ЕМА одобри ваксина срещу маймунска едра шарка

Държава вече е поръчала 1,5 млн. дози
22 юли 2022 22:45, Александър Попов
30
ЕМА одобри ваксина срещу маймунска едра шарка
Снимка: БГНЕС/ЕПА

Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) съобщи, че е одобрила използването на ваксина срещу дребна шарка при хора, за да разшири употребата ѝ срещу разпространението на маймунска едра шарка, което може да доведе до най-високото ниво на тревога на СЗО.

Зелената светлина на ЕМА идва в момент, когато светът очаква резултатите на експертите след проведеното вчера, четвъртък, заседание на комитета за извънредни ситуации на СЗО, чийто генерален директор заяви, че е обезпокоен от нарастването на броя на случаите на маймунска едра шарка по света.

Ваксината Imvanex, на датската компания Bavarian Nordic, е одобрена в ЕС от 2013 г. за превенция на дребна шарка. Тя е одобрена срещу маймунска едра шарка поради сходството между този вирус и вируса на дребната шарка.

Генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус заяви вчера, че е "обезпокоен" от нарастването на броя на случаите на маймунска едра шарка, като откри заседание на комитета за извънредни ситуации, искайки експертни съвети. Ръководителят на СЗО отговаря за обявяването на извънредна ситуация за общественото здраве от международно значение - най-високото ниво на тревога на здравната организация - въз основа на препоръките на комитета.

Ситуацията се влоши през последните седмици, като по последни данни на американските здравни власти (CDC), които са най-актуални, вече са регистрирани повече от 15 300 случая в 71 държави.

На първото заседание на 23 юни мнозинството от експертите препоръчаха на Тедрос Аданом Гебрейесус да не обявява извънредна ситуация в областта на общественото здраве с международен характер.

ЕМА основава препоръката си на доказателства от няколко проучвания върху животни, които показват защита срещу вируса на маймунската едра шарка при нечовекоподобни примати, ваксинирани с Imvanex.

"Профилът на безопасност на лекарството е благоприятен, с леки до умерени странични ефекти, и Комитетът по лекарствените продукти за хуманна употреба (CHMP) заключи, че ползите от лекарството надвишават рисковете", се казва в изявлението на ЕМА.

Bavarian Nordic Pharmaceuticals, единственият производител на одобрена ваксина срещу маймунска едра шарка, заяви във вторник, че е получила поръчка за 1,5 милиона дози, повечето от които ще бъдат доставени през 2023 г., от неназована европейска държава, като САЩ са поръчали допълнителни 2,5 млн. дози./БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен "Накрая ще одобрят ваксина срещу живота. Бъдете сигурни, че и за нея ще се намерят желаещи. Въпрос на добра реклама.Бъдете живи и здрави и най-вече - мислете!" --- ми то вече има. В някои държави можеш да си купиш машина за домашна евтаназия. А в канада не само предлагат, а и насърчават евтаназията сред бедните. Отделно, че в щатите започна пропагандирането на "водното погребение", при което тялото се разлага в химикали и след това се използва за наторяване.
19
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе на картинката към статията случайно ли са изброени държавите с най-висок % сиропирани хора?
18
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да си дойдем на думата, пропагандисти!
17
0
 
11
 
! Отговори
Кунчо Бустерний преди 1 година
Аз призовавам всички нашенци да си бият по три подсилващи дози от маймунската ваксина за да не хванат страшния маймуновироз при полови контакти между мъже!
16
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Накрая ще одобрят ваксина срещу живота. Бъдете сигурни, че и за нея ще се намерят желаещи. Въпрос на добра реклама.Бъдете живи и здрави и най-вече - мислете!
15
1
 
17
 
! Отговори
хмм преди 1 година
Да си ваксинират третополовите с тея ваксини.
14
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами тя тая маймунската шарка ходи по тия маймунските общества от еднакви полове. От тия общества преди години тръгна и спин-а. Да си хакат ваксините и айде обратно от където са дошли. Ама изобщо не ме интересува проблема на обратни.те. Да се оправят както могат
13
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"ваксина" за бопест с 0% смъртност... не мерси.
12
1
 
20
 
! Отговори
Космонавт преди 1 година
Защо се поръчват милиони дози? За ковид фейка се инжектираха общо 50 000 човека а бустер си сложиха по малко от 20 000. Ние сме най малко графенираната нация. Така искат кукловодите, защото само българите имат силата да построят новия свят.
11
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз чакам за ваксината срещу косопад и ноктобол.
10
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В щатите вече има заразени и с маймунската и с ковида.
9
1
 
23
 
! Отговори
ами... преди 1 година
Най-застрашеният контингент са в .ей съобществото.
8
1
 
26
 
! Отговори
Натовеца преди 1 година
Супер от Демократична Украйна да си я бие спешно :)че на мамуни сами се направиха хехех
7
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поставям безплатни ваксини на жени до 40години и до 60кила...Разполагам с хубав апартамент в центъра на София... При повикване на ваш терен взимам по 20лв пътни разходи.
6
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега ще ни задължат да слагаме презарватив в аптеките и в градския транспорт :(
5
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А бустери кога?
4
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сички дето си го ту рат отзадека веднага да ги надупчат.
3
4
 
11
 
! Отговори
Евроатлантик преди 1 година
Браво,незабавно задължително ваксиниране на хората в България и срещу тая болест.
2
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз не съм *** и няма да се ваксинирам с новоскалъпена ваксина.
1
1
 
20
 
! Отговори
боцко преди 1 година
БОЦ