Pink Floyd с нова песен в подкрепа на Украйна

Ще се набират средства за хуманитарни каузи
8 апр 2022 09:45, Елка Василева
36

Групата Pink Floyd е композирала нова песен, което се случва за първи път от 1994 г. насам. Парчето е в подкрепа на украинския народ и премиерата му беше тази нощ.
 
Новината бе обявена в профила на групата в социалните медии. Парчето е озаглавено  "Hey, Hey, Rise Up !"  и ще послужи за набиране на средства за хуманитарни каузи в подкрепа на украинския народ.

Песента е била записана миналата седмица и в нея групата обединява сили с ранен украински изпълнител. Андрий Хливнюк е член на украинската група "Бумбокс". Тя е имала турне в САЩ, но Хливнюк я изоставил и се върнал в Украйна, за да се присъедини към украинските сили за териториална защита.
 
Преди да бъде ранен от шрапнел от снаряд, Хливнюк се появява във видео, качено в Инстаграм, в което той пее сам насред площад на опустелия  Киев, в който заради войната в Украйна, няма вече автомобилен трафик. Този клип именно видели членовете на Pink Floyd и използвали гласа на певеца за песента си. Те се свързали с Андрий по времето, когато той бил в болница в украинската столица, разказва китаристът на бандата Дейвид Гилмор. По телефона той изсвирил на Андрий малко от новото парче и Андрий дал благословията си за него.

"И двамата се надяваме да направим нещо заедно и на живо в близко бъдеще", заяви Гилмор. Той разказа, че има украинска снаха и внуци и че е гневен от инвазията на Русия в Украйна.

"Подобно на много други хора ние почувствахме гняв и възмущение пред този недостоен акт, който представлява нахлуването в една независима демократична и мирна страна и избиването на нейния народ от една от най-големите сили в света", се казва в изявление на Гилмор.

"Видях Андрий в Инстаграм в това видео, заснето на площад на Киев, където той пееше в тишината на един град без улично движение и най-малкия шум заради войната. Това беше един много силен момент, който породи у мен желанието да го вложа в музика", допълва той.

Клипът към парчето представя слънчоглед, един от символите на Украйна и се вдъхновява от видео, завъртяло се в социалните мрежи. В него украинка обижда руски военни, като им казва: "Вземете тези семена и ги сложете в джобовете си. Така, когато умрете и ви заровят тук, от тях ще поникнат слънчогледи".

"Путин трябва да си отиде", беше написал в Туитър Гилмор още в началото на руската инвазия в Украйна. А цялата музика на Pink Floyd и соловите изяви на Гилмор бяха изтеглени от руските и беларуските стрийминг сайтове в знак на протест и осъждане на руската инвазия в Украйна.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
1
 
1
 
! Отговори
И аз не се сешам преди 2 години
За нещо свястно след Wish you are here.
21
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Очаквайте скоро песни за Сирия, Либия, Ирак и Палестина.
20
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Те, Флойд не знаят къде е Украйна. Отвратени са ми още от гимназията. Сега са ми още по- отвратени.
19
2
 
3
 
! Отговори
Deep Zone преди 2 години
Най-слабата песен на Флойд, по-добре да не я бяха правили, абсолютен ***. Сравнете я с шедьоври като High Hopes и Wish You Were Here и ще ви стане ясно, че това е най-големият ***, който са издавали. Або бях на тяхно място, щеше да ме е срам. И за да не кажете, че съм русофил, намерете си в нета едно парче на украинската банда Infinite Tales - No war for this century, което е точно на такава тематика, но и текстът и музиката са желязо.
18
11
 
17
 
! Отговори
Защо преди 2 години
Добре си бяха потънали в забрава и със старите лаври. Какво им трябваше сега да се о*си-ра*т и да си развалят славата.
17
7
 
9
 
! Отговори
име преди 2 години
Ама как само за хуманитарни цели! Трябва да бъде за танкове, оръжия и всякаква нападателна...упс, защитна техника. Да се подпомага отбраната, така да се каже, един вид някак си.
16
16
 
21
 
! Отговори
СС преди 2 години
Защо така се излагат на дърти години тези хора?
15
0
 
6
 
! Отговори
Minuva42 преди 2 години
Бъркаш Роджър Уотърс със Пинк Флойд.
14
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя фронтменът им дето до вчера хвалеше Путин и размахваше пръст на лошия запад ли е автор на песента? Гениален музикант, но изключително лицемерен нагаждач, който винаги е със силния на деня.
13
11
 
23
 
! Отговори
Хер Вернер преди 2 години
Такъв бълвоч не бях слушал отдавна. На дедо Гилмор му е време вече да се занимава с пиене на бира или бродерия както всеки порядъчен англичанин.
12
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Неутрален .Г-н Коношенков Русия даде толкова жертви ,че това което се казва е безмислено.Украйнци не само се отбраняват но и издържат и нападат (да безспорно с американски оръжия и подкрепа )Но всеки завършек без превозване на Киев за Русия ще е чутовен провал .Коношенков не забравяй ,че Киев на 80 90 км от руска граница .Не одобрявам и фашисти Азов и Бандера това трябва да се изкорени
11
11
 
8
 
! Отговори
Лллл преди 2 години
Българските музиканти , ако мислят за бъдещето си да изфабрикуват песен във възхвала на Русия . Там е бъдещето !
10
19
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ето за това Pink Floyd са велика група!
9
5
 
2
 
! Отговори
4ервения преди 2 години
дракон
8
6
 
5
 
! Отговори
пинк преди 2 години
флуид
7
5
 
1
 
! Отговори
гипсираи преди 2 години
го
6
8
 
2
 
! Отговори
само преди 2 години
на богове стана и 6е стане6 с тая общинарка
5
16
 
21
 
! Отговори
аз преди 2 години
Явно и тия са огладнели много
4
9
 
14
 
! Отговори
L. преди 2 години
Аз мисля, че в самата Великобритания има сюжети за Whe Wall 2, но по-удобно е да се размахва пръст на Русия. Няма как да сбъркаш - война, умират хора, Русия е диктатура. Ама как, защо? Тук става сложно и вече ги боли главата.
3
4
 
4
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Не можеш да смяташ бе от 1994 са 30 години :)))

Спонсорирани публикации