Как да си набавите витамин Е?

Ето кои храни да ядете, за да бъдете по-здрави
21 мар 2020 17:05, Иванка Гъркова
6
Как да си набавите витамин Е?
Pixabay

Витамините, които подсилват имунитета в сезона на вирусите, са А, C, и Е. D също се препоръчва, но според вирусолозите, той не действа еднакво добре при всички рискови групи. Много хора ги взимат под формата на хапчета, но вместо това може да наблегнат на по-здравословни храни, които ги съдържат.

 
Витамин Е е мастноразтворим и предпазва клетъчните мембрани от увреждане. Това се дължи на неговите антиоксидантни свойства, които гонят надалеч оксидативния стрес. Той насърчава производството на червени кръвни телца, което от своя страна подпомага усвояването на витамин К – особено важен за здравето на сърцето.
 
Една от основните ползи на витамин Е по време на пандемията е, че той намалява възпалението в тялото и така го предпазва до някаква степен от заразяване. Той прави кожата по-млада и стегната, грижи се и за косата, защото участва в производството на колаген.
 
Какво се случва при дефицит на витамин Е?
 
Тъй като се намира в почти всички храни, човек трудно може да получи недостиг на мастноразтворимия витамин. Все пак, когато количеството му намалее, се наблюдават мускулни болки, загуба на баланс, липса на концентрация, замъглено виждане, трудно фокусиране и други.
 
Ако не приемате достатъчно витамин Е, то сега може да станете по-податливи на инфекции, особено ако изпитвате затруднения с усвояването на някои витамини или имате съпътстващи заболявания.
 

От какво количество витамин Е се нуждаем на ден?
 
По последни данни, при възрастните са необходими по 15 мг на ден – независимо дали за мъже и жени. Иначе на кърмачетата до 1 година трябва да се дават до 5 милиграма (7,5 IU). Количеството започва да се увеличава с увеличаване на възрастта:
 
– деца от 1 до 3 години: 6 мг (9 IU);
– деца от 4 до 8 години: 7 мг (10,4 IU);
– деца от 9 до 13 години: 11 мг (16,4 IU);
– деца над 14 години: 15 мг (22,4 IU).
 
*IU – международни единици
 
Кои храни са богати на витамин Е?
 
Някои семена и ядки, зеленчуци, както и масла, съдържат голямо количество витамин Е. Ето 5 примера:
 
1. Слънчогледови семки
 
Те могат да станат част от вашата здравословна закуска или салатата ви за обяд или вечеря. Не ги подценявайте! Освен витамин Е, те са пълни с високи нива на магнезий, мед, витамин В1, селен и много фибри, полезни за храносмилането ви.
 
Посипете яйцата си със слънчогледови семки, хапвайте ги докато гледате филм или овкусете с тях вечерята.
 
2. Спанак
 
Един от най-здравословните зеленолистни зеленчуци. Той е богат на витамин Е. Само половин чаша пресен спанак има около 16% от дневната ви нужда. Суров или сготвен, той трябва да присъства на трапезата ви в сезона на вирусите.
 
Забележете, че приготвянето на спанак на пара може да ви помогне да усвоите повече хранителни вещества от него.
 
3. Растителни масла
 
Зехтинът, олиото, маслото от пшеничен зародиш – това са сред най-добрите източници на витамин Е.
 
Още за храните, богати на витамин Е четете в Tialoto.bg 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз си купих 2 корена пащърнак.
4
0
 
0
 
! Отговори
Аз преди 4 години
В олиото има витамин Е.
3
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
на 65 години съм имах много големи проблеми с простатата често ставане вечер да уринирам парене болки пих различни лекарства за простата но почти никаква полза не мога да си спомня откъде научих че витамин е помага за такива проблеми започнах да пия редовно по единпът на ден две хапчета и о чудо за два месеца няма и поменот болки парене ходя вечер само единпът помалка нужда а преди 5.6 пъти говоря за себе си витамин е ми помогна иначе бях изпаднал в депресия
2
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бира, бира бира...
1
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Взимате си капсули Геритамин(витамини А+Е) и ги пиете 4-5 дена максимум до седмица и готово!А олио използваме всеки ден.

Спонсорирани публикации