България продаде облигации за 950 млн. евро

Премиерът: Когато числата говорят, боговете мълчат!
Обновена: 3 юли 2012 15:10 | 3 юли 2012 13:44,
251
България продаде облигации за 950 млн. евро
Снимка: Ройтерс

България издаде дълг за 950 млн. евро при доходност 4,436%, показва официално съобщение на Министерството на финансите. Цената на пласираните облигации е 99,182% от номиналната, а лихвеният купон 4,25% годишно.

Облигациите са били разпределени сред повече от 360 инвеститори, като подадените поръчки са надвишавали повече от пет пъти предложеното количество.

С привлечените средства ще се рефинансира държавен дълг, който падежира в началото на следващата година.

"Силната инвеститорска реакция и доброто участие в тази сделка показва кредитната сила на България, доказана от нейните стабилни макроикономически показатели и забележителния напредък по отношение на фискалната консолидация и финансовата стабилност. С настоящата емисия България впечатляващо се завърна на международните капиталови пазари след последното си явяване през 2002 г.", се казва в официалното съобщение на Министерството на финансите.

Интересен факт е, че български инвеститори не са били класирани.

Продажбата е извършена при доста по-висока за България цена, отколкото при емисиите, продавани на вътрешния пазар. На практика това означава, че ако инвеститори от нашата страна (пенсионни фондове, банки и други) са били допуснати до аукциона, то вероятно е можело да постигнем и по-добра цена.

Така на чуждите инвеститори е предоставен своеобразен бонус, като според анализатори той може да се разглежда и като успешна инвестиция в положителна репутация.

Традиционно при успешни емисии има спад на доходността (ръст в цената на облигациите) веднага след провеждането на аукциона. Това отваря пътя за нови емисии при по-добри условия.

В нашия случай търсене за облигациите има при 4,15-4,20%, а предлагането в момента е при 4%. Интересното е, че търсенето при доходност от 4,15-4,20% се е появило още вчера на обяд, преди предлагането да приключи.

Оставянето на печалба в инвеститорите ще им остави едно добро усещане от България и при следващия аукцион те ще развържат кесиите си по-лесно.

"България стои много стабилно и това е един прекрасен отговор на цифрите на Станишев, Орешарски, Костов, на всички, които ни притискаха да проведем тази сделка предишните години, защото тогава бил моментът, но ние изчакахме най-подходящото време - да имаме най-добрия рейтинг, да станем от трите държави покрили Маастрихтските критерии. Когато има числени измерения, и боговете мълчат", похвали се пред журналисти премиерът Бойко Борисов. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


251
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
194
0
 
2
 
! Отговори
Българин преди 11 години
"показва кредитната сила на България" Боже Господи...слез от небето и си прибери вересиите.
193
0
 
1
 
! Отговори
BG-681 преди 11 години
СТА АРХИДИЯ МУ!
192
2
 
4
 
! Отговори
Защо? преди 11 години
"Интересен факт е, че български инвеститори не са били класирани." - Защо?Българино, този сложен "финансов" език е само прах в очите ти. За да не можеш нищо да разбереш. На *** език - издават се облигации, т.е. част от България отива на търг и не са българи, ами чужденци тези които купуват, тъй като българите не са допуснати. Прави си изводите сам.
191
1
 
8
 
! Отговори
незнаещ преди 11 години
Най-лесно е да манипулираш незнаещия и да "печелиш дивиденти".
190
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
когато не разбирам нещо не мога да говоря кой е крив и прав .обаче разбирам едно хората са безработни и гладни и престъпноста е голяма .не симпатизирам на никоя партия искам само да има работа за народа ни.призовавам хората да купуват българска стока !и България да си върне казармите кога българия ще проезвежда собствена бойна техника -самолети и собствени зеленчуци и плодове и си прави сама пътища влакове и т.н.
189
2
 
14
 
! Отговори
До Тиквун Борисоолу преди 11 години
Те и на Велчев числата говореха така, или поне така ни убеждаваха тогавашните управници :) А какво стана после, всички го видяхме
188
4
 
