Ковачевски обеща: Македонският език ще остане защитен в ЕС

По думите му, френското предложение е най-доброто възможно за РСМ
19 юли 2022 16:52, Петя Славова
60
Ковачевски обеща: Македонският език  ще остане защитен в ЕС
Снимка: БГНЕС

След 17 години чакане от днес отваряме нови перспективи за държавата и бавно, но сигурно се присъединяваме към голямото европейско семейство. Това каза премиерът на РСМ Димитър Ковачевски на пресконференция по повод първата Междуправителствена конференция относно процеса на преговорите за присъединяване към ЕС на Албания и Северна Македония.

"Продължаваме с досегашната динамика на междусъседско сътрудничество", каза Ковачевски, цитиран от БГНЕС.

По думите му, френското предложение е най-доброто възможно за РСМ, което зачита повечето аспекти и запазва червените линии, давайки в същото време начало на преговорите.

"В него, а за нас това е изключително важно, е прецизиран македонският език, без никакви допълнения и допълнителни обяснения. С това се отваря вратата нашият македонски език да стане един от официалните езици в ЕС, което лично аз смятам за най-голямо постижение и най-важен успех", каза той.

"По този начин македонският език не само ще бъде защитен, но и ще донесе до много придобивки – много нации и култури, които нямаха досег до него до този момент, вече ще могат да се запознаят с него. Също така нашата идентичност, която е автентична за нас и нашият език, култура, обичаи и традиции, ще остане автентична, македонска, и в ЕС".

"Надявам се да бъдем позитивен пример за най-бърза интеграция в ЕС, така, както имахме най-бърза интеграция в НАТО. Ако денят се познава по утрото, то това със сигурност ще бъде един прекрасен ден", каза в заключение Ковачевски.

За премиерът на Албания Еди Рама „това не е началото на края, това е краят на началото“.

"Но това е, което ни е нужно, за да изградим силна демократична Албания и силни демократични отворени Западни Балкани", каза той на първата междуправителствена конференция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
0
 
! Отговори
Безполезен мкедонски преди 1 година
БрЮкселските зелки какво ли не ще обещаят само и само да присъединят РСМ и Албания към Европа щото отчаяно им трябват миячи на тууалетни и чИстачи на офиси ..... Българите и румънците вече ОТКАЗВАТ да работят тая долнна работа... каквото направиха преди тях чехите и поляците... С признат мъкидонски език или не макетата ЩЕ СЕ НАЛОЖИ ДА УЧАТ НЕМСКИ ИЛИ ФРЕНСКИ за да започнат каквато и да е работа и да получават социал ... Дори и признат НИКОЙ НЕ ГОВОРИ МАКЕДОНСКИ В ЕВРОПА.
46
0
 
0
 
! Отговори
Иван Атанасов преди 1 година
Този е поредния промит мозък. УДБА си е свършила работата перфектно.
45
0
 
2
 
! Отговори
Нямаме тука преди 1 година
Се едно Австрия говорят на австрийски ... Говорят на немски ...
44
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До История бг Старославянския е старобългарския първия писмен език на славяните. Поповете в България го приемат и после го четат в литургии в отделните държави. А отделните държави са далече една от друга и много ясно че ще имат различни славянски езици после. Македония и бг са близо а и са един народ и няма МК.
43
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Лоне И бг го признава но като бг език.
42
1
 
0
 
! Отговори
Ккк преди 1 година
Македонскиот - използван от ендемична фауна...
41
7
 
3
 
! Отговори
Лоне преди 1 година
ЕВРОПА, САЩ И РУСИЯ ПРИЗНАВАТ МАКЕДОНСКИЯ ЕЗИК, ВСИЧКО ДРУГО Е АБСОЛЮТНО НЕВАЖНО!
40
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До История бг Старобългарският е старославянски. И не е измислен в България, а в Македония. Съвременният български е по-различен от старославянския. Руският е по-близо до него.
39
3
 
7
 
! Отговори
до 40 преди 1 година
до 40. Ккаво бълнувате г-не. Църковнославянски и старославянски са измислици. Църковнославянският е т.нар руска редакция на българските богослужебни книги.Имало е единствено (старо)български, никакъв славянски език,
38
3
 
6
 
! Отговори
Цар Симеон преди 1 година
Никога ЕС за РСМ
37
6
 
14
 
! Отговори
История бг преди 1 година
Руснаците и почти всички славяни говорят на старобългарски език, славянски език не е имало никога
36
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
СТаробългарски не е прабългарски, а СТАРОСЛАВЯНСКИ! Престанете с тези анти-научни дивотии. Това е подменено от историците в ново време. Езикът се е казвал църковнославянски, а по-късно старославянски.
35
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 38Това е един от най изчанчените български диалекти, но не е старобългарски :)) След ВСВ нарочно избраха този диалект с цел да ги направят макета :)) Те си праказват сръбско-макешки, то за нас сръбския е диалект на нашия език, че камо ли макешкия :)))
34
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма Македонски език има Старо Български език на който говорят и пишат така наречените Македонци. Къде са нашите учени и историци да им покажат книгите на старобългарски. Разликата е тази че македонците за тези 75 години привнесоха в старо българският Сръбски думи и наречия и езика заприлича на Боза.
33
5
 
5
 
! Отговори
То преди 1 година
обикновените българи една голяма полза видяха от тоя евро съюз.. Ама нали все трябва да сме прикрепени към някой, а територията и ресурсите явно са от значение за съюзите. Та и македонците едно голямо светло бъдеще ги чака.. че и претенции имат как да ги наричат докато ги консумират :D
32
3
 
13
 
! Отговори
П.К. преди 1 година
Чудесният, одухотворен и жив БЪЛГАРСКИ ЕЗИК ЩЕ ПРОДЪЛЖИ ДА СЕ ГОВОРИ И ДА СЕ ПИШЕ ОТ МНОГО ЖИТЕЛИ НА СТРАНИ ПО СВЕТА, ВКЛЮЧИТЕЛНО И ОТ ХОРАТА В МАКЕДОНИЯ. Никой на Света не е в състояние да направи каквато и да е промяна в това ДОКАЗАНО ИСТОРИЧЕСКО НАСЛЕДСТВО. И ТОВА ЩЕ БЪДЕ ВО ВЕКИ ВЕКОВ.
31
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лойко,те ни мразят откакто съществуват като държава в Югославия.Няма нищо общо с езика
30
3
 
14
 
! Отговори
Нане преди 1 година
ердоаньо нека покаже османските архиви и да каже, колко в Скопие до 1878 година са се броили, кат турци, гърци, арнаути и българи... Там македонци се не споменават... ===)))
29
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези ако си мислят, че някой ще си мръдне пръста за да изгуби стратегическата България за тех, много ама много се лъжат :)) Те са 1.5 милиона българи, другото са албанци и други етноси, да не говорим, че всеки може да ги заобиколи, просто са незначителни в геополитически смисъл :)))
28
14
 
6
 
! Отговори
Лойко преди 1 година
Това ,България дали признава,или не признава македонския език,няма никакво значение. По важното е,че всички останали държави в света го признават.Ще минат и без нашто признаване.Вече се чудим каква глупост да изсмучем от пръстите си.Македониа ще стане равноправен член на EU. Това е положението,какво не ни е ясно.Жалко,че направихме така,че да ни намразят македонците.