България избира днес: Петият президент

Партийните централи преразпределят подкрепа, но избирателят решава
13 ное 2016 07:00,
259
България избира днес: Петият президент
Снимка: Reuters

Кой ще бъде петият президент на България? Това решаваме днес в балотаж на изборите за държавен глава.

За влизане на "Дондуков" 2 се състезават кандидатът на БСП Румен Радев и претендентката на ГЕРБ Цецка Цачева. От другата страна на изборната барикада са 1,6 милиона българи, които ще решат надпреварата с гласа си.

Дните между първия и втория тур на изборите минаха в прехвърляне на гласове от различни партийни централи към двамата, които стигнаха финала. Сухите цифри сочат, че разликата между Радев и Цачева в гласове е 130 000 гласа.

Кой от двамата на какви гласове може да разчита за успеха?

Още в нощта на изборите Румен Радев обяви, че няма да иска подкрепа на никоя партия за втория тур на вота, защото диалогът му е с българските граждани. И наистина, нито една партийна централа не призова публично избирателите си да гласуват за кандидата на БСП.

И все пак подкрепа за Радев и Йотова може да се очаква от силен играч като ДПС. От движението още в нощта на вота казаха, че е нужна промяна в президентството. По данни на ЦИК гласовете, дадени за подкрепения от движението кандидат, на първи тур са били 253 722.

АБВ, лява партия, потенциален партньор на БСП, макар и в доста обтегнати отношения, също не дава явна подкрепа за никой и призова привържениците си да гласуват по съвест. Гласовете, които те могат да преразпределят, са 125 489.

И другите двама големи играчи, Красимир Каракачанов и Веселин Марешки, не призоваха избирателите си да гласуват за който и да е от двамата състезатели. Гласовете, които обединените патриоти могат да пренасочат, са цели 572 673. А тези на Марешки – 427 685.

От това кого предпочетат избирателите на Каракачанов и Марешки всъщност зависи резултатът от изборите. Защото дори и само част от привържениците им могат да решат битката за държавен глава.

През изминалата седмица Цецка Цачева получи шумна, но половинчата подкрепа от Реформаторския блок. Сините призоваха гласоподавателите си да дадат вот за кандидата на ГЕРБ. А те са 224 639 на първи тур. Самият кандидат на реформаторите Трайчо Трайков обаче не се включи в подкрепата.

Публичната си подкрепа за Цачева даде и ДОСТ на Лютви Местан. Това се случи и преди първия тур, но въпреки засиления вот от Турция за кандидата на ГЕРБ, тя така и не успя да се класира първа за балотажа.

Дали призивът на партийните централи означава, че поддръжниците им ще се съобразят с него, предстои да стане ясно скоро.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


259
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
159
0
 
2
 
! Отговори
тя преди 7 години
Да вдигнем "платната" българи !
158
1
 
1
 
! Отговори
Ивайло Камберов преди 7 години
,,195 до Камберав 1911Не е справеливо'' Кое точно не е ,,справедливо'' че някой живеещ по други закони , предал Родината си ще решава как да Живееш Ти Ли !? И се научи поне да пишеш преди да коментираш !!!! Б.А. Провери какво значи името Камбер , отделно всеки анонимен е просто ,,мишка'' която ще бъде смачкана някога ... Просто е въпрос на време ... capisce!? това е страх от думите ти т.е. те нямат сила ..
157
0
 
3
 
! Отговори
Ивайло Камберов преди 7 години
Отговарям на въпроса за кредитите . Тук въпросът Ви седи мнооого истински , не за друго а заради един закон (който ест не се спазва от никоя финансова институция ) Проблемите с подобни ,,кредитори'' са ОГРОМНИ и директно цитирам : Easy Credit , Provident , Credissimo , Smilecredit , Cashbox и всичко подобно е плод на ,,мозъци'' взели забележете ! Кредит от ДЪРЖАВАТА за да започнат Въпросният ,,бизнес'' (лихварство) Законът е! Няма извън банкова институция която може да предлага подобни услуги!
156
1
 
4
 
! Отговори
до Камберав 191 преди 7 години
Не е справеливо .Българите са си българи навсякъде.Напусналите са и потърпевши, и инициативни, и почтени .Не са се корумпирали ,Не лежат на социални помощи и са един мощен инвеститор ,защото издържат родата дето е останала
155
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За бсп пак пенсиите под строи се юрнаха ами остава и военните пети път не мисля да гласувам само искам да попитам егн къде отива след това да сме си задавали тоя въпрос в някоя банка щото гледамс такива по няколко кредита са в тия секций
154
1
 
