-та точно отрицателите на вярата първи влязоха в църквите . А колкото до руската интелигенция тя е изчезнала след 1918 г. На Маяковски глупостите ги учехме наизуст по задължение ,но не учехме "Бесове" на Достоевски ,защото щеше да стане ясен психологическият профил на предишни и сегашни атентатори , а сега бягай и докладвай на партийния
52
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
28 г. само разруха и закриване на селата като земята се заграбва от кметовете и техни роднини с трактори и европари на ГЕРБ.
51
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само да ви кажа, че всяко едно българско село даже и най-бедното е 10 пъти по-богато и благоустроено от руските села на 50 км встрани от линията москва-санкт петербург!
50
2
 
4
 
! Отговори
Запознат преди 6 години
До Край--53;!861г Александър 2 подписва указ за премахване на крепостничеството ,а 1876 г.ЕМСКИЯ указ.Селяните не са оземлени. 1908г Министър Столипин раздава земя но Комунистите го убиват, а оземлените селяни са ликвидирани от Сталин.Ти чувал ли си за руския посланик Хартинг и Артемонов?Последния е начело на Терористичната организация ЧЕРНАТА РЪКА ,в която членува и ГАВРИЛО ПРИНЦИП .който уби Престолонаследника Ф. Фердинанд и започна ПСВ. С подписването на ПАКТАзапочна ВСВ.Неграмотноста
49
2
 
5
 
! Отговори
Запознат преди 6 години
До Край--51;Така беше и в нас.След ДЕВЕТИ хората не смееха да инвестират в ИНВЕНТАР ,защото виждаха че ще им го вземат. Съпротивата беше страшна. влязохме в ТКЗС 1956г, Б-я първа скочи срещу комунизЪма.Хиляди ГОРЯНИ се сражаваха. избиваха ги като кучета. Само между Сливен и Карнобат са убити 74 горяни.Продължават6 да мълчат за тях,1953г скочиха в ГДР,1956 в Унгария ,1968г. в Чехия. 1964г Хрушчов заповяда да стрелят срещу работн. в Краснодар и Новочеркаск. 53г в Пловдив убиха 15 ч.на 3 МАЙ.
48
5
 
8
 
! Отговори
Край преди 6 години
Запознат - ти си запознат със всичката глупост на света и даже и вярваш. Русия е дала на света Чайковски, Достоевски, Менделеев, Пушкин, Маяковски си е възпял паспорта доста преди твърдяната от теб 1960 г. А пък това дето Русия била виновна за 2световни войни ... няма смисъл да се коментира.
47
9
 
4
 
! Отговори
Запознат преди 6 години
До Анонимен 31; Продължение;Всичките ми дядовци са били Учители и кметове.След девети на вратата ни пишеха КОЛАК.Живота ми премина като;Неблагонадежден и Фашага.Турция премахва робството през 1550г. а руснаците до 1960 г. нямаха паспорти.Русия не е дала нищо хубаво на света,само Агресия и Тирания.Тя е виновна за Двете най кървави войни ; ПСВ и ВСВ.Според Сталин най--удобен период за ТСВ са 50-те г. понеже Германия и Япония не са готови затова започна Корейската война -1950г. но САЩ ги наказах