Пенсионна реформа на парче води до дисбаланси в системата

Финансист: Пенсионната реформа е тотален управленски провал!
22 ное 2016 11:52, Екип на Bloomberg
8
Пенсионна реформа на парче води до дисбаланси в системата
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО), който в момента се разглежда в Народното събрание, няма новина. Той е просто оперативен план за това как ще се изпълняват заложените параметри в КСО. Пенсионната система в България продължава да бъде дългосрочно финансово и нормативно неустойчива. Това коментира финансистът Любомир Христов в ефира на Bloomberg TV Bulgaria

Дефицитът на НОИ е без особено значение за стабилността на пенсионната система у нас, отбеляза още той. 

"Това, което има значение са разходите за пенсии в процент от БВП, които се предвиждат да бъдат 9,7% от БВП", обясни Христов, допълвайки, че тази стойност е по-ниска спрямо средната величина за страните членки на ЕС – 11,2%.

"Не пледирам за драстично увеличаване на осигурителни вноски, а само казвам, че дефицитът е резултат от политическото решение разходите за пенсии да се финансират не само чрез осигурителни вноски, а и чрез общите данъци", посочи той.

Пенсионната реформа, проведена през 2015, е тотален управленски провал, коментира още финансистът.

"Най-голямата надежда за намаляване на дефицита на бюджета на НОИ е това, че хората, родени след 1959, по инерция ще продължат да се осигуряват в УПФ и по този начин ще намалят пенсиите си.

Темата коментира и експертът проф. Любомир Стефанов.

По думите му пенсионната реформа на парче води до сериозни дисбаланси в системата. Време е да се замислим дали солидарният осигурителен модел, заложен в т.нар. първи стълб на пенсионната система в България, не е изчерпан най-вече от гледна точка на демографските тенденции.

Една реформа, касаеща пенсионната система, трябва да бъде обмислена с лаг във времето – поне 60-80 години.

"Ако се прави радикална промяна в пенсионната система, то тя трябва да бъде валидна само за генерациите от момента на нейното влизане в сила. Поне още 40-50 години сегашната система ще оказва влияние", смята експертът. Резки движения с дълъг хоризонт в областта на пенсионната система, които не са обмислени, няма да доведат до положителни резултати, подчерта още той. 

В краткосрочен план могат бързо да се предприемат действия за всички добавки към реалната пенсия на хората, така че тя да достигне до минималната такава, осигурена по политически съображения. Тези добавки следва да се финансират от фонд "Пенсии, несвързани с трудовата дейност", а не от фонд "Пенсии", смята проф. Стефанов. 

Необходимо е ускоряването на темпа на увеличение на възрастта за пенсиониране и осигурителния стаж, заяви още той. 

Вижте повече във видеото на Bloomberg TV Bulgaria тук и тук

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А бре *** една лелка на минимална внася 40 години и един ушев внася20 години на средна едни и съши пари!!! Що пенсиите да са им различни?
7
0
 
2
 
! Отговори
мунчо преди 7 години
нещата са елементарно прости:за да получиш пенсия освен възраст и стаж е необходимо и да са ВНАСЯНИ пенсионни осигуровки,както ти самия,така същои твоя работодател!но държавата НЕ ВНАСЯ на държавните служители и те също невнасят И СТОТИНКА осигуровки,но ВЗИМАТ максимални пенсии,някои дълги години/дай БОЖЕ на всеки/!а ето малка сметка:за 1млн служители,а те са повече,със заплата по 1500лв,трябвада влязат месечно 600млн лв в пенсионния фонд!е на 2млн пенсионери - на всеки още по 300лв!
6
0
 
21
 
! Отговори
ДА преди 7 години
Костов,Костов е за бесилото!!!И сегашните управници,дето не гласуват ВСИЧКИ държавни хрантутници да си плащат осигуровките.Защото после ще вземат и по 10-тина заплати при пенсиониране!И всичко на гърба на народа,на когото се вдигат непрекъснато сумите за осигуровки!Болен здрав носи!!
5
2
 
14
 
! Отговори
до 4 преди 7 години
Началото на тази рулетка поставиха Нейков и Костов с точковата система, на която Първанов не наложи вето. Още не бехме и в ЕС. А кажете не са ли и тримата в кюпа?! Но и никой не се противопостави на този "закон". А кажете не са ли всички маскари?! Маскари са. Затова - президентска република! С опция за инпийчмънт! Ей така, за всеки случай.
4
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ПЕНСИОННАТА РЕФОРМА Я НАПРАВИ КАЛФИН ОТ АБВ СОЦИАЛЕН МИНИСТЪР ПРИЕТА С ГЛАСОВЕТЕ НА ВСИЧКИ- ЧИЧКО ГУГЪЛ Е ПО ПАМЕТЛИВ- СПРАВКАТА Е НА ЕДИН КЛИК РАЗСТОЯНИЕ- И НА МЕН НЕ МИ ХАРЕСВА, АМА ГЕРБ ПОДАРИХА НА АБВ ТОВА МИНИСТЕРСТВО А СЛЕД ТОВА ДРУГАРЯТ ПЪРВАНОВ НЕ БЕШЕ ОСОБЕНО ЛАСКАВ- МДА- БЪЛГАРИТЕ СМЕ ТОТАЛНО ДЕФОРМИРАНИ, КРАТКОПАМЕТНИ, А ТИЯ ОТ ДАПАСЕ, БСП И АБВ ГОВОРЯТ КАКТО ИМ Е УДОБНО, А НИЕ ДА ХВАНЕМ ГУГЪЛ ЗА ТОПКИТЕ ДА ГИ ПОРАЗДРУСАМЕ И ДА ИМ ВИДИМ ХАМБИЦИИТЕ, ЛЪЖИТЕ И ...КАК ЛИ ША НА СГОТВЯТ,,,
3
13
 
5
 
! Отговори
До 1 преди 7 години
Това са пълни глупсоти. Разходно-покривната система в 99% от случаите води до дефицит, тъй като се разчита сегашното поколение да изхранва сегашните пенсионери и постепенно бремето се увеличава все повече и повече, особено при застаряващо население, както е в България. Запасен фонд няма, нищо няма! То затова сега пенсионерите ни са на това дередже - защото толкова години хората караха инертно и вярваха сляпо на "водача" Живков.
2
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За каква реформа става въпрос . Нещата са идеално прости . За да живее един човек нормално са необходими 562 лв. Ние искаме минимум 300 , защото ако сега се делим на богати и бедни , на политици и аполитици , в най - скоро време ще се делим на нормални и ненормални .
1
6
 
24
 
! Отговори
еделвайс преди 7 години
Пенсионната ФОРМА на Тодор Живков беше най- удачната. Вноските са отивали в държавния бюджет и пенсиите са изплащани от него. Годините за стаж, категории, възраст и придобивки са били на много добро и приемливо ниво. Проблеми не е имало. Мизерстващи също. И хора без пенсии не е имало. Лично аз не одобрявам премахването на тази ФОРМА . А последвалите реформи са провал. Всичките.