Лечение и профилактика на грипа

Как протича заболяването?
13 яну 2017 19:18, Eкип на Puls.bg
2
Лечение и профилактика на грипа
Източник: Reuters, архив

Грипът е вирусна инфекция, която протича сравнително тежко, с възможност за настъпване на сериозни усложнения, включително и летален изход – смърт. Характерно за вируса е, че става причина за ежегодни епидемии, което се дължи на лесното му предаване (въздушно-капков път), сравнително високата контагиозност (способност за заразяване) и изразената възприемчивост на населението.

Способността на грипния вирус да се изменя е в основата на повишаващата се резистентност към известните на пазара противовирусни препарати, което допълнително затруднява лечението на заболяването.

Основно значение има разграничаване на грипа от останалите остри респираторни инфекции. Безпредметно е лечението на грипа с антиобиотични средства, поради това, че те оказват въздействие върху бактериални причинители, а не върху вируси. Единственото, до което води нецелесъобразното изписване на антибиотици е повишаващата се резистентност на бактериите спрямо въздействието им.

Отношение към превенцията на грипа има повишаване на защитните сили на организма. Фармацевтичната индустрия предлага богато разнообразие от различни имуностимулатори на пазара. Значение има и разнообразното хранене, което да включва повече плодове и зеленчуци, богати на витамини и микроелементи, имащи отношение към функцията на имунокомпетентните клетки.

Повече за лечението и профилактиката на грипа може да прочетете на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
7
 
! Отговори
Грипясъл преди 7 години
По_ тъпо четиво за грипа трудно може да се намери.