Юнкер към Турция: Да не говорим за различия, а за общи неща

Беше една полезна, добра среща, отбеляза председателят на ЕК
Обновена: 27 мар 2018 07:23 | 26 мар 2018 22:31, Красимир Ангелов
37
Юнкер към Турция: Да не говорим за различия, а за общи неща
Снимка: Олег Попов/Dnes.bg

Вярвам, че Турция и ЕС правят голяма грешка, като описват различията, които ни разделят, а никога не говорят за общите неща, които ни обединяват и ни правят партньори, обяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер след срещата на високо ниво ЕС-Турция във Варна.

Още по темата
"Понякога ми се налагаше да ставам и да се разхождам из стаята, но тази част от срещата няма да я разказвам. Споделяме икономически и стратегически общи неща. Турският народ е един велик народ, често е много смел и към него изпитвам уважение. Ние искаме Турция да бъде стратегически партньор на ЕС. Затова трябва да поддържаме добър диалог", заяви още Юнкер.

По думите на председателя на ЕК има много неща, за които ЕС и Турция трябва да говорят и да действат заедно.

"Срещнахме се и с общи предизвикателства в борбата с тероризма - това е общо задължение както за Турция, така и за ЕС. Единствено обединени ще се справим с това огромно бедствие – тероризма", заяви Юнкер и призова всичко, което се случва в Сирия, да става в синхрон с международното право.

Според Юнкер по отношение на справянето с миграцията не всичко е идеално, но сключеното споразумение между Турция и ЕС се оказва много ефикасно, защото има резултати, които могат да се проверят. "Заслуга на Турция е намаляването на притока от мигранти към ЕС. Това доказва, че Турция, когато трябва да даде пример за международната солидарност, наистина го прави и показва своята солидарност с ЕС и полага големи усилия, за което може да й благодарим отново", подчерта лидерът на ЕК.

По думите на Юнкер Турция не трябва да има съмнение за поетия ангажимент от страна на ЕС в борбата с миграцията. "Ангажиментът на ЕС по отношение на мигрантите в Турция ще бъде спазен. За останалото – аз съм романтичен, носталгичен и съм малко тъжен от състоянието на отношенията между Турция и ЕС!", подчерта политикът. Той бе категоричен, че от няколко години подкрепя усилията на Турция да стане член на ЕС и е категорично против всякакви призиви да се преустановят преговорите с южната ни съседка за членство в ЕС.

Юнкер обаче призова Турция да подобри своите отношения с държавите членки на ЕС, най-вече с Кипър и Гърция.

Председателят на ЕК определи като недопустим акт опита за преврат в Турция през лятото на 2016 година, но обърна специално внимание на задържаните турски журналисти след това и случаят с гръцките граничари.

"Беше една полезна, добра среща, имахме възможността да говорим съвместно съвсем открито, имали сме доста срещи на тема ЕС и Турция и винаги изводът, включително и тази вечер е, че ЕС и Турция трябва да вървят заедно ръка за ръка, и заедно напред", завърши Юнкер.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Турция трябва да отговори на няколок важни критерия за членство в Ес1. Праав на жените2. Права на кюрдите3. Признаваен на аремнския геноцид4. Възмедие за изселването на тракийскиет българи5. ИЗясняване на ситуацията около Кипър.
29
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ето така се погазав историята. Как ще говориш за общи неща, като не си заличил проблемиет в миналото?те и франзуци и германци имат мноог обищ неща, но се е стигнало до Първата и Втората световна война.
28
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Ха,ха,ха,E по-зле сте отколкото си мислех. ТРАГИЧНИ СТЕ. Сигурен съм, че никой от вас не вярва в това, което пише - поръчкови мишоци.
27
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
НИЩО ОБЩО НЯМАМЕ
26
5
 
4
 
! Отговори
S преди 6 години
Турция географски и политически е вън от Европа. Тя НИКОГА няма да влезне в ЕС.Никой неиска примитивен диктат в съюза.Австрия и Холандия , както и Франция са върли противници на Турция. Нашият Вожд го знае , но се четка пред Султана с теманета и гостоприемство.
25
1
 
