Ким Чен Ун откри "перфектният социалистически град"

Самджийон се намира в подножието на свещената планина Пектусан
3 дек 2019 21:45, Нели Христова
318

Снимка: Reuters

Ким Чен Ун откри нов град в Северна Корея, който медиите в комунистическата държава, наричат "образец за модерната цивилизация". Лидерът преряза червената лентичка на Самджийон – един от най-важните проекти за страната.

Според държавната медия KCNA градът може да подслони близо 4000 семейства в новите си апартаменти и да ги радва с новите ски писти, търговски и културни обекти.

"Социалистическата утопия" на Ким бе открита с празненства и фойерверки, но строежът й далеч не беше толкова весел. След като заради санкциите към Северна Корея материалите свършиха, той бе принуден да накара бригади от млади хора, дисиденти и бегълци от режима да довършат проекта.

Те били "модерни роби", според BBC. Трудът им не се заплащал, а работният ден продължавал по 12 часа на денонощие в продължение на десет години. А дори и да отговори на очакванията на медиите, градът ще се откроява от останалата част на държавата, където хората живеят в лоши условия. Според организацията National Committee on North Korea, повечето семейства "страдат от липса на достатъчно храна, гориво, електричество и течаща вода".

Според кореспондента на NK News Колин Звирко, Самджийон не прилича на нито едно друго населено място в Северна Корея.

"Фасадите са хубави и чисти, сградите са добре проектирани. Ако някой реши да се разхожда по улиците на града като турист, няма да попадне на грозни и мръсни улици далеч от центъра, както в Пхенян", обяснява той.
По думите му Самджийон е доста малък – около 2 - 3 километра в посока.

Градът не е изцяло построен от нищото. Там вече е имало малко градче. Някои сгради са били реновирани, други са изцяло съборени, а на тяхно място се появяват по-лъскави и хубави блокове. Още преди 2 години, когато Ким посещава Самджийон и обявява неговият "възход", държавната медия съобщава, че ще бъдат издигнати 450 нови сгради, включително промишлени и развлекателни съоръжения. Според  KCNA градът преминава през "драстична промяна" и се превръща в "утопичен социалистически град".

Не е ясно дали в Самджийон вече има нови жители. Броят на коренните му жители не е известен. Не се знае и колко пари е вложила Северна Корея в построяването на утопията си.

По думите на Звирко строежът на града продължава въпреки санкциите и липсата на достъп до по-добри строителни материали, което показва, колко важен е той за държавата.

Кореспондентът твърди, че имат неоспорими доказателства, че насилствен труд е бил използван за завършването му, но това не било необичайно за държави с такъв политически строй.

Самджийон е важен за Ким Чен Ун, тъй като се намира до планината Пектусан, смятана за свещена. Той е и  родното място на бащата на лидера.

Градът, също така, представлява модел, който останалите населени места в Северна Корея да следват.

Дори в своята реч за Нова година, Ким Чен Ун заяви, че Самджийон е "идеалният комунистически град".

Според сателитните снимки обаче Самджийон все още не е завършен. Някои хотели и индустриални сгради не са готови. Крайният срок за приключването им е 2020 година, но навярно Северна Корея се надява, че с откриването ще привлече туристи и ще натрупа средства, с които да завърши утопичния град под свещената планина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


318
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
261
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
АЙДЕЕ всичкото БСП там и да ни освободят от миризливото си присъствие! УРАААААААА
260
1
 
3
 
! Отговори
Биг Дик преди 4 години
При повече от 15 милиона американци гладуващи по улиците в САЩ без дом и подслон и чичко Сорос заедно с Байдън и прочие демократична клика демек *** отново се правят на добродушковци пред верните си поддръжници.
259
6
 
4
 
! Отговори
Гавра след гавра преди 4 години
При повече от 1 милион севернокорейци гладуващи в лагерите на смъртта Кимчо отново се прави на добродушко пред верните си поддръжници.
258
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Перфектбото място за всеки социалист е само едно в ДРАНГОЛНИКА до живот
257
9
 
15
 
! Отговори
шматка преди 4 години
До на 44г съмА спрете с това построеното от комунизма.Ако го нямаше комунизма нямаше да има нищо построено.Така ли да го разбирам.Направо се чудя Гърция Франция..и още 150държави как са строили без комунизъм горките
256
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нали сте модерни и можете да работите с компютър вижте Гугал какво ще ви каже ако напишете от картата да изчезнат сградите по стари от 30 г. в България!
255
6
 