28
 
! Отговори
Кратун преди 11 години
Всеки нормален чеовек и добър държавник би се срамувал да признае, че затъва в дълговеНашият обаче се изтопорчил като петел на купчина тор и се хвали....Нямам думи, с които го опиша.....
187
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Малеее, колко е умен нашия премиер! Боговете да го духат! Тройната коалиция също! И триглавата ламя, и тримата ***...:)
186
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"България продаде облигации за 950 млн. евро"Защо ли си мисля, че от продажбата им са забогатяли предимно мафиоти и шуробаджанаци, а не някой нормален българин. Разбира се и минимална сума е отпусната и на "ромското" население, за да се гарантира следващия мандат на ГРОБ.
185
0
 
13
 
! Отговори
kkppii преди 11 години
iq146 (претенциозен ник между другото), къде беше 90-те когат СИК застраховаха насилствено и ни бяха опаковали в стикери? а ИПОН имаше армия от почти 10000 охранители.. верно ли си толкова заблуден? а ББ от какво семейство е? защо пази ТЖ безплатно, нали беше репресиран? такива като теб са най-страшни за тази страна.
184
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Отишъл един селянин при краля и му рекъл: "(x-y)2=x2+2xy-y2 Следователно Бог съществува." Кралят не разбирал от математика и приел твърдението за вярно.
183
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ние сме държава с 30-40% дълг от бвп и сме застрашени от фалит , а държави с по 200% дълг си работят успешно и с възход . Правилно ли съм разбрал ?
182
1
 
18
 
! Отговори
eq преди 11 години
Днес ми предлагаха работа за 350лв в София , а съм висшист . Оправяме се , доходите растат , стандарта се повишава , държавата е опасана от магистрали , чиста , спретната , зелена .
181
5
 
15
 
! Отговори
факт преди 11 години
Гербероидите,пишещи тук са шизофреници.
180
3
 
11
 
! Отговори
до 210 преди 11 години
В учебника за 4 клас не знам какво пише , но в Блумбърг сме на 9 място по вероятност от фалит.А туй инвестирищият го вълнува
179
2
 
23
 
! Отговори
vad преди 11 години
Чесно казано, изобще не ме грее.....за сметка на това всичко продължава да се вдига, а доходите да падат, иначе сме мега-уникално стабилни, в топ 3 сме били! *** пародията!
178
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А ниските лихви не са заради него. В света има много свободни пари и много малко места за инвестиции. А БГ е добро място не заради Тиквата а заради Борда. Ама...
177
14
 
10
 
! Отговори
реалист преди 11 години
Злобейте не наядени kомунистически ***!! ХРАНИЛКАТА СВЪРШИ!! Вървете в СЕВЕРНА КОРЕЯ!!! ЗАБРАВИХТЕ ЛИ ЧЕ САМО В БЪЛГАРИЯ НЕ БЕ РАЗТУРЕНА БИВШАТА ДЪРЖАВНА СИУРНОСТ ????? БИВШИТЕ КОМУНИСТИ СИ ПОСТРОИХА ХОТЕЛИ ПРИВАТИЗИРАХА ЗАВОДИ А ТЕХНИТЕ ДЕЦА СИ ЖИВУРКАТ........КАЖЕТЕ НЕЩО ЗА ФАМИЛИИТЕ ГЕРГОВИ, БАНЕВИ, ДОЙНОВИ, СТАНИШЕВИ, ГИГОВИ,ПЪРВАНОВИ,ПРЪМОВИ...........ЗАВЗЕЛИ СА ОСНОВНИ ХАПКИ В ИКОНОМИКАТА..... КОЙТО РЕВЕ ДА ПИТА ТЯХ КАДЕ ИЗНЕСОХА ИЛИ ЗЯДОХА ВАШИТЕ ПАРИ/??????????????????????????????
176
6
 
9
 
! Отговори
до 204 преди 11 години
Казваш 2008 хладилника ти бил пълен, само че пропускаш да кажеш, че хладилника на 80% от българите и тогава, както и сега беше празен. На вас властта никога не ви стига, винаги искате още и още и сте готови на всякакви лъжи, за да се докопате до нея, но така е, когато имаш комунистическо възпитание, си комунист до гроб. Да си жив и здрав, но дано всички ваши последователи не помиришат никога повече власт(това се отнася и за ГЕРБ, които са не по-малко комунисти...) Да живее България и българите!
175
3
 
5
 
! Отговори
до Прайд преди 11 години
то се разбра защо такъв ник си си сложил. Начело със сърГейчо към светли бъднини

Спонсорирани публикации