Не бива политическата нестабилност да се превърне в икономическа

Бюджет 2017 не предвижда начини за по-голям ръст на икономиката
30 ное 2016 11:55, Екип на Bloomberg
7
Не бива политическата нестабилност да се превърне в икономическа
Снимка: Reuters

Политическата нестабилност е факт, но важното е да не допуснем тя да се превърне в икономическа. Дефицитът от 1,4% в Бюджет 2017 е грешка, трябваше да се заложи балансиран бюджет като послание към гражданите за стабилност. Това коментира депутатът от Реформаторския блок Мартин Димитров в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Според него вероятността бюджетът да не мине на второ четене е много малка, но ако все пак се случи, има някои предимства.

"Има процедура в закона, която гарантира спокойствието на държавата в такава ситуация. Има някои добри ограничения - например не можеш да харчиш повече от това, което събираш и от това, което си харчил миналата година, не може да взимаш нов външен дълг освен за рефинансиране на стар", обясни депутатът. 

По думите на Димитров предложението на БСП-Лява България за отмяна на плоския данък е опасно и ще удари силно средната класа.

Депутатът посочи Румъния като добър пример за съдебна реформа, но лош за бюджетна политика. "Там има действащ парламент и нещо средно между служебен и експертен кабинет и предвид изборите всеки предлагаше нови разходи, имаше състезание кой ще бъде най-социален, което доведе до огромна пробойна в публичните финанси".

"Големият проблем на Бюджет 2017 е, че в него не се предвижда вариант за по-голям ръст на икономиката. Най-добрата социална политика е инвестиционната. Ние смятаме, че с активна държавна политика в тази посока е възможно да се създаде ръст на икономиката и заетост.", каза на свой ред депутатът от БСП-Лява България Димитър Горов.

Той подчерта, че в този вариант на парламент е много трудно да бъде формирано правителство, а по отношение на това то да е стабилно и с ясни цели и задачи е невъзможно. 

Горов посочи, че БСП-Лява България ще гласува против Бюджет 2017 и подкрепя единствено увеличаването на парите за БАН.

"Каквото и правителство да дойде, то няма да има проблем с изпълнението на този бюджет, той подценява възможностите за по-високи приходи на хазната и практически отразява бюджетите от последните няколко години", обясни той. 

Партията ще продължи с предложенията си за отмяна на плоския данък.

Вижте двата разговора във видеата на Bloomberg TV Bulgaria

Видео 1

Видео 2

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Те явно под диктовка ходят изфърча набързо мед лиса раздавали мина като бързия дафиное лист о мила моя сънъвам те от години нищо че си по голяма господи каква жена какви крака о боже е влюбен съм сутрин с теб ставам приятно е вечер се чудя твоя мъж акъла ли сие загубил чее изпуснал такова създание боже господи епопея ще напиша
5
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Затова съдете ония бизнесменки де се мотая из чуждите офиси кога няма кво да правят съжалявам моя мила че се разминах с теб вчера та мие ясно вече за кво става на въпрос ития де си ги изласирала много им здраве от арменския поп
4
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Престанете да ни внушавате, че има политическа нестабилност. Нестабилност има за една партия. Иначе народът е умен и знае, какво прави. Престанете и да ни плашите, че ще настъпи и икономическа нестабилност, просто защото тая една партия окончателно загуби доверие. И край - България ще загине? Много, много лоши внушители, прекаляват и с манипулациите, и със самохвалството. Дърварски, сергийни похвати. Финес трябва, но финесът е генетична черта.
3
0
 
3
 
! Отговори
nkavrakov преди 7 години
Ще се радвам да има икономическа нестабилностЦените на имотите прекалено ги вдигнаха и с тия европари само се краде и изкуствено се създава реалност че всичко е наредНека нещата следват естествения си ред
2
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ама ние имаме ли икономика?!Или да купиш лимонада от едно място и да я продадеш на друго е ИКОНОМИКА?!!!
1
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ГРОБ май се канят за втори път да фалират Държавата, след като веднъж вече мапрчвиха това през 2013-та.