9
 
! Отговори
на 44 г съм преди 4 години
Ако построеното от комунизма изчезне ще се окажат няколко милиона на улицата бездомни!
254
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бойко се хвали с някакво пикливо метро което е на 2 м под земята а вие се подигравате на кореиците, че са построили цял град!
253
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако нямаше инфраструктура щеше да е направо като Банско.
252
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До на 44 г съмПише се "обори", другарю. Охооооо, ти си същия с бананите и тоалетната хартия. Лелелелеле, хахахахаха. Сега още по-ясно става.
251
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До на 44 г съмИ аз това казвам. можеш да ходиш където си искаш, но си стоиш тук в "лошото". Лошото е, че такива лицемерия са ежедневие при вас. Знаете, че ако отидете на "хубавото" веднага ще усетите жестоката си грешка. Нека да ти кажа нещо. Това коеот помниш е МИНАЛО. Дори и КомунизЪма да се завърне по принуда (влиянието на оста на Злото Китай-Русия-Турция не е за подценяване), пак НЯМА ДА Е КАКТО ГО ПОМНИШ, защото и комунистите в тия държави се промениха.
250
7
 
9
 
! Отговори
на 44 г съм преди 4 години
Както е казал Галилео Галилеи, че Земята се върти така и Аз ви казвам Тогава беше по добре от сега !А вие ако щете вярвайте фактите са си факти и никои не може да ги убори с празни приказки за това как ДНЕС било по хубаво от преди защото имало банани и тоалетна хартия!
249
6
 
10
 
! Отговори
шматка преди 4 години
Добър денЧервенотиквеничковчетата още ли са тук.Вече трябваше да сте взели гражданство в новия град на Ким
248
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не съм седнал да пиша тук защото искам милотиня от крадците ограбили труда на пенсионерите както днес ги ограбват телефонни измамници и майстори на покриви а МВР и Прокуратура симурат дейност.
247
1
 
4
 
! Отговори
на 44 г съм преди 4 години
Ще ходя където си искам нали сме демокрация и имаме право на свободно предвижване!
246
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До на 44 г съмДругарю, ти не можеш да разбереш, че тия пенсионери живеят така защото при комунизма живееха назаем и сега плащат дълговете (и още дълго ще ги плащаме). Тия дето сега работят нормална работа няма да вземат 340 лв пенсия, това ти го обещавам, дори и при увеличеното пенсионно бреме заради многото пенсионери. Иначе, другарю, те могат да заминат ако искат, *** си стоят в България, както и ти, дето плачеш за КомунизЪма
245
3
 
2
 
! Отговори
До 44 преди 4 години
Не знам какво си работил, но явно малко си учил. Напълно си скаран с граматиката. Пообразовай се малко.
244
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До на 44 г съмНе си ме разбрал другарю комунист, твоето дередже си е твой проблем отвсякъде. Аз само казвам, че то ти дава наклон на мисленето и те кара да си носталгичен по един абсолютно отвратителен режим. Идеален е примера с теб: човек който е имал привилегии каквито повечето хора не са имали, и който не е развил полезни качества, сега милее по миналото когато е имал привилегии и качествата му не са били проблем да получава, защото някой друг е работил смислената работа вместо него.
243
3
 
5
 
! Отговори
на 44 г съм преди 4 години
а на тебе ясно ли ти е ,че Днес дават на 1264 000 пенсионери с пенсия до 363 лв. по 40 лв. за КоледаЯсно ли ти е, че тия 1 264 000 души плюят на демокрацията и равните права тук и не биха стояли и минута ако можеше да заминат
242
3
 
3
 
! Отговори
на 44 г съм преди 4 години
Какво ми е дереджето си мой проблем не твой другарю милиционер защото само те се интересуват откъде са ми доходите и живея без да работя а не хващат престъпниците които мамят старите хора с лъжи за ремонти на покриви мене също ме измамиха защото бях толерантен да ги взема на работа, но вече няма как да съм след като ме обраха а другаря милициоснер ме пита откъде са ми парите! Е само вие ли имате доходи та да ви завиди човек на стандарта

Спонсорирани публикации