Варшава се ядоса на ЕС: Отнасяте се несериозно към нас!

Министър Вашчиковски се изказа срещу "ЕС на различни скорости"
25 мар 2017 10:30, Петя Славова
44
Варшава се ядоса на ЕС: Отнасяте се несериозно към нас!
Снимка: Reuters

Полското правителство иска в ЕС да се отнасят сериозно към интересите на Варшава. Това заяви полският министър на външните работи Витолд Вашчиковски в интервю за германското списание "Шпигел", предаде ТАСС.

Според министъра ЕС преди всичко извлича ползи от членството на Полша. "80 цента от всяко евро, което получаваме, се връща обратно на запад", заяви той. "Само Германия е продала в Полша стоки за 55 милиарда долара."

Още по темата

"Разбираме, че влиянието и икономическият ни потенциал са по-малки, отколкото на Германия, но искаме да се отнасят сериозно към нашите интереси", каза Вашчиковски, цитиран от БТА.

По думите му те в момента не се отчитат в ЕС, "например в енергийната политика, що се отнася до изграждането на газопровода Северен поток-2 или в областта на климатичните промени". "Много от малките страни (в ЕС) вече бяха принудени да изпитат на гърба си как се погазват интересите им, не само Полша го е преживявала", заяви Вашчиковски.

Министърът разкритикува решението на ЕС за председател на Европейския съвет да бъде назначен Доналд Туск. По думите на Вашчиковски германският канцлер Ангела Меркел на практика е изпратила "политическа директива на другите държави членки", като е заявила в Бундестага, че би се радвала Туск да бъде преизбран.

За отношенията с Русия Вашчиковски каза: "Разбира се, ние сме за диалог с Москва, но, за съжаление, сме доста песимистични по отношение на резултатите от това".

Министърът се изказа и срещу "ЕС на различни скорости". По думите му различните скорости ще доведат до това, че ще се образува група на лидери, които ще господстват над останалите членове

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
1
 
! Отговори
fess преди 7 години
koyto misli interesite na naroda neka toy da speceli. neka bog davi pomogne....
31
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен, свери си часовника станция МИР отдавна е на дъното на океана!!!
30
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами да не купуват това което им продават. Никой не ги кара на сила. Ама е по-лесно да вземеш паричките, да ги похарчиш и после да изкараш някой друг виновен.
29
0
 
9
 
! Отговори
Башка Луд преди 7 години
До русия е в 19 векТи кога беше на 50 км. от Москва? Или чу от един, дето друг му казал, та реши да се изкажеш!
28
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Полша като бивша руска провинция си изгражда идентичността за сметка на Русия. Трябва ли да сме страна в това. Трябва ли ЕС да подкрепя враждебните комплекси на членовете си?
27
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
вие сте гои за еврейския талмудистки запад,затова си мълчете и се подчинявайте.полша се оказа заден двор на европа заради глупавата си политика на свалени ***
26
25
 
9
 
! Отговори
Русия е в 19 век преди 7 години
На 50 км. от Москва селяните живеят в дървени къщи, спят върху печките след тежък запой, хващат прясна риба от дупки в леда и чакат с канчета пред цистерни с надпис "квас". За жалост това е състоянието на по-голямата част от населението на Русия извън големите градове, което в болшинството си живее със стандарта и манталитета на 18-19 век.
25
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ха-ха-ха,понеже руснаците са кухи а другите умни,затова космонавтите им летят и се скачват с руската космическа станция "Мир"а не с някоя високотехнологична американска или шведска.Хайде холан,не ми се слушат приказки под шипковия храст.
24
6
 
