Ердоган предлага Анкара да осигури превозите на украинско зърно

Понастоящем силозите в Украйна са пълни с 22 млн. тона зърно
1 юни 2022 15:21, Йоана Цонева
45
Ердоган предлага Анкара да осигури превозите на украинско зърно
Снимка: БГНЕС

Управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) предлага Турция да осигури безопасността на превозите на украинско зърно през Черно море и Босфора, като съдове на нейните ВМС съпровождат товарните кораби, които ще осъществяват износа, съобщава в. "Йени шафак".

Заместник-председателят на ПСР Ефкан Ала, който отговаря за външните отношения, предупреди по време на презентация по темата, че ако зърното продължава да стои в силозите в Украйна, това ще доведе до удължаване на продоволствената криза.

Понастоящем силозите са пълни, като в тях се съхраняват 22 милиона тона зърно. Ако това положение продължи, няма да има място, където да се съхранява новата продукция. Това означава не едногодишна, а двугодишна продоволствена криза, подчерта той.

Още по темата
Ала напомни за формулата по време на войната в Персийския залив, при която преносът на петрол се осъществяваше, като танкерите бяха съпровождани от военни кораби. По думите му подобен вариант е възможен и сега, а единствената страна, която е способна да го реализира, е Турция. Той напомни за Конвенцията от Монтрьо, съгласно която Анкара спря да пропуска през Босфора военни кораби от началото на войната в Украйна.

"Единствената страна, която може да осъществи това (съпровождането на евентуални превози на зърно от Украйна), е Турция. Защото други военни кораби не могат да преминават към Черно море. В района няма и друга държава, която има капацитет да направи това. Турция може да поеме отговорността поради посредническата си роля", каза още той, предаде БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Малко за история. Двойка за теб. Системно не схващаш поантата. Нацията не винаги се припокрива с държавността. За България може да е частен случай но това не ти дава право да се нахвърлятш върху хората. Особено когато правдата е на тяхна страна а незапознати си ти
32
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До какво следва. Следва бой за който много знае да лае. Щото не му е работа.
31
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До тоя дето все пита за приятел. Много глупаво. Без коментар.Нямам думи.
30
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До малко за история, сложих ти плюс по по грешка понеже отначало не разбрах че цитираш чуждо мнение, което всъщност подкрепям и плюса ми е именно за това цитираното мнение. Упс.
29
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не си информиран драги Малко за..каквото и да е там. Ти дори не знаеш какво е това нация. Какъв нацист си тогава ?!Наличието на държавност още не значи нация. Тя се формира в капитализма. За начало на формиране на Бг. нация се счита че това е Рускотурската освободителна война . Едно на ръка е че Бг се появява на картата на света. Нашата нация е създадена 50г преди турската нация . Ти другарче си за слаба оценка но нямаше да го кажа ако не ме нападаш без да имаш достатъчно знания и не си вникнало
28
0
 
6
 
! Отговори
Какво следва преди 1 година
Русия отдавна обяви, че ще създаде хуманитарем коридор за преминаване на кораби с украинско жито. Проблемът е в Украйна - тя трябва премахне мините (които сама е поставила) от пристанищата си. Нека да се изнася с турски кораби - тов ане е проблем. Ще бъде проблем ако на обратният курс им карат оръжия.
27
5
 
3
 
! Отговори
Малко за историята преди 1 година
До Анонимен 30: "За начало на нашата нация се смята Руско-Турската освободителна война 1878"? Двойка по история. Благодарение от Руско-Турската освободителна война се създава третата Българска държава. .............................................................................................. Не че има връзка с темата.
26
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До анонимен За протокола Турция е нация от около 90 години от младотурския преврат и идването на Ататюрк. За информация Бг. е нация от140 години. За начало на нашата нация се смята Рускотурската освободителна война 1878.
25
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До геополитическия а ти си просто един сатана.
24
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Иван Да обаче Сирия има приятелството на Русия което е относително по честно от лицемерното приятелство на Запада и САЩ към Украина.
23
3
 
10
 
! Отговори
ИВАН преди 1 година
УКРАЙНА Я ОЧАКВА СЪДБАТА НА СИРИЯ - РАЗРУХА ТОТАЛНА ! ТИЯ СА ПО ПРО СТИ И ОТ НАС !
22
13
 
3
 
! Отговори
Осман преди 1 година
Това да си турчин е проклятие,зла съдба,труднолечима болест,синоним на прocт човек и роб.Страховете на роба са много понеже е беззащитен.
21
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Накрая САЩ и Русия ще си изпразнят ядрените арсенали върху главата на комшуту. Къде се вре Джанго между шамарите?!
20
3
 
17
 
! Отговори
НЕ САДИШ, НИКНЕ преди 1 година
Ердоган - дето не го садиш, там никне. Но е политик от класа и си милее искрено за родина, това не може да му се отрече.
19
9
 
19
 
! Отговори
ZV преди 1 година
Целият свят се съобразява с Турция, значи е фактор, а всичко останало са български компLекси.
18
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До по долния. Айде русофобите пак взехте да си измисляте някаква ваша нечувана и невиждана история. Айс.
17
4
 
2
 
! Отговори
hasmokar преди 1 година
Окупантите от Донбас ряпа да ядат, щом ги требят с гаубици, они да им го харижат.
16
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До по долното мнение. Укрите не викат на руснаците братушки а братухи. Руснаците на нас са викали братушки през рускотурската война която е освободителна за нашата България но понеже много пъти ги предадохме вече не сме братушки а чушки.
15
11
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Турция е велика нация а турците са велик народ
14
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ей цял свят се грижи за тези украинци бе. Така са помагали Запада и на Хитлер през ВСВ както сега на Зеленски ама после друга песен за запели но фалшиво и лицемерно всичката им работа такава и комшиите и нтересчиите. Пази Боже.