Откъде идват излишните калории? Дебелеене заради закуската!

Експерти: Тя трябва да съдържа средно между 350-450 калории
11 дек 2016 11:40, Екип на Tialoto.bg
23
Откъде идват излишните калории? Дебелеене заради закуската!
Снимка: архив, Reuters

Повечето от вас стават рано за работа и вероятно са свикнали да закусват. Чували сте, че закуската е най-важното хранене за деня и няма проблем да добавите повечко калории в нея, но те трябва да са хранителни и качествени! Все пак тя ви дава стартовата енергия за деня.

Закуската трябва да съдържа средно между 350-450 калории, но без да осъзнавате я превръщате в истинска калорийна бомба, макар и привидно да ви изглежда здравословна. Къде грешите?

1. Започвате деня с домашно модифицирано смути

"Хората не обръщат голямо внимание на това какво слагат в смутито си, а просто пускат в блендера каквото им е под ръка и смятат, че е полезно“, казва д-р Анджела Джин-Мийдол, говорител на Академията на експертите по хранене и диетолозите в Америка. Допълнителните калории идват от многото плодове, протеиновите прахчета и подсладители като мед, фъстъчено масло и т.н. Анджела съветва да заложите на зеленчуковите смутита и да изчислите точно колко да е голяма порцията ви, за да се вместите в калориите за закуска. Не забравяйте и че един грам протеинов праh има 4 калории.

2. "Деликатеси“ с кисело мляко

Мюслито е сред най-честият избор за закуска. Смесено с кисело мляко и плодове, в добавка мед... може да се окаже не толкова полезно ястие. Някой гранулирани мюслита имат високо съдържание на захар, обърнете внимание и на процента масленост на млякото, а медът може и да е по-здравословен от захарта, но не ѝ отстъпва по калории. Да не забравяме и фруктозата от плодовете и ето – калорийна бомба!

Не слагайте повече от 20 грама мюсли на порция, избирайте нискомаслено кисело мляко, а ако държите на плодовете – гледайте да са по-воднисти като ягоди, малини и т.н.

Вижте още в Tialoto.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
0
 
! Отговори
Гост преди 2 години
Трябва да се ядат и белтъци, и мазнини, и въглехидрати. Те са необходими за изграждането на важни структури в човешкото тяло. А който живее на смутита най-много да получи разстроен стомах, което не е най-приятното нещо, представете си в офиса например.
15
3
 
9
 
! Отговори
До 18 преди 7 години
Щом те привлича храната на снимката, пожелавам добър апетит. Толкова е "полезно" едновременно да се яде наденица, поставена върху палачинки, полети със сироп, който е потекъл и попаднал и под пържените яйца, като в чинията е цвъкнат и кетчуп, а добавянето на портокалов сок към цялата комбинация е черешката на тортата.Не е въпрос на глад, а на малко разум и най-вече липса на лакомия, заради която хората трупат излишни килограми. Трябва да се яде всичко, но да се съчетава правилно и не по много.
14
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Милки уейКу-куу? И кое и е отблъскващо на храната: палачинки, бъркани яйца и наденички.Пустии глаадд ...!!!
13
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Стига сте лъгали хората с такива *** статии в стил последните 20 години на 20-ти век. Влезте в 21-ви век, разберете, че не трябва да карате хората да броят калории и да ядата нискомаслени храни, а напротив - да наблягат на нехидрогенираните мазнини и мазнините в естествената им форма - било то от животински или растителен произход. Като ядеш с повече мазнини няма нужда да броиш калории, защото се засищаш много по-лесно и не огладняваш по-дълго време. Въглехидратите от зеленчуци и плодове..
12
1
 
23
 
! Отговори
Веско преди 7 години
Препечена филия с краве масло и варено яйце! Хич не ме интересува колко калории е.
11
3
 
14
 
! Отговори
Милки уей преди 7 години
Храната на снимката към статията е отблъскваща, независимо дали става въпрос за закуска, обяд или вечеря.А тези диетолози побъркаха хората - преди казваха да не се закусва, след това започнаха да твърдят, че това е много важно хранене, сега пък излиза, че повечето от ***, които самите те препоръчваха, не били много ... препоръчителни :)Дали самите те са наясно какво и как? Като дават Донка Байкова по ТВ си казвам, че никога не трябва да я слушат хората, за да не заприличат на нея
10
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Някой гранулирани мю'слита имат високо съдържание на захар..."Спрете да ползвате "й" вместо нормалното "и" с ударение!! Ако не знаете къде е ударението като символ на клавиатурата, по-добре изобщо не ползвайте ударение...
9
5
 
10
 
! Отговори
До Диетолог преди 7 години
Това изобщо не е вярно. Само баничката е към 600 калории, бозата поне още 300-400.
8
8
 
20
 
! Отговори
Домашен Диетолог преди 7 години
Баничка с боза е долу-горе 400-450 кал., с айран може би пада под 400 кал. Ако ядяхте традиционна българска закуска, вместо мюс'лита, смутита и разни други измислици, нямаше да сте толкова пълнички :)
7
4
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Затова, за да не трупате "излишни калории", спрете да ядете! Ще започнете да губите килограми, после коса, зъби и признаци на живот!
6
6
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Поредната веганска инсинуация. "Протеинов праh", смучита, фъстъчено масло, мюсли, трици, обезмаслени гадости...Просто като ядете гадости, от които нямате абсолютно никаква нужда (всичко по-горе), винаги ще сте гладни за истинска храна и ще ядете повече неща и "калории", но няма да се заситите.Гладни сте, наяжте се, вместо да се залъгвате с мюсли, обезмаслени *** и смутьи от гадости с мед.
5
4
 
37
 
! Отговори
12 преди 7 години
Представям си ескимосите как и се смеят на тая кокошка. Техните жени ядат само мас на закуска, обяд и вечеря , не че мъжете ядат друго освен мас и риба, и нямат проблеми със здравето и калориите. А дядо ми закусваше с овче кисело мляко 6 % масленост и натъпкваше лулата и така до 85. Няма калории няма холестерол. Ай сиктир много акълии разбирачи станаха.
4
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Значи кат козата само трева ще пасем и ще сме, здравиу
3
2
 
32
 
! Отговори
... преди 7 години
Поредната олигофрения! Яжте зеленчуци...... на обяд, на вечеря..... и в 6 сутринта ли зеленчуци да рупаме????? А тях нитрати няма ли? Или трябва задължително да са от градината на баба? Опс.....бабите ни ги няма вече..... няма ги и селата...или поне хората в тях....
2
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 1Аз замезвам с 2 кила вино и пържола, риба. Сега съм на 1 кило вино червено домашно и 300 грама пържена сулка. Мога да не ям чак до 7-8 вечерта вече, а само да си мезя и пия виното. 1.76метра съм 68 кила. Мъж!
1
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Debeleeneto povecheto puti idva ot stresa!!!!Ne burkaite mozucite na horata za zakuskata!!!!!Debeleeneto idva ot LOSHI HRANITELNI NAVICI KATO ZAMEZVANE PREDI I SLED OBYAD.MINIMUMA NISHTO DA NE YADE CHOVEK SLED ZAKUSKA OBYAD ILI VECHERYA E 3 CHASA,BEZ NITO EDIN FUSTUK ILI SOLETA!!!OT TOVA SUSHTO SE DEBELEE..