Снимка: freeimages
|
Всички сме чували за глутена, за това че има хора, които страдат от непоносимост към него. Любопитното е, че дори и да не страдате от цьолиакия, но консумирате храни направени от овес, пшеница, ръж, ечемик, някои колбаси и други, също може да изпитате определени неразположения, без дори да подозирате, че е добре да намалите или да спрете консумацията им.
Глутенът е растителен протеин, който се добавя в много храни като сгъстител. Какво се случва с тялото ни, когато ограничим консумацията му?
Подобрява храносмилането
За хората страдащи от цьолиакия, едно от първите облекчения, които настъпват, след като спрат храните съдържащи глутен е по-добро храносмилане. Но дори и да нямате непоносимост към глутен, вие също ще се чувствате много по-добре. Неразположения като диария, запек, подуване на корема, газове, спазми, ще намалеят значително.
По-малко болка
Възпалението и усещането за болка по тялото са другото неразположение, което може да елиминирате, спирайки/намалявайки консумацията на глутенови храни. Болките в ставите ще намалеят или изчезнат напълно, мускулните спазми също, както и главоболието, изтръпването на крайниците.
Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase