4 причини да ви се ядат солени храни

Храненето под стрес е често срещан проблем
17 фев 2022 02:00, Михаела Лазарова
0
4 причини да ви се ядат солени храни
Снимка: Istock

Солта е част от живота. Без нея редица процеси в организма са немислими. Солта и минералните соли участват активно в работата на нервната и сърдечносъдовата система. Те са отговорни за преноса на нервни сигнали, които задвижват мускулите и сърцето. Но една от най-големите грешки, които съвременните хора правят в храненето е прекаляването със солта.

Солените храни могат да са истинско изкушение. Възможно е да ви се яде солено също толкова натрапчиво, колкото да получите глад за сладко. Но ако прекалявате със соленото има вероятност за това да си има причина. Гладът за сол не е случаен и той има своите възможни обяснения.

Внимание! Статията има информативен характер. Ако изпитвате силен глад за солено, консултирайте се с лекар.

Кои са възможните причини да ви се яде солено толкова силно?

Дехидратация

Ако не пиете достатъчно течности и тялото ви е в състояние на дехидратация, дори и лека, то ще се опита да ви подтикне да ядете повече солени храни. Това е така, защото се активира природен механизъм за задържане на малкото останали течности в организма, които са му нужни за извършване на основни функции. За да овладеете този порив, пийте повече течности и намалете солта в храната.

Електролитен дисбаланс

Когато в тялото има дисбаланс на важни електролити, може да изпитвате силен необясним глад за солено. По този начин организмът ви се опитва да възстанови количествата соли, които са му нужни, за да не губи електролитния баланс, необходим за жизненоважни функции, като поддържането на мускулите и сърцето.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари