У-лицата: Що е то "градска култура" и има ли почва у нас

Мартин Кадинов ни отвежда с On Fest "Отвъд забавлението"
12 юни 2017 17:30, Петя Славова
5
У-лицата: Що е то "градска култура" и има ли почва у нас
Снимка: On Fest

И днес Dnes.bg ще ви срещне с интересни личности в рубриката ни У-лицата. Това са хора, правещи любопитни неща. Хора, на които не им пречат политиците и останалите, за да създадат каквото са си наумили. Лица, които ще срещнем в парка, на улицата. С две думи: Лица от улицата

Мартин Кадинов

Мартин Кадинов носи пулса на On Fest. Все пак му е директор от няколко години и го мисли, дори когато 3 години фестът го нямаше. Убеден е, че тази пауза носи на събитието оперативни загуби и концептуални печалби.

"Оперативно - провеждането на фестивал с обема на ON! Fest е предизвикателно организационно, комуникационно и логистично начинание. В този смисъл, набраната инерция след 3 поредни издания е огромен актив, който нямахме тази година. Стартирахме и мисля, че набрахме скорост. Концептуално - през тези 3 години идеята улегна, узря и се доразви. Това определено е актив. Или поне си мислим, че е", разказва той.

"Отвъд забавлението"

Тазгодишното мото на изданието е "Отвъд забавлението". Акцентът стъпва на идеята, че всеки посетител може да е участник, стига да има желание.

"Отвъд забавлението е комбинацията на 100% от най-интересните неща, които един млад човек, живеещ в голям град може да прави – това са екстремни спортни дисциплини в градска среда, компютърни и настолни игри, състезания по брейк танци и рисуване на графити, придвижване в града чрез лонгоборд например, среща с вълнуващи непознати култури като тези на анимето и мангата и много други", разказва Мартин.

Също така той вярва, че има 3 начина, по които можеш "да изживееш ON! Fest": Да го видиш, да участваш в него и да ти помогне "да бъдеш".

"Да видиш" и "да участваш" се базират на идеята, че почти всичко в програмата ни предизвиква участниците да станат част от едно голямо двудневно празнуване през адреналин, провокация, емоция, интрига и забавление.

"Под "Да бъдеш" имаме предвид възможностите за образователно и професионално развитие, което е най-силно изразено в гейминга чрез професионалната конференция за разработка на игри, която също е част от фестивала, но е насочена към строго специализирана професионална публика", разказва още Кадинов.

Началото

Всичко става случайно, а може би не, но Мартин е част от феста още от създаването му. Негов съосновател е. До ден днешен ON! Fest остава един от най-любимите му проекти, по които е работил.

"Имахме желанието да създадем събитие, което да събере група нишови занимания под един покрив. Започнахме да работим по него и то се превърна в ON! Fest – три поредни ударни издания и сега – след кратка пауза – ново, четвърто издание", разказва той.

Що е то "градска култура“ и има ли почва у нас?

За Мартин градът е новата игрална площадка, новото поле за изследване и дори платно за рисуване. Убеден е, че в София, а със сигурност и в някои от другите големи градове в страната, има толкова много "градски герои", които изразяват себе си през творчество, спорт и инициативи от, в и за града. И в този ред на мисли стремежът на ON! Fest е да събере именно представителите на различни субкултури, които заедно съставят пъзела на съвременната градска култура и да го предложим накуп на публиката. Така всеки ще си намери своето любимо нещо, а също и ще има възможността да надникне там, където никога не е бил или няма да се озове сам.

Фестът през годините

Стартът е през 2011 година с идеята да се създаде събитие, което да събере група нишови занимания под един покрив, най-вече гейминг общностите, било то играчите на FIFA, на League of Legends, Counter Strike или друга по-малко популярна игра.

Постепенно, виждайки огромния интерес и положителна реакция на посетителите, Мартин и компания добавят по нова зона през годините, така стигайки до обособена фестивална програма в 6 тематични зони: ON! Sports, ON! Street, ON! Gaming, ON! Anime, ON! Music.

"Различното тази година е, че вляхме музикалната част в уличната зоната за едно уникално дневно "блок парти", вдъхновено от американския начин на забавление през деня с музика, барбекю и напитки, но добавихме и изцяло нова зона. Следейки с интерес развитието на интернет културата нямаше как да пропуснем едно социално явление – културен феномен повсеместно – и това е влогърството. Всички сме чували за милионните брой гледания на определени клипчета в YouTube, които идват от всяко кътче на земята и са с напълно неочаквано съдържание.

