Евтини и опасни! Нови синтетични дроги в нета

Не се знае какъв е ефектът им, обяснават експертите
19 юли 2017 09:37, Петя Славова
12
Евтини и опасни! Нови синтетични дроги в нета
Снимка: архив, Reuters

Нови синтетични дроги се предлагат като алтернатива на съществуващите наркотични вещества. Най-често това са имитации на марихуана, кокаин или амфетамини, обяви д-р Борислав Станчев от дирекция "Превенции" в община Варна.

Много от синтетичните наркотици лесно могат да се поръчат по интернет. Най-уязвими са подрастващите, защото синтетичната дрога може да бъде намерена в сайтове, където законно се предлагат модерни стоки за младите хора.

Само за Варна статистиката сочи, че най-употребяваната дрога е марихуаната. След нея се нареждат амфетамините, кокаинът и таблетките екстази.

Те обаче не се продават като наркотици, а се замаскират като ароматизатори за стая, билкови смески за пушене, соли за вана и всякакви други наименования, което позволява да се заобиколи контролът на наркотичните вещества.

Сериозният проблем е, че тези наркотици могат да отключат параноични и агресивни състояния, предупреждава специалистът.

"Много често дрогата се продава по следния начин. Хората си купуват екстази и си мислят, че са си купили таблетка с екстази, но вътре няма активното вещество, а има нов вид наркотици. Тъй като те не знаят какъв е ефектът и никой не знае предварително какъв ще е ефектът, могат да вземат по-голямо количество, което да доведе до тежка интоксикация, а понякога и до смърт", обясни д-р Станчев пред БНТ.

Синтетичните наркотици са все по-евтини и по-достъпни за младежите, добави той. В дискотеки и по концерти това е въпрос на 5 до 10 минути. Притеснителен факт е, че долната възрастова граница на децата, опитали марихуана, амфетамини, екстази и алкохол, вече е 12 години, каза д-р Станчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
когато някой хвали канабиса нека да да отчеет факта, че на Запад тя се продава през аптеките с разписание на лекар в количество не повееч от 200 грама иима строг контрол дали човекът наистина е болен и дали наистина има нужда от нея и как я употребява, а до него има медицинско лице. ползването на марихуана за немедицинсик цели е наказуемон и се лежи зад решетките. У нас всеки може да си купи марихуана от дилъра когато и в каквито количества иска.
11
0
 
2
 
! Отговори
По-полека с тревата преди 6 години
Тези тъъповци дето хвалят марихуаната не знаят че там където е разрешена има определени забрани след пушенето - да не работиш, да не караш кола, да не контролираш машини...Защото марихуаната е опиат.И се препоръчва Само при медицинска нужда.А не както водата за пиене да я ползваш когато и където ти е кеф.Дали българина ще спазва тези забрани ...?Та ние още си пресичаме на червен светофар, хеърляме *** от терасите...
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пазарна икономика се нарича. Има ниша на пазара и тя се запълва. От една крайност скочихме в другата.
9
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен7Aми като има ***, които да купуват да е изпята.Няма кой да купува - няма кой да продава.Аз познавам хора, които детската им мечта беше да пушат цигари.Какъв трябва да ти е акъла та да мечтаеш като пораснеш да пушиш?Плюете го Бойко ама е прав!Материала е лош.
8
1
 
1
 
! Отговори
до 1 преди 6 години
Всички, които познавам и пушат трева са загубеняци, лузъри, ***...Полезна била...полезна е ако си човек без мнение и нямаш хъс да постигнеш каквото и да било положително в живота си!
7
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
на нашата държава песента и е изпята.
6
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
България е бита карта... Буквално "провалена държава"/ failed state - ДЪРЖАВА няма, всеки си прави каквото иска, когато поиска... Пълна анархия.
5
1
 
4
 
! Отговори
Иван Пешев преди 6 години
По-добре да се пуснат легални дроги с съответния контрол отколкото тези китайски бутикови ***
4
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
защо правите реклама, бе?! петя, не се чувстваш "убийца4, пишейки статия за наркотици, като по този начин ги рекламираш!крайно време е да се разбере, че има неща, за които просто не трябва да се пише!славова, спиш ли спокойно? а ако детето ти един ден ги нагълта, защото е видяло статията ти?!
3
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 1: дрога е когато е улична, не знаеш какво бутат кварталните психари
2
2
 
6
 
! Отговори
dmx преди 6 години
Докато в цивилизования свят масово се легализира канабиса, нашенските провинциални лелинчовци надигат фалцетни гласове и клатят пръст, а децата им се натъпкват с истинска гадна дизайнерска дрога и умират.
1
6
 
15
 
! Отговори
1 преди 6 години
Каква 'дрога' е марихуаната, като все вземат следните ФАКТИ:1. Доказано лекарство срещу епилепсия, аутизъм, артрит, множествена склероза, рак на кожата и тн и тн. Койте не вярва да провери как правителството на САЩ е патентовало тревата.2. Няма пристрастряващ ефект3. Не може да 'предозираш' независимо каква доза вземеш.Защо в БГ е забранена , след като в 3/4 от света вече е легална? Ще ви кажа защо - заяото мафията си има държава и не иска да загуби няколко милиарда на година.