Животът на българина с 5 г. по-кратък от на европееца

Сред страните с най-висока смъртност сме от заболявания
24 ное 2016 09:07, Петя Славова
65
Животът на българина с 5 г. по-кратък от на европееца
Снимка: архив, Булфото

България е сред страните с най-висока смъртност от различни видове заболявания, сочи здравен доклад за 2016 г., изготвен съвместно от Европейската комисия. Според него продължителността на живота в страната ни е с над 5 години по-кратка от средното равнище в ЕС.

Освен това България е сред водещите държави по-висок процент на преждевременна смърт на хората в работоспособна възраст заедно с Унгария и Латвия, съобщава БНР.

Общо над половин милион граждани в 28-те държави на ЕС между 25 и 64 години всяка година умират преждевременно от сърдечносъдови и респираторни заболявания, рак и диабет. Докладът изчислява, че това е загуба за икономиките от 115 млрд. евро годишно, ако същите тези хора оставаха живи и допринасяха с труда си.

Тези загуби могат да бъдат избегнати, заяви при представянето на доклада Анхел Гурия, генерален секретар на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие: "Животът на много повече хора може да бъде спасен, ако качеството на здравните услуги в страните от ЕС се повиши в максимална степен. Ресурсите трябва да се насочват по-ефективно там, където оказват най-голямо въздействие върху здравните резултати, включително върху профилактиката".

Като цяло в Европа населението все повече застарява и възрастта средно надхвърля 80 години.

У нас обаче са и едни от най-високите нива на детска смъртност. Броят на пушачите сред 15-годишните момичета също е най-голям.

България е сред 4-те членки на ЕС, където над 10% от населението няма здравни осигуровки, според данните на доклада на ЕК.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
0
 
2
 
! Отговори
хахахаха преди 7 години
До Матусалдрън дрън ярина....дедо ви шорчо не ви ли е спрял заплатките ,некадърници????че не свършихте никаква работа .....
56
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
То и заплатата 5 пъти по-ниска
55
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Злите езици казват , че ГМО - тата съхраняват човека и след изживяния живот .
54
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В Канада живеят даже повече, а после ГМО-тата били вредни...
53
2
 
4
 
! Отговори
Матусал преди 7 години
"Животът на българина с 5 г. по-кратък от на европееца" Само че средната продължителност на живота в България е по-висока отколкото в Румъния и Сърбия и с 5 години по-висока отколкото в Русия.
52
0
 
9
 
! Отговори
1 преди 7 години
а другарите бойко и калфин,говореха ,че българина живеел вече по-дълго,и затова вдигнаха възрастта за пенсиониране.
51
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не съм чувал за националност "европеец" досега.
50
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЕДНА СЪРБИЯ Е ПОДОБРЕ ОТ НАС НО МИНА ПРЕЗ ВОЙНАТА РУМЪНИЯ СЪЩОТО НАПРАВИ НО ПОЛИБЕРАЛЕН НАЧИН И Е ПОДОБРЕ ЗА ДА СМЕ ПОДОБРЕ И ТУК ТРЕБВА ДА ТАНЕ КАГО ПРИ ТЯХ НАЙВЕЧЕ С ВСИЧКИ НАШИ ПОЛИТИЦИ
49
0
 
6
 
! Отговори
опетков преди 7 години
До Анонимен Онова, което е в главата ти е много по-отвратително от това, което те заобикаля. Основна причина за болести.
48
4
 
8
 
! Отговори
oпетков преди 7 години
До Анонимен Всеки е длъжен сам да се грижи за здравето си. И здравеопазването няма нищо общо с това. Държавата ли те кара да ядеш и пиеш като *** или да пушиш като комин?
47
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
При такива управляващи,какво друго да се очаква?
46
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Български вариант на Демокрацията . Няма нищо повече за побългаряване . Съвсем неотдавна стана известно , че има побългарен Американски щат . Там българите живеят 10 гадини повече от европейците .
45
5
 
4
 
! Отговори
дпс8 преди 7 години
Вместо БГ да пълни с 600 милиона евра и кусур хазната на брюкселските *** ще е доста по-смислено да ги похарчи тез пари за широко-достъпна превантивна медицина при възрастните и рисковите групи от населението ... гаранция че продължителността на живота ще е по-висока от средната за европа...
44
1
 
4
 
! Отговори
до 45 преди 7 години
Баба на село яде органична храна, пие чиста вода и диша чист въздух. Организмът й, за разлика от нашите, не е натрупал химични токсини, които да водят до изграждане на клетките и до увреждания на органите. Пък и е от поколенията, когато естествения подбор е действал с пълна сила.
43
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Българинът е обявил ЧАКАНЕТО за работа. Затова вечно чака някой друг да му издигне стандарта, да се грижи за здравето му, да го направи щастлив.
42
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да спрете да пушите е по-добре, ама въздуха е отвратително мръсен в България, особено през зимата, а в котловините и низините е като в мина, все пак тялото се нуждае от определени химически елементи, които го изграждат здраво и като приема различни химически елементи от тези, от които се нуждае се разболява и уврежда, елементарна биология, физика, химия, обективна реалност на космоса. Състоянието на съзнанието също мн влияе, стреса отслабва имунната система, затова е важно да сте щастливи, ама..
41
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 40: Питай баба си на село каква заплата е получавала, та е станала на 80 години !
40
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мн воля за освобождаване от негативната енергия и източниците, които я причиняват, дълбоки медитации за поддържане на чистота на съзнанието и състояние на радост, въпреки всичко, абе не е лесно да си щастлив тук, тва е истината, реалността ни е отвратителна в сравнение с всяка друга страна от ес.
39
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не разчитайте друг да се грижи за личното ви здраве ! Спрете да пушите и ограничете алкохола на нивото на европейците. Поддържайте устна хигиена, иначе ще ходите на 60 години с протези !
38
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами ако не се крадеше като за първо място в света през последните 27 години, а се инвестираха парите в модернизация на икономиката, енергийните източници и отопляването през зимата, ако беше работено стандарта да беше поне като на страните от бившия соц блок като Унгария, Словакия, Чехия, ако нямаше този стрес, тази мизерия, мръсен въздух, тази омраза, българина основно е в състояние на съзнанието на омраза, как искате да сте здрави, за да сте здрави трябва да сте в радост...такива неща влияят.