ЕС прие мерки за по-бързо депортиране на мигрантите

В декларация се заявява, че трябва да се увеличи броят на връщаните хора
21 окт 2016 10:30, Елка Василева
9
ЕС прие мерки за по-бързо депортиране на мигрантите
Снимка: архив, Reuters

Европейските лидери обещаха по-бързо да депортират мигрантите и да затегнат граничния контрол, за да не позволят в ЕС да влизат хора, които не отговарят на критериите за убежище, предаде Асошиейтед прес.

Президентите и премиерите на 28-те членки на съюза заявиха в приета снощи декларация, че страните трябва да увеличат броя на хората, връщани в страните, от които са тръгнали, особено в Африка, и да ускорят връщането на мигранти от гръцките острови в Турция.

Лидерите заявиха, че новата система за проверки на външните граници на съюза трябва да бъде завършена до края на годината. Схемата изисква всички пътуващи, включително гражданите на ЕС, да бъдат внимателно проверявани при влизане и излизане от съюза.

Лидерите искат също така да бъде постигнат напредък по система, даваща възможност за предварително извършване на проверки за сигурност на хора, които имат право на безвизово пътуване и евентуално да им се отказва влизане в шенгенската зона.

В първия ден от срещата на високо равнище на ЕС е било договорено да се активизират усилията за ограничаване на нелегалната имиграция от африканските страни. Целта е да се повтори успехът със спирането през последната година на бежанските потоци от Турция, съобщи Ройтерс.

Срещу оказване на финансова подкрепа лидерите на ЕС ще изискват от африканските си партньори да упражняват по-строг граничен контрол и да приемат обратно нелегалните мигранти. Подкрепен е бил планът на върховния представител за външната политика и сигурността Федерика Могерини първоначално новият подход да се приложи към пет африкански страни: Нигер, Нигерия, Мали, Сенегал и Етиопия. Първите резултати от плана ще бъдат представени от Могерини на срещата на високо равнище на ЕС през декември. Идеята е този подход да се разшири и да се приложи и към други страни, се казва в приетата вчера декларация.

В проектодекларацията бе вписано намерението за постепенно премахване на временния граничен контрол по вътрешните граници, въведен заради миграционната криза от някои страни членки. Приет бе обаче компромисен и по-неангажиращ вариант, според който премахването на граничния контрол в Шенген ще става в зависимост от конкретните условия.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още по темата: ЕСмигранти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Борисов какво чака? Въздушен мост София (Бургас) - Кабул и ... за една седмица лагерите могат да се опразнят.
6
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ВСИЧКИ БЕЖАНЦИ - СБОРЕН ПУНКТ В БЕРЛИН И ОТТАМ МЕРКЕЛ ДА СИ ГИ КАРА КЪДЕТО И ДУША ИСКА. ПЪК И ИМАТ ГОЛЕМИ САМОЛЕТИ - БЪРЗО ЩЕ СТАНЕ ИЗВОЗВАНЕТО.
5
1
 
11
 
! Отговори
ТОШО преди 7 години
РЕШЕНИЕТО НА ВЪПРОСА С БЕЖАНЦИТЕ Е СЛЕДНОТО :САЩ ДА СИ ИЗПРАТЯТ ШЕСТИ ИЛИ НЕЗНАМ СИ КОЙ ФЛОТ СЪС САМОЛЕТОНОСАЧИ И ДРУГИ КОРАБИ В СРЕДИЗЕМНО МОРЕ. ДА ОБЕРАТ ВСИЧКИ БЕЖАНЦИ ОТ ТУРЦИЯ,ГЪРЦИЯ ,БЪЛГАРИЯ И КЪДЕТО ИМА ПРЪСНАТИ В ТОЗИ РАЙОН И ДА СИ ГИ ЗАКАРАТ В АМЕРИКА.САЩ СА ПРИЧИНИТЕЛИТЕ НА ТАЗИ МРЪСОТИЯ И ЧУДНО ЗАЩО НИКОЙ ОТ НАШИТЕ ДЪРЖАВНИЦИ И КАНДИДАТ ПРЕЗИДЕНТИ ,НЕ ЖЕЛАЕ ДА ИЗРЕЧЕ ПОДОБНО РЕШЕНИЕ НА ТОЗИ ВЪПРОС.
4
0
 
12
 
! Отговори
ЦК на Либерастите преди 7 години
Дайде си от залъка да храним пришелеца!Корпорациите имат нужда от оборот и демографска корекция за растеж в Европа.
3
0
 
24
 
! Отговори
старото преди 7 години
Да бе, те ги пуснаха да вилнеят из Европа, па сега ще ги гонят! Само да припомня изказване на американски индианец - Ей, умната, че и ние пуснахме мигранти преди години, и - вижте к'во стана!
2
0
 
13
 
! Отговори
Вин преди 7 години
Първоначално да се приложи към пет африкански страни,добре.Но какво значи първоначално,пък в уикито пише,че в Африка има 61 страни и територии.С останалите какво правим?
1
0
 
8
 
! Отговори
Morqk i polovina преди 7 години
Ya, nai-dobre, da gi otpratim kym Shtatite! Te zabyrkaha ****ta, te da si gi qdyt!