3
 
! Отговори
Ивайло Камберов преди 7 години
Хора спрете да пишете АНОНИМНО така Никой и Никога няма Ви вземе на сериозно , или имате МНЕНИЕ или НЕ ...
153
5
 
6
 
! Отговори
ЕСКАДРОНИ преди 7 години
Идааат , идааат! В утрото на светла ЕРА , с факела на НОВА ВЕРА ,идат бодри ескадрони ПАК да краднат милиони.
152
2
 
2
 
! Отговори
Ивайло Камберов преди 7 години
Извинявам се , нямам ПРАВО да съм многословен , както и да е ...Идеята за целият пост беше : защо по дяволите някой (без значение кой и къде ) ще решава съдбата на ХОРАТА в БЪЛГАРИЯ , изнесъл си се от ТУК гласувай там за тамошната власт , за БЪЛГАРИЯ си буквално ,,грешка'' и то ОГРОМНА , или си БЪЛГАРИН или ... Просто явно не си , но НЕ ми казвай как да ЖИВЕЯ , данъци не плащате, такси, комисионни , нищоооо . САМО ХОРАТА ЖИВЕЕЩИ ТУК имат правото да ИЗБИРАТ Вие Сте Си Го ИЗБРАЛИ !!!
151
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Генерала щял да докара прокурор от Румъния да може да осъди комунистите дет крадаха ,защото той не може - нали те го издигат .
150
1
 
20
 
! Отговори
Работещ преди 7 години
Ще гласувам за демокрацията, а не за тоталитаризма! Тоест за Радев.Писна ми крадеца да вика дръжте крадеца. Най-червените да казват, че независим кандидат е червен.
149
4
 
2
 
! Отговори
до глас народе преди 7 години
193така беше на дебата пилотко промъкна идеята за атака срещу корепцията по румънски образецИ?! първо това не е в правомощията на президента!Второ ...това е едно примамващо обещание за наивниците да гласуват за негоТрето ...и това е наистина опастност .......едва ли ще посегне на "инициативния кометет от БСП и ДПС ,но със сигурност може да е "лов на вещици" срещу неудобните му хора
148
2
 
2
 
! Отговори
Знаещ преди 7 години
До 681Да благодарим на БОГ че народа се събуди!---Ти на кой бог се кланяш? Май се досещам ... грос-"майстор" ли е бога ти?
147
9
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Не може така - Не слагай тигана , рибата е още в морето . Ха-ха . Нещастници.
146
2
 
15
 
! Отговори
Не може така преди 7 години
Не може по бедни страни от България с много по- нисък БВП да дават по високи заплати и пенсии. Примери са Македония и Сърбия и двете с държавен дълг 70% и БВП с по няколко хиляди долара по нисък а с по високи пенсии......Еми затова народа се ядосва. И Радев го чака съдбата на Боко ако не предприеме нещо до година ще стане политически труп като Плевнята.
145
2
 
19
 
! Отговори
681 преди 7 години
Да благодарим на БОГ че народа се събуди!!!ЗАТВОР за Мутрите!!!!!!Ако троловете на Сорос отново излезнат да си заработят сребърниците,смърт чрез камъни!!!!Този път няма да допуснем тези ен.ичери да се гаврят с БЪЛГАРИЯ!!!!!
144
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Такааааа... Я да видим сега кое антибългарско пce първи да закачим на крайпътно дърво...Виждам много мераклии тука... Спокойно, има дървета и въжета за всички ви, лeш мpъcнa...
143
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Червеният изтребител полетя към Дондуков-2 с 67 км/ч !
142
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сега трябва да сме единен Народ и да си отстояваме правата- по високи доходи,пенсии и ефективно правосъдие. Трябва да покажем ,че кривне ли някой от този път и няма милост. Иначе пак ще ни излъжат и хвърлят пепел в очите.
141
0
 
2
 
! Отговори
Ивайло Камберов преди 7 години
Здравейте , започвам от далече ... ако изобщо на някого му е направило впечатление ФАМИЛИЯТА (на турски е КУЧЕ има и поне още 10 значения) знам обаче защо и как е дошло името , тук започва обяснението , рода е Панагюрски , точно в конкретният случай става въпрос за Български ПОП (мой пра дядо ) човечеца е дал живота си за да има БЪЛГАРИЯ , както сами се сещате не по лесният начин . До тук всичко е познато (болна тема ) но е ПОЗНАТО , всеки нормален Българин знае ИСТОРИЯТА , за ЛЕВСКИ и БОТЕВ
140
2
 
13
 
! Отговори
България преди 7 години
Борисов, видях ме съдебната ти реформа,здравната, образователната и др.Време е за нещо ново!

Спонсорирани публикации