Brexit – последна фаза на разпад на Британската империя?

Сега да се научат да берат ягоди, пошегува се Левон Хампарцумян
Обновена: 24 юни 2016 11:54 | 24 юни 2016 09:05,
80
Brexit – последна фаза на разпад на Британската империя?
Снимка: Булфото, архив

Намираме се или в последната фаза на разпада на Британската империя, или в първата фаза на реструктуриране на Европейския съюз (ЕС), или на "перестройката на ЕС". Този коментар направи банкерът Левон Хампарцумян в ефира на Нова тв.

Според Асен Агов, който също участва в разговора, сепаратистките настроения в рамките на Великобритания стават все по-ясни. Той обясни, че има решение на правителството на Шотландия да проведе нов референдум за напускане на Обединеното кралство през есента, защото шотландците искат оставане в ЕС.

По-рано днес ТАСС съобщи, че "Шин Фейн" разглежда Brexit като възможност за обединение на Ирландия.

Преброяването на гласовете досега показа, че Шотландия и Северна Ирландия гласуват "за" оставане в ЕС. В Уелс гласовете са за напускане на общността.

И Агов, и Хампарцумян са на мнение, че европейските институции се управляват от хора без харизма. По тази причина и "избуяват" политиците популисти, които "говорят просто и разбираемо".

Банкерът е категоричен, че резултатите от гласуването във Великобритания са "жълт сигнал" за ЕС, че е нужна промяна и реформа. Според него българите като цяло са проевропейски настроени, но това не означава, че са дали "празен чек" на Брюксел.

"Далите вота си за отделяне да се научат да берат ягоди", пошегува се Хампарцумян.

Асен Агов посочи още, че настроенията във Великобритания всъщност са валидни за цяла Европа. Хората с ниско образование и ниски доходи не разбират какво означава глобализация.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
0
 
! Отговори
близо, близо преди 7 години
До далеч, далечМа това май не е голяма драма за УНК или поне не толкова голяма като за теб.
40
0
 
0
 
! Отговори
Златното преди 7 години
До хъмЛелеее, само за УНК не се притеснявай, ама никак недей да се абиш. Ще е напразно. Освен, че е тъпо е и смешно.
39
0
 
0
 
! Отговори
полк. Добронян преди 7 години
До До ген полк ГадорянА ти къде се позиционираш измежду посочените?! Така просто от любопитство.
38
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
UK ще се оправи не ги мислете, просто хората им писна от ЕУ. Това е една от големите икономики, какво като не са в ЕУ ? Да не би Канада, Швейцария, Австралия или Новрегия са в ЕУ ? Не са, но пък имат по добър стандард от много от държавите които са в ЕУ.
37
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Супер ден. Тези обедняха за няколко часа, с падането на паундът. Хубавото е, че масата пакистанци, индийци, мюсюлмани няма да могат да се движат свободно в Европа. Освен това е време да им се изпратят бежанците, които искат на островчето. Вече няма да могат да ги връщат във Франция ;).
36
1
 
1
 
! Отговори
До Един преди 7 години
Не е еврей. Арменец е.
35
0
 
3
 
! Отговори
Йордан преди 7 години
Именно поради тези причини, нека да не подценяваме дипломацията на Великобритания. Великобритания е доста важна от стратегически естество за ЕС. Моето мнение за Англия е, че те по-скоро ще спечелят от решението си, защото няма да се съобразяват с доста неефективната вътрешна политика на ЕС, който започна бърза ерозия и разпад от 2007 насам. Англия просто се спасява от едно нерентабилно търговско дружество, което се нарича Европейски съюз. Време е и ние в България да се замислим по този въпрос.
34
0
 
2
 
! Отговори
Йордан преди 7 години
Именно поради този факт, Англия ще бъде в състояние да издейства дори по-изгодни условия, които се определят като от приходите и ползите извадим разходите на десетилетното статукво, което се нареча ЕС. Просто е. Като страна, която не е членка в ЕС, Англия може и да бъде обложена с по-неблагоприятни митнически такси и т.н. Но ако вносът на ЕС в Англия е важен, тъй като Англия предславлява достатъчно голям пазар за ЕС, то Англия може да си издейства доста преференции, когато не е член на ЕС!!
33
0
 