Е, оказа се, че и у нас имаме такива "селебрити-та", които имат над 200 000 000 гледания на клипчетата си на български език и над 1 000 000 последователи на каналите си в YouTube. Това са момчетата от ПАКТА – онлайн общност от младежи от цялата страна на средна възраст 20-години, които само за 1 година от създаването си събраха 3000 приятели на първия си рожден ден и раздаваха автографи над 14 часа при излизането на книгата, разказваща историята на тяхното създаване.

"За тях и за всеки, който иска да покаже своите способности във видео творенето, създадохме ON! Tube сцената. На ON! Fest всичките 20 представители на ПАКТА ще се срещнат за своя втори рожден ден и очакваме уникално съдържание на сцена – създаване на клипчета на живо в отговор на предизвикателства от публиката!", е идеята на Мартин.

Да създадеш или да поддържаш – кое е по-трудно?

"Тънката разлика между кое е "трудно" и "лесно" идва от опита",  убеден е Кадинов - Да имаш начертан и проходен сценарий на организация, скеле, да си видял кое се получава истински добре и кое не толкова, видял си грешки, които ще се опиташ да избегнеш при повторение – може да се каже, че натрупаните знания и опит определено ти помагат и това би означавало, че е по-лесно да повториш и продължаваш да пресъздаваш сътворена вече концепция. Но от друга страна липсата на предварителен товар, идващ именно от знанието през какво предстои да преминеш те държи една идея по-лек и оптимистично настроен. Това важи и за всичко в живота. Имаш цел. Искаш да я постигнеш. Досега не си вървял към нейното осъществяване. Съответно си зареден с ентусиазъм, енергия и оптимизъм. Нямаш идея точно колко усилия ще ти коства, колко предизвикателства трябва да преодолееш, с колко пречки ще се сблъскаш. Просто липсва товар и всичките възможности са пред теб. Защото при всеки следващ път, ти вече си запознат с всичко, през което трябва да преминеш – и чисто от философска гледна точка – това го прави "по-трудно". В крайна сметка отговорът си остава относителен.

Акцентите

Мартин Кадинов ще го срещнем сред публиката. Срещата с нея е много интересна и вълнуваща, а Мартин е истински любопитен какво ще се получи. За него на професионално ниво, е също силно интригуваща професионалната конференция за разработка на видео игри Game Dev Summit.

На тази конференция идват представители от румънската асоциация на разработчиците на видеоигри, които ще споделят ценна информация за новите тенденции, а водещият инкубатор за игри Carbon ще сподели своя опит в работата с независими разработчици и ще очертае критериите, според които би инвестирал и подпомогнал развитието на едно студио.

"Тази конференция би била истински полезна за всички, създатели на игри в България, било то на ниво концепция, визуална идентичност или чиста разработка. Със сигурност не бих пропуснал и сцената с изпълненията на състезателния косплей – там се случват истински "чудеса"; да се срещна с лудите глави от Сторър – момчетата, които превзеха азиатските покриви – буквално ползвайки ги за игрална площадка, както и да видя техния филм, разказващ именно за преживявания им там". - разказва Мартин и допълва - "Със сигурност бих пилил гуми в състезателната кола на двукратния европейски шампион по дрифт – Алекс Язов, иска ми се и да пробвам уроците по танци върху лонгборд, ръководен от свежите момичета от Wildberries, а за капак – няма да пропусна да се метна върху гигантската въздушна възглавница, която Илко (Илко Илиев – фрийрън атлет, спечелил голямата награда от Ню Йорк за филми, заснети с дрон 2DRun) любезно предоставя на всички посетители на ON! Fest! Всичко това под звуците на готина музика и среща с много приятни хора. Нямам търпение".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
2
 
! Отговори
Maloumnik преди 6 години
tozi praznoglavec e Edno dete na bivshi komunisti , sled 1989 , preboyadisani demolkrati /
4
0
 
3
 
! Отговори
Кире Либерало преди 6 години
До Анонимен типичен пример за градска култура, доказан ни от един визуален австралопитек. както всяко нещо в България, гротескно и абсурдно. градска култура илюстрирана от един рошав и брадясал космарлан с излъчване на тракторист, държава управлявана от бивш охранител, където има портиер в операта с 3 висши. само бич го вкарва в правия път този "народ"
3
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А каква е причината да няма подобно мероприятие няколко години?
2
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Koлко вежди има този?Една или две?За една - цъкнете плюс,за две - цъкнете минус.
1
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Странно нещо е живота убедих се защо ли