Британски хуманитарен работник в Украйна е обявен за мъртъв

Пол Урей бе задържан от украински сепаристи и обвинен, че е наемник
15 юли 2022 20:52, Йоана Цонева
48
Британски хуманитарен работник в Украйна е обявен за мъртъв
Снимка: БГНЕС

45-годишният британски хуманитарен работник Пол Ури е починал, докато е бил държан като заложник от проруските сепаратисти в самопровъзгласилата се Донецка народна република (ДНР), съобщи местен служител в контролираната от бунтовниците територия, предаде в. "Гардиън".

Майка му, Линда Урей, заяви, че е "напълно съсипана" и определи сепаратистите като "убийци".

В публикация във Facebook тя заяви: "Наистина съм разгневена. Казах ви, че той е много болен човек, казах [ви], че е диабетик, молих по Sky News да ми върнат сина. Защо го оставихте да умре? Искам отговори. Защо не го освободихте?

"Мразя ви всички. Абсолютно съм изпепелена, наистина. Ядосан съм, много, много, много, много, много ядосан. Убийци, това сте вие."

На 29 април организацията с нестопанска цел "Президиум Нетуърк" съобщи, че Ури е бил задържан на контролно-пропускателен пункт в Южна Украйна заедно с британския си колега Дилън Хийли.

По-късно двамата мъже са обвинени в "наемническа дейност" от страна на сепаратистите в контролираната от бунтовниците ДНР.

Дария Морозова, омбудсманът на ДНР, който се занимава с правата на затворниците, написа в петък в Telegram, че Урей е починал на 10 юли в резултат на "заболяване и стрес".

"Още по време на първия медицински преглед на Пол Урей бяха диагностицирани редица хронични заболявания, включително инсулинозависим диабет, увреждания на дихателната система, бъбреците и редица заболявания на сърдечносъдовата система", допълва Морозова.

"От наша страна, въпреки тежестта на предполагаемото престъпление, на Пол Урей беше оказана подходяща медицинска помощ."

По-рано Линда Урей заяви пред медиите, че синът ѝ е диабетик и се нуждае от инсулин.

Морозова твърди още, че британското външно министерство не е предоставило "никаква реакция" на залавянето на Урей, въпреки че е било уведомено за положението му. Тя твърди, че Урей е бил "професионален боец", който е участвал в конфликти в Афганистан, Ирак и Либия, като е ръководил "военни операции".

Доминик Бърн, съосновател и главен оперативен директор на мрежата "Президиум", заяви по време на залавянето на Урей, че той е работил независимо в Украйна като доброволец за хуманитарна помощ.

В началото на май Урей се появи по руската държавна телевизия с белезници на ръцете. В кадрите, които според майка му са направени под натиск, той критикува правителството на Обединеното кралство и заклеймява отразяването на войната в британските медии.

Преди това сестрите на Урей заявиха пред Sky News: "Засега просто се справяме. Наистина не знаем нищо, като например дали той ще бъде добре там, дали ще се върне у дома или ще се върне в Украйна като размяна на пленници.

"Просто не знаем, така че се подготвяме за най-лошото".

Урей е първият известен чужденец, загинал в плен на проруските сепаратисти от началото на войната.

Миналия месец двама британци и един марокански гражданин, заловени по време на сражения в състава на украинската армия, бяха осъдени на смърт от съд в Донецк в процес, който официални лица определиха като "отвратителен показен процес от съветската епоха".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
0
 
! Отговори
r3v0lv3r преди 1 година
До СВОЙЕми, той не е осъден, защото не е имал и оръжие, а просто е спасявал хора. За съжаление руснаците милост нямат към никой и са го уморили човекът.
31
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Къде е тръгнал с толкова болести...
30
1
 
3
 
! Отговори
Щирлиц преди 1 година
Британски хуманитарен работник?Ааа,работил е за мира с АК 47 в ръка,яко!Сега е изпратен на заслужен отдих.
29
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Наглобританецът Пол Урей е бил професионален боец, който е участвал в конфликти в Афганистан, Ирак и Либия, като е ръководил военни операции, но е обявен за хуманитарен работник в Украйна.
28
2
 
9
 
! Отговори
Кармазъ Сикиш преди 1 година
Къде е усмивката за добрата новина?
27
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
хуманитарен работник , ама друг път
26
2
 
9
 
! Отговори
Жони преди 1 година
"Мразя ви всички. Абсолютно съм изпепелена, наистина. Ядосан съм, много, много, много, много, много ядосан. Убийци, това сте вие."Тоя текст е преведен с гуглата
25
30
 
3
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 година
Ако се е огънал и се е съгласил да участва в руски пропагандни клипове, сам си е подписал смъртната присъда. Руснакът е животно - най-обича да смачка някого и после за "благодарност" и да го убие.
24
2
 
38
 
! Отговори
1000 на ден преди 1 година
Те и язовците от Мариупол излезнаха всички готвачи и хигиенисти.....
23
5
 
5
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 година
Влад-и-мир означва Власт и мир . -----///----- Трябва да си доста тьп да напишеш такава глуп пост. Влади-мир значи владей света.
22
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Работата му е била, да вербува и обучава хора как да убиват хора в Украйна.
21
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Влади-МирВлад или влада, означава власт, на старославянски, Влад-и-мир означва Власт и мир .
20
2
 
32
 
! Отговори
Влади-Мир преди 1 година
Ни ривахте когато горяха живи хора в Одеса ,.... а сега ривете??.. сега всички ще горят!!!
19
1
 
22
 
! Отговори
отСиднейАавстралия преди 1 година
Абе къв хуманитарен работник, той е бил светец, втори Исус. Нещо като рекрутър на свети Петър, за подбор на персонал
18
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хуманитарни шпиони и бойци-нацисти!
17
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хора, укро-нацистите, по заповед от запад или от Киев, убиваха и чуждите наемници, за да не свидетелстват, убиваха и момчета от украинската армия, защото са имали различно мнение.
16
4
 
23
 
! Отговори
Влади-Мир преди 1 година
Стига с тоя театър,..трябва мачкане.. Навсякъде трябва мачкане и ще мачка Мечката,...ще мачка и източното и западното крайбрежие ако трябва!!!
15
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Че той си е бил с куп заболявания... Другият заловен с него - Дилън Хийли, как не е умрял?
14
5
 
19
 
! Отговори
Татул преди 1 година
Ами каквото е търсел го е намерил. Руснаците имат исконното право да защитят рускоговорящите си граждани в Украйна. А този къв го е дирел там, май е бил на лов за рашки. Само, че той се е превърнал в плячка накрая.
13
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Британчето гътнало и сега да ревем ли? Ако си беше седял на острова - нямаше да ги има тия проблеми. Търсил - намерил. *** му да не се пеняви много.