4
 
! Отговори
Йордан преди 7 години
Нищо ново под слънцето. Нищо толкова страшно за Англия. Европейския съюз е политическа и икономическа общност, която се базира на договор. Договорите за участие в ЕС предполагат определени възможности, но и налагат задължения и отговорности. Тоест, за да участваш в ЕС трябва да жертваш част от независимостта си като национална държава и да се надяваш, че ползите ще надхвърлят твоята жертва. При Brexit, Англия няма да има задължения по участието си в ЕС. Англия ще има алтернативни възможности!
32
0
 
3
 
! Отговори
Йордан преди 7 години
Именно поради факта, че Глобализацията е феномен, който съществува като част от географско обусловеното (т.е. геогр. ширина и дължина) съществуване на народите по земята, което в ден днешен се обуславя от националната държава като официална и международно призната и базирана на закона форма на гражданска организация на обществото, след Brexit, Англия ще продължи да има активни отношения с ЕС, които вече няма да се базират на т.нар. EU Treaties (TEU и TFEU), а на международни договори и конвенции
31
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ти ли ти лииии..хампарцумян ! за теб ли да плача ?
30
0
 
2
 
! Отговори
Йордан преди 7 години
Всеки един процес, включай и Глобализацията, се характеризира с периоди на възход, както и с периоди на застой и спад. Глобализацията в по-стари времена е била олицетворена от Пътя на коприната. В днешно време тя се олицетворява от международните финансови пазари, от Интернет, от компютърната технологии и модерни комуникации, от супра-национални организации, съюзи на икономическа и политическа основа. Глобализацията не е нещо ново. Тя ще продължи да съществува и след Brexit
29
0
 
3
 
! Отговори
Йордан преди 7 години
Асен Агов прави много глупав коментар, относно глобализацията. Глобализацията е феномен, който не се определя от образованието на хората. Всъщност Глобализацията е сложен процес на международни политически, икономически, търговски и финансови отношения, който не зависи от нашата нагласа спрямо него. Глобализация не съществува от вчера, защото това е толкова стар процес, колкото старо е човешкото общество. В днешния ден ние се намираме в своеобразен връх-пик в този процес.
28
0
 
1
 
! Отговори
1 преди 7 години
Мдам тскс си е.
27
0
 
1
 
! Отговори
Йордан преди 7 години
До момента Англия участваше в нещо като единен вътрешен пазар на ЕС. Но тъй като няма безплатен обяд, за това участие се плащат определени такси, които не са с нищожни размери. Поради тази причина, ЕС не следва да се приема еднозначно, а следва да се търси каква е изгодата и дали тя е повече от разходите. След Brexit Англия отново ще разглежда ЕС като единен пазар, но вече няма да има задълженията и отговорностите, които й се налагат автоматично от Договорите на ЕС.
26
0
 
1
 
! Отговори
Йордан преди 7 години
Прав си, Ангеле. Ето друга статия с по-адекватен коментат:Германският вицеканцлер Зигмар Габриел нарече гласуването на британците за излизане от Европейския съюз "лош ден за Европа", предаде Ройтерс.- Не ми се вярва Биг Брадър да позволи по-малкия брат да изпадне в немилост в Европа. Още повече, че Англия е бивша колониална империя и има разработени пазари не само в Евопа, а по целия свят, включай Азия и Австралия. Евопа е просто малка част от външнотърговския портфейл на Великобритания.
25
1
 
9
 
! Отговори
Ангел преди 7 години
Ако това е платена стания ОК .Но ако наистина Левон мисли това което казва значи е Абсолютна Невежа в Европейската Икономикя и Политика .Губещия от тази нощ е само един и това е ЕС .Всички останали да печаливши .Включителто Англия !!!!
24
1
 
1
 
! Отговори
Путин преди 7 години
Сигурно се кефи на макс. Хахаха
23
1
 
4
 
! Отговори
До ген полк Гадорян преди 7 години
Наистина не ги разбира тези работи. Както друг читател във форума написа, той разбира от ягоди повече, отколкото разбира от тези работи. Но в България има такъв феномен, че всеки се занимава с това, за което не е учил и всеки се пише разбирач там, където не му е работата да се бърка.Поздрави
22
1
 
5
 
! Отговори
Ген полк Гадорян преди 7 години
Е взък че ми е сънародник и адаш на единия ми дядо. И приятел на един покоен вече роднина. Ама хич не ги разбира тия работи. Ингилизите ще се оправят. Не ги мислете. Те са много корава и свободомислеща нация. Владееха половината свят. От Лондон до Хонг Конг и Сидни. Те създадоха индустриализацията.