ЕС до Балканите: Ние сме ви надежда и партньор!

Европа обещава перспектива, но не и членство на 6-те държави
16 май 2018 07:19, Екип на Dnes.bg
21
ЕС до Балканите: Ние сме ви надежда и партньор!
Снимка: pixabay.com

Европейският съюз ще предложи пари, но не и членство на шестте балкански държави по време на срещата в София, която е кулминация на Българското председателство на ЕС.

Според висш европейски служител нещата на Балканите не дават достатъчно положителни доказателства за разширяване и в ЕС няма нужното единство за отваряне на вратите на Съюза, дори в очертаните от Еврокомисията перспективи за 2025 г.

Брюксел е подготвил декларация от Софийската среща, в която на страните се обещава "европейска перспектива", но не и членство, което беше предложено на последната подобна среща в Солун преди 15 г. Въпреки че няма да даде дати за членство, ЕС е готов да съдейства за изграждане на нужната инфраструктура в региона, както и да съдейства за подобряване на отношенията между хората, става ясно от черновата на заключителната декларация от София.

ЕС разчита, че това ще бъде достатъчно да даде "надежда и перспектива" на балканските държави да отхвърлят опитите на Русия, Китай и други играчи да ги привлекат на своя страна.

"ЕС е единственият партньор на Западните Балкани, който е искрено загрижен за стабилността на региона и благоденстващато бъдеще на неговите жители, вместо да ги третира като геополитическа шахматна игра, в която хората са просто пешки". Това се казва в писмо на председателя на Съвета на ЕС Доналд Туск, изпратено до европейските лидери в навечерието на срещата ЕС-Западни Балкани.

Според Туск Европа "трябва да демонстрира, че е загрижена за икономическото развитие на Западните Балкани днес и веднага", което е от интерес и за Съюза.

Премиерите на Гърция и на Македония Алексис Ципрас и Зоран Заев се очаква да се видят на четири очи по въпроса с името. Висш европейски служител заяви, че е оптимистично настроен за изход от проблема в началото на юни, но не и по време на софийското събиране. Ако спорът с името бъде решен Скопие и Тирана най-вероятно ще получат зелена светлина за започване на преговори за членство, заяви източникът.

Според него въпросът ще има толкова силен положителен ефект, че може да даде импулс на Франция, Белгия и Холандия, които сега блокират старт на преговорите с Тирана заради високите нива на организирана престъпност с албански произход.

Испанският премиер Мариано Рахой ще е единственият европейски лидер, който ще отсъства от форума в София, макар че той ще участва в неофициалната вечеря на евролидерите в сряда вечер в Технопарка. Причината е че Мадрид не признава Косово, която също е поканена на Софийската среща и вижда в отделянето й от Сърбия прецедент за мераците на Каталуния да получи независимост. Испания ще участва на по-ниско ниво на форума, а останалите четири държави, които не признават Косово – Румъния, Словакия, Кипър и Гърция, ще изпратят лидерите си.

ЕС планира да повтори Софийската среща през 2020 г. по време на Председателството на ЕС на Хърватия, като отново събере балканските лидери, за да види докъде е стигнало сближаването и правенето на реформи.

"Това че ЕС подновява връзките си с Баканите, само по-себе си има положителен ефект, но в региона има още много работа за вършене и тя е в ръцете на националните елити, повече отколкото на ЕС", заяви високопоставеният европейски служител.

Според него за момента положителни сигнали като затоплянето на отношенията между България и Македония и определянето на границите между Косово и Черна гора не са достатъчни за преодоляването на европейския скептицизъм към ново разширяване на Съюза.

Преди срещата ЕС-Западни Балкани в четвъртък, европейските лидери ще се съберат на неформална вечеря, на която са поканени и шефът на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер и първият дипломат на Съюза Федерика Могерини. Очаква се основни теми на масата да бъдат европейската реакция на решението на американския президент Доналд Тръмп да изтегли САЩ от ядрената сделка с Иран и налагането на мита за вноса на стомана и алуминий. Германският канцлер Ангела Меркел, френският президент Еманюел Макрон и британският премиер Тереза Мей ще говорят как да се излезе от развалянето на иранската ядрена сделка, а еврокомисарят за търговията Сесилия Малмстрьом готви аргументи какво да се прави с търговията между ЕС и САЩ.

