Маково семе – отличен източник на калций

Съдържа и диетични фибри
14 мар 2016 11:30,
1
Маково семе – отличен източник на калций
Източник: Reuters, архив

За маковото семе обикновено се мисли като за средство за декорация или като добавка към различни дресинги. То не само има мек вкус, който го прави подходящо за различни ястия, но съдържа и ценни хранителни вещества, които са полезни за здравето. 

Семената от мак са с богато съдържание на диетични фибри – вид въглехидрати, които могат да се открият в растителните храни. В количеството от 2 супени лъжици маково семе се откриват 3,4 г диетични фибри. Това е около 14% от препоръчителното дневно количество за жените и 9% за мъжете. 

Фибрите оставят усещането за ситост за по-дълго, предотвратяват запека, но също така са полезни и за намаляване нивата на „лошия“ холестерол в кръвта. Хранителният режим с богато съдържание на фибри подпомага здравето в дългосрочен аспект, като намалява риска от развитие на диабет тип 2.

Маковото семе е и отличен източник на калций и мед – два есенциални минерала. Количеството от 2 супени лъжици осигурява 253 мг калций и 286 мкг желязо. Това респективно се равнява на 25% и 32% от препоръчителния дневен прием на калций и натрий.

Още за ползите от консумацията на маково семе четете на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
13
 
! Отговори
vlady преди 8 години
Неслучайно в Афганистан садят много мак и правят хубави кифлички и хлебчета с маково семе. През април се навършва година от героичната гибел на двама австралийски кифладжии в Индонезия, разстреляни за опит да пренесат в Австралия 8.5кг пълнеж за за кифлички от маково семе.