Без промяна за българските студенти на Острова

Те ще запазят статуквото си за обучение, твърди експерт
Обновена: 24 юни 2016 14:57 | 24 юни 2016 14:44, Елка Василева
3
Без промяна за българските студенти на Острова
Снимка: архив, Reuters

Българските студенти, които учат сега в университети във Великобритания, трябва да бъдат спокойни, че за тях ще има заварено положение и тези, които получават заеми, ще си ги получават и през следващите години. След излизането на Великобритания от ЕС ще има нови условия, за които сега все още няма никаква яснота, коментира за БТА Ели Тончева - управител на консултантска агенция за образование в чужбина.

По думите й това, което ще се случи с българските студенти в британски университети, трябва да се разглежда в контекста на това, което изобщо ще се случи във Великобритания като страна, излизаща от ЕС, след като 40 години е била част от него.

Фактическото излизане на Великобритания ще трябва да мине през няколко продължителни бюрократични процедури, така че най-рано то се очаква да стане след две или три години, предположи Тончева.

Тя заяви, че "дотогава статуквото се запазва - таксите за обучение на студентите, които вече са в университетите, и на тези, които започват образованието си през тази година във Великобритания, ще се запазят".

Това означава, че тези български студенти ще се възползват от статуквото на завареното положение, коментира образователният консултант. Занапред какво ще се случва, след като Великобритания действително напусне ЕС, засега никой не може да каже, отново отбеляза Ели Тончева.

През последните години се увеличават българските студенти във Великобритания

Според статистика за 2015 г. около 6 250 са българските студенти във Великобритания, като те учат във формите на висшето образование - магистри и бакалаври, но има и други българи в колежи и в средни училища, съобщи Тончева. Тя обобщи, че затова се предполага, че към 7000 са българските ученици и студенти, които учат сега във Великобритания.

През последните две години в нашата агенция има съществено нарастване на броя на българските кандидати за обучение в чужбина, като Великобритания е водеща дестинация, посочи Тончева. Кандидатурите, които сме обработили през тази година за Великобритания, са със 150 процента повече, добави тя. До днес продължава Великобритания да бъде най-желаната учебна дестинация за българските млади хора, а какво ще се случва занапред можем само да гадаем, коментира образователният консултант.

Ели Тончева отново заяви, че статуквото се запазва до момента, в който Великобритания излезе от ЕС, като правото българските студенти да работят в Обединеното кралство вероятно също ще се запази и след излизането на страната от ЕС. В момента българските студенти нямат ограничения за часовете за работа, но все пак не е разумно да се смята, че ако учиш в редовно обучение, ще можеш да си позволиш да работиш повече от 20 часа на седмица, посочи Тончева.

Във Великобритания студентите имат право да получават заеми или грантове за обучението си

Стандартно таксата за висше образование за университетите в Англия и Северна Ирландия е 9000 паунда, каза Ели Тончева. Тя отбеляза, че в Шотландия таксата е 1820 паунда, но тя се опрощава от шотландското правителство за български студенти и за студенти от ЕС, които успешно се справят с образованието си в университета.

Правителството на Уелс също дава грант, който покрива две трети от таксата за обучение, а за останалата сума може да се ползва студентски заем. По този начин има доста благоприятни условия в момента, свързани с опрощаването на таксите в Шотландия и с възможността за ползване на грантове или на студентски заеми в университетите в Англия, Уелс и в Северна Ирландия, обясни консултантът.

Затова много български студенти избират висше образование във Великобритания, защото могат да ползват студентски заем, посочи Тончева. Тя изрази надежда, че студентите от Европа ще имат достъп до тези заеми и след три години, но отново добави, че за останалите студенти - дотогава, статуквото ще работи в тяхна полза.

Кои са най-предпочитаните специалности от българите в университетите във Великобритания?

През последните няколко години тенденцията българските кандидат-студенти да избират да учат във Великобритания специалности, свързани с бизнес, маркетинг, счетоводство, банково дело, се измества от друга тенденция - за предпочитане на инженерни специалности и на специалности, свързани с компютри и с дизайн на компютърни игри, заяви Ели Тончева.

По думите й предпочитани също от нашите студенти са и специалности, свързани с артистични таланти, с медии и комуникации, с архитектура.

"Едно е сигурно обаче, че вече българите няма да избират да учат европейско право във Великобритания", коментира образователният консултант.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Егати и уловката( планът ША-ранът) по нат джио уайлд.Елате хиляди младежи да ви наденеме хомота на заема и да не можете да мръднете като щастливите кокошки на хранилката, която се върти около тях.А дали ще си намерите после работа....Господ знае.
2
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Берете ягоди и не се косете! Ако имате филии с мас, страшно няма!
1
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Че те по-добре да учат в Шотландия. Не е само заради цената, а заради възможността да намерят място в по-добър университет. В Англия, ако се изключат топ 10 на университетите, то другите ти дават някаква приложна диплома, с която освен да работиш нещо в Англия, в други държави ще разбереш, че не е кой знае какво.