4
 
! Отговори
Реалист преди 6 години
До борко топа 20 Браво Борко ! Единствения свестен, истински коментар.Останалите са комунистичиски брюльочи.
24
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Борисов да предаде на Ердоган, че посредникът му е л...о.
23
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Алууу , *** Борчо !!! Провери ли колко са Бентли и Ферари в България ?????
22
3
 
20
 
! Отговори
Безпартиен преди 6 години
И какво стана в крайна сметка.....пак ли се разбраха да се разберат...... :D.....
21
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Каква е ползата за България?
20
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 20 Най-големия терорист е Турция,която има териториални претенции към всичките си съседи!
19
30
 
6
 
! Отговори
борко топа преди 6 години
ЕС и Турция заедно напред срещу най големия терорист Русия.Само когато бесния пес бъде озъптен ще настъпи мир на земята.Хората по цял свят искат да се обединяват,да живеят в мир и проспиритет.Само Русия иска разделение,войни,злоба,многополюсен свят,кръв и мъка.И не говорим за руския народ,защото и руснаците са хора които искат добър и спокоен живот за своите деца,говорим за олигарсите и мафиотите които са окупирали тази държава и тероризират руснаците и хората по света.
18
5
 
11
 
! Отговори
шматка преди 6 години
Илия Илиев е всъщност Исмаил Ибрям .Турски ***.Плюе ЕСПлюе ББХвали провала на ЕрдоганКакво повече
17
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В превод -"Дайте да говорим за пари"
16
7
 
19
 
! Отговори
ИЛИЯ ИЛИЕВ преди 6 години
До Ха,ха,ха,Юнкер знае точно какво иска! Същото и Ердоган! Обаче нашия пудел, както го наричат тук, не знае своето място! Все пак тези тук ,всичките са представители на обществата си , и не изразяват себе си!!!!!!ЕС търси евтини работници за икономиката си! Така наречени- съвремени роби,бели,черни или жълти! И се чудите защо избират ислямистите , нали! И има причина ,даже много! А вие ги знаете по добре!За това Борисов изглеждаше толкова глупаво! Нищожество, според интересите на държавата си
15
5
 
27
 
! Отговори
Щирлиц преди 6 години
До ИЛИЯ ИЛИЕВТурция просто иска дял от европейската баница,омесена от няколкомилионно мюсюлманско тесто.А после ще никнат джамии,и мюезини ще вият от минаретата.
14
4
 
8
 
! Отговори
ИЛИЯ ИЛИЕВ преди 6 години
До Щирлицха ха ха ЕС няма вече нужда от евтини суровини ,за да произвежда евтини стоки! Ес няма да може да използва Турция като евтина работна ръка!! Ердоган го заявява многократно! И остава скъпите им разходи за труд в ЕС.Което значи -фалит. Евтините азиатски стоки не могат да конкурират ЕС.Та това е ! ЕС разбира се има още малко време , но възможните лостове намалят с времето! Това е картинката от високо! ха ха ха
13
5
 
5
 
! Отговори
ИЛИЯ ИЛИЕВ преди 6 години
До Анонимен 1Някой вярва ли в изборите още!?!?!Ако им честни избори-мнозинството ще спечели!!! ха ха ха Нали знаете кои са мнозинството! 80%!! ха ха ха Значи в България има демокрация!! Начело са мнозинството-80%.А в развитите страни има диктатура!!! Все пак и при тях са 80% !!ха ха ха
12
9
 
12
 
! Отговори
Хей, русофобите, преди 6 години
До adamЮнкер беше пиянНедей така направо, бъдзи милостив, ще разплачеш и малкото привърженици на ЕС и към техния вожд Юнкер-дункер и ще останат само с простия.
11
8
 
22
 
! Отговори
Ха,ха,ха, преди 6 години
Юнкер го удари на молби, а нашичкия се въртеше наоколо като пудел. Бойко си *** отношенията с Путин, добре разбира как ще го шътнат на Ердоган и сега мънка за тракийските българи.