Белгия осъдена за отказ да даде визи на сирийци

Това ще отвори вратите на хиляди към Европа, смята министър
28 окт 2016 21:35,
12
Белгия осъдена за отказ да даде визи на сирийци
Снимка: архив, Reuters

Белгийското правителство беше осъдено от белгийски съд да плати глоба от по 4000 евро за всеки ден след отказа да издаде визи на сирийско семейство.

Сирийците са от тежко бомбардирания Алепо и искали да потърсят спасение от войната в Белгия, където имали приятели, готови да им помогнат.

Те искали да дойдат в Белгия, за да подадат молби за убежище, тъй като съгласно европейското законодателство това не може да стане дистанционно, а само след като са стъпили в държавата, в която искат да потърсят закрила.

Тъй като не искали да рискуват да преминат дългия и опасен път с трафикантите, те решили да кандидатстват направо пред белгийските власти за хуманитарни визи, обясни техният адвокат.

Решението на съдиите предизвика гнева на държавния секретар за убежищата и миграцията на Белгия Тео Франкен, който декларира, че ще използва всички законови средства да го спре.

Според Франкен издаването на визи на сирийското семейство може да има непредвидими последици и да отвори вратите към Европа пред хиляди хора. Той прогнозира, че ако Белгия позволи краткосрочни пътувания с цел искане на убежище, "цялата система ще се срине като къща от карти".

Подобно действие на практика би означавало, че всеки кандидат за убежище ще може да го направи във всяко белгийско посолство или консулство, което ще засили миграционния натиск.

Адвокатът на сирийското семейство Мике Ван Ден Брук коментира пред белгийските медии, че държавният секретар не може да пренебрегне произнасянето на съда: "Хуманитарните визи се издават от години. Това се случва само при изключителни обстоятелства, ако кандидатът е в състояние да докаже, че е в нечовешка ситуация".

Адвокатът смята, че като не допуска хора да пристигнат в страната легално, секретарят по миграцията ги тласка в ръцете на трафикантите на хора.

Франкен обясни, че Белгия ще продължи да взема бежанци от лагерите, но не под диктата на съда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Цялата държава работи за бежанците.*** порното.Явно арабите са им любими.Ама то като поразгледа човек Белгия то там европейци няма.Чернокожи и араби.Тук таме някой изтрещял дъртак дето е местен.Останалото Je suise бежанец.
7
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 4Белгия сега смела индостойна линстана ...
6
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Спираме с плащането на данъците. Край , това е , никакви данъци повече. Който иска да идва , пазарна икономика е , див капитализъм, помощи не се плащат, разни ебалници немогат да съдят държавата , щото там пари няма. Няма да има и долни политици , защото няма чии пари да крадат, данъци няма. Всичко е частно и в ръцете на общините, те сами решават кое и как ще го направят.
5
2
 
26
 
! Отговори
Андрешко преди 7 години
Имало и по-смотани съдии от нашите. Тези съдии сигурно членуват в някой хелзингски комитет.
4
4
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На смелата и достойна Белгия й е трудно да се справи с неолибералните лицемери които подкопават Европа и законите й в името на някакъв имагинерен хуманизъм. Всъщност бежанците и имигрантите са бизнес за милиарди.
3
5
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Белгия, никакви визи за тези, ние сме с вас.
2
5
 
19
 
! Отговори
възмутен преди 7 години
да смотано е написано ама не е така трябва да заплатят парите на мигрантите и визички да им дадат разбира се .. нямам думи от възмущение към тоя скапан съд взел това решение
1
5
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Белгийското правителство беше осъдено от белгийски съд да плати глоба от по 4000 евро за всеки ден" така както е написано излиза че белгииската държава трябва да плаща по 4000 евео на ден на... белгииската държава. Демек от единия джоб в другия