Вредните храни – знаем ги, но си ги похапваме

Специалисти обясняват пред Bulgaria ON AIR как да ги избегнем
29 мар 2017 08:37, Петя Славова
10

Вредните храни са добре известни, но хората нямат навика да ги избягват. Това коментираха в студиото на "България сутрин" диетологът Огнян Симеонов и фитнес инструкторът Цвета Капитанова.

"Хората знаят какво да избягват, но не го правят. Очевидно вредните храни са всичко с консерванти, с мононатриев глутамат, с глюкозен-фруктозен сироп. Това са бисквитки, желирани бонбони и всичко от този тип. Желираните бонбони ги замествам с фреш от портокали, мед и желирам накрая сместа", сподели Капитанова.

Диетологът добави, че една основна грешка, която масово се допуска, е пропускането на закуската. Той даде няколко идеи за закуска на тези, които стават в ранните или дори среднощните части от деня.

"За хората, които стават много рано сутрин, добро начало е или предварително накиснати сурови ядки, или кофичка кисело мляко с овесени ядки, които преди да се добавят към млякото е добре да бъдат накиснати. Киселото мляко трябва да е със стайна температура", обясни Симеонов пред Bulgaria ON AIR.

И двамата експерти по храненето бяха единодушни, че е дълг на родителите да запознаят децата с полезното хранене.

"Не бива да се забранява без да се обяснява. Иначе се създава усещането за "забранения плод" и така не постигаме нищо. Всяка вредна храна има заместител и е задача на родителите, децата им да се хранят здравословно", сподели мнението си фитнес инструкторът.

А нейният събеседник Симеонов, добави, че е по-добре родителите да готвят и подготвят храната на децата си, отколкото те да си купуват сами навън.

"Не бива да се дават пари на децата, за да си купуват храни от лавките. Там всичко е вредно. Родителите трябва да подготвят закуската на детето и, ако трябва, да му я сложат в кутия, за да може да я изяде в училище", смята той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още по темата: фитнесхраниBulgaria ON AIR
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много непушачи,трезвеници и вевгетарианци умряха млади . Така че яжте пийте правете квото ви душа сака , с мярка разбира се
8
1
 
12
 
! Отговори
tryn преди 7 години
В статията, не се споменава палмовата мазнина.
7
1
 
7
 
! Отговори
Тъпизъми преди 7 години
В някои страни няма това нещо вредни храни , хапваш или не някаква храна , известен африкански диетолог е препоръчал да хапвате съсел на клечка грилед в собствен сос .
6
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всичко, което се продава е наблъскано с химия, де с подобрител на вкуса, консервант или оцветител -дори брашното и млякото. Ядките с произход турция, можем само да гадаем какво съдържат. Овес, пшеница, царевица кой гарантира, че не са гмо или не са третирани с пестициди ?
5
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен: Почни да четеш внимателно съдържанието в/у опаковките на храните, преди да говориш глупости. За сравнение съдържанието на едни прости български ДЕТСКИ бисквити е с пъти повече от съдържанието на обикновенни бисквити купени от руски магазин. Според мен не си прав. За жалост нямате култура...
4
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вредни са им главите, всяко нещо, от което насила се лишава човек му носи повече вреда от колкото това че е хапнал няколко залъка
3
4
 
16
 
! Отговори
Веско преди 7 години
Само да вметна, че закуската от кисело мляко и овесени ядки, НЕ означава йогурт и мюсли! Тъй че, подобни статии са ала-бала.
2
0
 
28
 
! Отговори
санто преди 7 години
в чужбина никой не си пуска детето на училищ без кутия с храна, в много страни има и осигурен училищен обяд, който не може да се сравнява по питателност с буламачите на училищния кетъринг тук.
1
2
 
29
 
! Отговори
вземайте пример преди 7 години
В чужбина в и около училищата няма магазинчета и лавки. Там може, а тука не :)