Европейските лидери ще обсъдят и напрежението между Израел и Палестина в Газа и евентуално Дъблинската реформа на европейското законодателство за миграцията. Последната е приоритет на Българското председателство и се очаква премиерът Бойко Борисов, който е домакин на вечерята да говори по темата. Лидерите ще говорят и за цифровия пазар, особено за обработката на големи бази данни, както и за предложението на френския президент Макрон за създаване на Европейски съвет за иновации, който да разпределя парите към заслужени проекти. Еврокомисията облече в законодателно предложение идеята само ден преди срещата на лидерите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЕС разпространява корупцията чрез фондовете както се разпространява спин и сифилис и унищожава всяка надежда за развитие на новите страни-членки.
19
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е кво е туй?Думам ти дъще,надай се снахо!.....Ще си партнираме.....смях голямС други думи балканците да се надяват на помощ само от Господ особенно ако са християниДет се вика имало едно време християни в близкия изток а сега има само евреи и мюсюлманиС партньорство и надежди,толкова
18
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А? Ко? Ние!
17
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И за това искаме да ограничим транспортния ви бизнес.. защото време на нашия...Хаххаха, нагли двуличници
16
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И кого е заробил ЕС. Чия икономика съсипа? Или е точно обратното. Всички вдигнаха БВП многократно Една Полша само 10 пъти. Само у нас не става. Ами комунисти на власт. ДС си разпредели държава и бизнес. Дойдоха чужди инвестиции и почнаха да бягат щото само рекет. Пишат доклади, нашите се правят на луди. Точат парите които им дават. И все Европа виновна. А за 27 държави Европа е рай. Румъния дръпна ужасно икономически. Брибалтийските страни бележат по 10% ръст на година. Само *** *** ...
15
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тука си говорят със задниците. Румъния се изстреля в орбита след влизане в ЕС. За Хърватска, Словения, Унгария няма да говоря. Хората и в Бг наляха 30 милиарда, но нашите *** откраднаха всичко. Затова хората са предпазливи.
14
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Партньор толкова , колкото нашите комунисти , станали в близкото минало анти такива .
13
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Евролюб 12Какви пари сънуваш бе? Дали 3-4 милиарда зелени хартийки на 40 милионно население, и то кредити, които сега тия укропи не могат да връщат и.....ТОВА Е!!!! Да не говорим, че всичко беше окрадено от техния потрошенко и една групичка около него! И СЕГА................КАКВО ЩЕ ПРАВЯТ СЕГА! НИКОЙ ВЕЧЕ НЕ ДАВА! СЕГА ДА ГИ ВИДИМ!!! Те това е "надеждата и партньора" от еуропката!!! Първо ги подлъгаха, сега им разрушават остатъците от икономиката.........А ПОСЛЕ!!! ПЪЛНИ ГАДНИ ЛИЦЕМЕРИ!!!
12
5
 
2
 
! Отговори
Евролюб преди 5 години
Европа толкова се опари от мошеници управляващи в България и Румъния и инатливи опортюнисти като в Унгария и Полша, че може със сигурност да се каже, че Балканците изтеглиха късата клечка за разширяването. Няма да стане в обозримо бъдеще, макар че ще ги коткат с пари като Украйна
11
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 10Безработица в Македония - 25%Безработица в България - 5%Смятай сам колко ни е зле. Освен това, в ЕС се приемат държави готови за правилата в Европа а не просто щото така сме решили. Вратата е отворена за Западните Балкани стига да положат усилия. Ако не желаят, Рашка ще се погрижи за източването им.
10
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"ЕС разчита, че това ще бъде достатъчно да даде "надежда и перспектива" на балканските държави да отхвърлят опитите на Русия, Китай и други играчи да ги привлекат на своя страна."Само горното изречение показва,каква е ИСТИНСКАТА И ЕДИНСТВЕНА причина за "приобщаване" на Заадните Балкани!Всичко друго е замазване на съзнание с усилена доза западно лицемерие!А страните от Запдните Балкани трябва да са безумни слепци,за това,какво ги очаква,имайки предвид нашата и румънска, съдба!
9
1
 
0
 
! Отговори
к0нсерва преди 5 години
Еф Ю И Ю
8
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 7През 2007 г стандартът на живот на българина е около 25% от стандарта на западноевропееца. Сега е 50% и при това западняците не стоят на едно място. Коеот означава, че се развиваме по бързо от западна европа. За сравнение - Македония не е в ЕС и е два пъти по зле от България.Та, кого лъжеш ?!
7
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Същите глупости дрънкаха 2007-а, а за 10 години еврочленство странта колабира до показатели от 19-ти век...
6
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Балканските страни трябва да ненормални за да не искат в ЕС.
5
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трябва да са откачени балканските страни, за да искат членство в гевро-***. Се едно да станеш член на БКП на 10 ноември.
4
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е, мерси! Дано ви поверват!
3
2
 
11
 
! Отговори
Аз преди 5 години
Ес, надежда всяка тука оставете и фес за всеки ден си пригответе....
2
6
 
10
 
! Отговори
ЕС до русофилите преди 5 години
Абе мило и драго давате за да живеете в Гейропа.
1
5
 
19
 
! Отговори
Балканите до ЕС преди 5 години
Абе, знаем ви какъв сте партньор с 36 пола едновременно, сега на 9 юни и парад в София ще си правите, чифтосвайте се помежду си в Гейропа, тук на Балканите не сте ни изтрябвали хич!!!