25
 
! Отговори
Башка Луд преди 7 години
Чета глупостите на хора, дето хал хабер си нямат от истарията на армията ни.Имахме ракетни комплекси, най-ново поколение, от които трепереха всички НАТОВСКИ комшии. Имахме минирана и добре пазена граница и не разчитахме на вълка да ни пази. Имахме добре въоражена и многобройна армия, а не разпасана пасмина чиновници.Не коментирам тъпотията на соца в кайто вегетирахме, коментирам безхаберието в което живеем сега!ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ!
23
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 12 .Ти ако си бил дежурен в столовата или на някой умрял склад,аз и още 2500 души бях в бойно поделение в Ямбол 2г и 3 мес., и идея си нямаш за подготовката и бойната ни готовност.Всяка седмица бяхме на занятия в котленския балкан и имах 5 отпуски за целия срок на службата.Имахме прекрасна обучена армия
22
8
 
18
 
! Отговори
месара преди 7 години
аре стига с тоя измислен " европейски съюз " ! съюз на какво , на кои и защо !? та още първата година се разбра че тоя " ес " гние , сега вече и мирише ! наслушахме се , нагледахме се и усетихме " по добрия живот " който ни обещаваха милионерите в Брюксел , стига ни толко , айде вече да заживеем като нормални хора , да се разпада и всеки по пътечката си !
21
27
 
8
 
! Отговори
бтр солдат преди 7 години
Великата армия на СССР,дето талибаните я разпердушиниха в Афганистан,тази дето щеше да пази Милошевич,който свърши в затвора..тази която щеше да громи ИД в Сирия за да пази ислямския диктатор Асад..тази с която турците се изгавриха..тази велика армия дето пращала бтр на великата комунистическа бг армия..има една армия дето гази наред и това е НАТО а България е НАТО и никой не може да се гъбарка с нас щото ако някой нападне нас,нападаи НАТО.
20
17
 
5
 
! Отговори
до 20 преди 7 години
хахахах добре подготвена армия..идвали нови танкове и бтр от СССР..От Русия тоест,която чака хеликоптероносачи от Франция,танкове от Германия,кораби от Украйна..От Русия с парниковия и самолетоносач и космическите и самолети дето турците ги свялят..ти да си чул Англия,Франция,САЩ или Германия да си купуват нещо за армията от Русия..хахаха 80 000 хиляди 18 годишни лапета професионални войници обучени да скачат из полето..ти ме уби
19
4
 
22
 
! Отговори
Експерно становище преди 7 години
До Анонимен 19Либералните лъжци постоянно измислят такива глупости!Имаме същия проблем като Полша! Европейските ни "приятели" и техните корпорации които оперират в България и Полша,нито плащат данъци,нито каквито и да било ползи има държавата от тях само няколко мериджей получават заплати малко над средното! Те източват бюджета с колониални закони като ЗНИ, загубите и грабежите от либералните разстройства в Източна Европа са за около 1,5 трлн. годишно!
18
2
 
23
 
! Отговори
ЦК на Либерастите преди 7 години
Няма нищо което да е тайна! Цяла източна Европа е от търговска и бюджета обсада на финансовите социопати!
17
6
 
30
 
! Отговори
До 13 преди 7 години
Защо пишеш глупости. Служил съм в огромно поделение, 70 150, около хиляда войника. Много учения, тренировки, стрелби, облазване с танкове, палене с ***. Марш на скок по 16 километра, походи по 60 километра. Физическа подготовка всели ден, лост, успоредка и халки. Бягане до полуда. Да, лоша беше храната, ядохме вафли след всяка храна. От СССР идваха нови танкове и БТРи. Строга дисциплина имаше! Това правеше армията ни силна и подготвена.
16
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Българите искат велика България със силна армия, но когато ги накараш да си платят данъците, за да може Държавата да си позволи такива неща, всички се дърпат. Патриоти! Пфу!
15
12
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Българите сме с Русия!
14
11
 
14
 
! Отговори
Дидо преди 7 години
Полша е една продажна страна. Страха и от Русия е параноичен, създава усложнения за цяла Европа. Добре е да обръщаме по-малко внимание на тези ***-поляци.
13
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Поляците са руснаци, колкото и ние сме такива.