ЕС не може да свали безработицата отпреди кризата

Работната седмица в България се увеличава, стигна 41 часа
11 окт 2016 18:00,
20
ЕС не може да свали безработицата отпреди кризата
Снимка: архив, Reuters

Европейският съюз още не може да свали безработицата в сравнение с нивата отпреди кризата. Това показва разпространен днес доклад на Европейската комисия, който изследва промените на трудовия пазар между август 2015 и 2016 г.

Според анализа безработицата в ЕС продължава бавно да намалява спрямо пика от 2013 г., но все още е стигнала нивата от предкризисната 2008 г. Сегашното ниво от 8,6% средно за ЕС ни връща само до май 2009 г. 5,6 милиона европейски граждани нямат работа, това е с милион повече от 2008 г., без да се отчита увеличаването на населението. В същото време безработицата в САЩ намалява много по-бързо и вече е достигнала предкризисното ниво, съобщава Европейската комисия.

През миналата година броят на хората на трудовата борса Европа е паднал в 24 страни и е нараснал в Австрия, Белгия и Естония.

България е сред държавите, в които спадът на безработицата е най-значим (-2,9).  Тя обаче все още е с 2,1 процента по-висока от предкризисните нива. Европейската комисия посочва, че през лятото на 2008 г. 5,9% от трудоспособните българи са били без работа, докато това лято в бюрата по труда са регистрирани 8 процента от българите в трудоспособна възраст.

Въпреки растежа на европейската икономика от 1,8% през последната година. Това не се е проектирало върху създадените нови работни места, които са се увеличили само с 0,7 на сто. Причините за това са предпазливостта на инвеститорите и свитото потребление на гражданите, които предпочитат да държат на страна пари за черни дни, вместо да ги харчат.

Безработицата остава най-висока в Гърция – близо 25 на сто и в Испания - 19% и най-ниска в Чехия - 3,9% и в Германия – 4,2%.

Анализът на Европейската комисия показва, че през второто тримесечие на тази година българската икономика е осмата по растеж  в ЕС. Най-бързо развиващата се икономика в Съюза е тази на Румъния, която е пораснала с 1,5 на сто спрямо първото тримесечие, следвана от унгарската, словашката и полската. Френската икономика е единствената, която между април и юли се е свила, а италианската и финската - не са претърпели промени.

Статистическите данни за България посочват увеличаване на разходите за труд у нас и в същото време скок в производителността, която позволява увеличение на доходите, по-високо от отчетеното за ЕС на годишна база. Въпреки това производителността в България е все още твърде ниска спрямо останалите европейски членки. През последната година България и Малта отичат най-голямо увеличение на седмичните часове за работа сред хората на постоянни трудови договори. У нас те работят по 41 часа седмично, колкото австрийците и португалците. Най-дълго в ЕС работят гърците (42,5 ч.), следвани от холандците, белгийците, англичаните и германците. Работната седмица е най-кратка в скандинавските държави - около 39 ч.

Прогнозата за третото тримесечие на 2016 г. показва, че покупателната способност на европееца ще продължи тенденцията за намаление от началото на годината. Не се очаква съществено увеличаване на заетостта, с изключение на секторите на индустриалното производство и търговията.

Европейската комисия има оптимистични очаквания за възстановяването на трудовите пазари, като отчита увеличаване на заетостта през последната година в ЕС с 1,5%, както и доходите на домакинствата, които нарастват за трета поредна година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
40 часа друг път,само на хартия Я сега да сметнем колко се работи в нашата фирма 5 дни от 08,30 до 18,30 + събота от 09,00 до 15 часа ами 56 часа господа статистистици + работа през официални празници със съботно работно време от 9 до 15 с фалшиви заповеди за работа на смени през празниците с допълнително заплащане на хартия.Иначе олигарсите губели отсливане на празниците алчни ***.
13
1
 
3
 
! Отговори
чехльо преди 7 години
но пък за сметка на това си оправи демографските проблеми с реализирането на ислямски поток
12
5
 
5
 
! Отговори
До 15 преди 7 години
Не знам къде е това с 40- те процента. Сигурно в делиормана. В големите градове има работа за всеки. Просто заплатите са ниски и по-мързеливите предпочитат да бездействат вместо да бачкат за 500 лева. И не им е Борисов виновен. Такива са се родили.
11
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ей много работливи тези гърци бе :)
10
3
 
12
 
! Отговори
socialen преди 7 години
Реалната безработица тука е катастрофална. Над 40%!Официалната статистика се изчиства сама. Като спрат помощите за безработни и хората повече не се регистират като безработни.Борисов съсипа заетостта и вкара страната в тежка икономическа депресия, продължаваща вече 6та година, по време на 3.5 годишното еднолично, катастрофално-неграмотно, малоумно "управление" на Борисов в периода август 2009-февруари 2013 година, за което Борисов беше изритан с шут от Народа като единственият досега.
9
0
 
3
 
! Отговори
Аурора преди 7 години
Правилно че в Скандинавя е най-кратка седмицата. Така пестят електричеството в офисите, понеже половината година е тъмно почти през целия ден
8
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
По кодекса на труда колко е работната седмица в България, че ми е интересно? Някой получава ли за извънреден труд
7
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не съм чувала да се отварят нови предприятия, само закриват
6
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма как меркело икономика състояща се основно от *** програми и занимания с преселници да произвежда нещо освен безработица и мизерия!
5
1
 
17
 
! Отговори
САЩ преди 7 години
САЩ имат една неписана Политика по отношение на намаляване на Безработицата - когато се вдигне веднага пращат хора да разпалят война между арабите , след това започват производство на оръжие в заводите , наемат работници и така .
4
0
 
13
 
! Отговори
гтф преди 7 години
най-богатите работят най-малко ... чоржаджиите обаче искат да не се сливат празниците.
3
1
 
10
 
! Отговори
морски преди 7 години
Значи, още повече европейски безработни летовници ще посрещаме другия сезон.То останаха ли други?
2
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
С имигрантите или без тях нали трябва да ги инегрираме и да им намерим работа
1
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Работната седмица в България, за хората извън държавния сектор, отдавна е 168 часа. Те за това младежите на бачкат.