Къса бюлетина за балотажа. Как да гласуваме?

"Не подкрепям никого" без значение при изчисляването на резултатите
13 ное 2016 07:20,
61
Къса бюлетина за балотажа. Как да гласуваме?
Снимка: ЦИК

Днес българските граждани избират президент и вицепрезидент на страната.

На балотажа ще гласуваме в 12 418 секции, като в тази цифра не са включени секциите, които ще бъдат образувани в специализираните заведения, съобщиха от ЦИК.

Новият президент на България ще бъде избран между независимия и подкрепян от БСП кандидат Румен Радев и кандидата на ГЕРБ Цецка Цачева.

На първия тур с резултата 25,45% води кандидатпрезидентската двойка Румен Радев-Илияна Йотова пред кандидатите на ГЕРБ Цецка Цачева-Пламен Манушев, които имат 21,97 на сто от гласовете, според 100-процентова извадка на обработените секционни протоколи в РИК.

Общо 325 секции ще има в чужбина за балотажа и те ща са в 71 държави.

Във Великобритания секциите са най-много - 53, в САЩ и в Турция са по 35 - максимално допустимите за страни извън ЕС, съгласно Изборния кодекс.

Гласуването на балотажа ще започне в 7 часа на 13 ноември и ще продължи до 20 часа на същия ден. В секциите, пред които има чакащи хора, изборният ден може да бъде удължен до 21 часа.

На балотажа ще има само една кутия за гласуване, защото няма да се гласува за референдум и това би трябвало да ускори процеса. Начинът на гласуване е същият - само със знака "X" или "V" със син химикал, в границите на квадратчето.

Бюлетината обаче ще бъде по-къса. Освен квадратчета за двамата кандидати за поста – Цецка Цачева и Румен Радев, ще им и квадратче "Не подкрепям никого".

За разлика от първи тур обаче, протестният вот от него няма да има значение при изчисляването и определянето на резултатите. Причината е фактът, че за победител се взима този претендент за "Дондуков" 2, който е събрал повече гласове.

Важно е да се знае, че номерата, с които кандидатите ще се явяват на балотажа си остават същите, както и на първи тур.

И този път гласуването е задължително, но санкция за негласуване на практика няма, тъй като при два пропуска на един и същи по вид избори негласувалият може да бъде изтрит от избирателния списък и после да се допише отново в него.

Своя вот за президент и вицепрезидент могат да дадат 6 834 278 души - те са навършили 18 години, не са лишени от свобода и не са поставени под запрещение.

Гласува се само в тъмната стаичка. Не се показва вотът, защото в противен случай гласът ще бъде недействителен и няма да се брои.

Ако избирателят допусне грешка при гласуване, той връща сгъната сгрешената бюлетина на СИК и получава нова за същия вид избор. Това право се предоставя само веднъж.

Избирателят трябва да проследи, че сгрешената бюлетина, без да се разгъва, се унищожава с надпис "Сгрешена", подпечатва се с печата на СИК и се подписва от председателя, секретаря и член на СИК, предложени от различни партии и коалиции. Сгрешените бюлетини се описват в протокола на СИК.

На вота е забранено:

Предварително раздаване на изборни книжа и материали.

Изнасянето на избирателните кутии, избирателните списъци и бюлетините извън изборното помещение.

Гласуването извън изборното помещение, с изключение на случаите за гласуване с подвижна избирателна кутия.

Присъствието в кабината за гласуване на други лица, освен избирателя, с изключение на случаите, в които е разрешено гласуване с придружител.

Присъствието на други лица, извън гласуващите в момента избиратели, на разстояние по-малко от 3 метра от кабината за гласуване, когато в нея има избирател.

Заснемането на начина на гласуване, като се използват мобилни телефони, фотоапарати или друга възпроизвеждаща техника. Глобата за това е 1000 лева.

Разгъването на бюлетината след попълването и преди пускането й в избирателната кутия, по начин, който позволява да се види начина на гласуване.

Влизането в изборното помещение с оръжие и/или предмети, опасни за живота и здравето на гражданите.

Да се извършват действия пред и в изборното помещение, които накърняват добрите нрави и обществения ред.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"И този път гласуването е задължително, но санкция за негласуване на практика няма, тъй като при два пропуска на един и същи по вид избори негласувалият може да бъде изтрит от избирателния списък и после да се допише отново в него."Да, санкция на практика уж няма. Но нека изчакаме решението на Конституционния Съд по делото което ще се води за нарушение на Конституцията.Уж няма санкция но е нарушение защото нямат право да те изтриват от списъка.Правото на гласуване е автоматично!
40
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пускаш бюлетината, тя се разгъва и тайната на вота я вижда цялата комисия.
39
4
 
10
 
! Отговори
Ето така преди 7 години
Като не знае как да гласува, човек избира това, което е най-отгоре.
38
0
 
0
 
! Отговори
Petrol преди 7 години
Tosi pat ste sa po-malki chislata.
37
0
 
0
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 7 години
До РАЗМИСЛИ и СТРАСТИА ТИ СИ СТРАСТИ БЕЗ РАЗМИСЛИ ! ЩОМ ЗАПАДНОЕВРОПЕЕЦА НЕ ТИ ОТГОВАРЯ ,ТОГАВА ЩЕ ТИ ОТГОВОРИ *** !
36
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хора, нека бием един ШУТ В Г*ЗА на бистришките тигри!)))))
35
16
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Смеете се на Цецка, ама я вижте на чepвения шапкар какъв хипопотам му е вицeпрeзидeнт. Освен това и кoмyнистка до мозъка на костите (щото друг мозък няма).
34
4
 
15
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 7 години
СЪВЕТ ДО ТЕЗИ КОИТО НЯМА ДА ГЛАСУВАТ - АКО ПОЛУЧИТЕ ИЗВЕСТИЕ С ГЛОБА ЗА ТОВА ЧЕ НЕ СТЕ ГЛАСУВАЛИ ,ИМАТЕ ГОЛЯМ ШАНС ДА ПОЛУЧИТЕ ПОЛИТИЧЕСКО УБЕЖИЩЕ В НЯКОЯ РАЗВИТА СТРАНА ОТ ЕС ! НЕ ПРОПУСКАЙТЕ ТАЗИ ВЪЗМОЖНОСТ ,В ЕС НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА ТЕ ЗАДЪЛЖИ ДА ГЛАСУВАШ ,А ДА НЕ ГОВОРИМ ДА ТИ НАЛОЖАТ НЯКАКВА ГЛОБА ,ЧЕ НЕ СИ ГЛАСУВАЛ ,ТОВА Е АБСУРД ! ВЗЕМЕТЕ БЕЛЕЖКАТА С ГЛОБАТА И ЕЛАТЕ В ЗАПАДНА ЕВРОПА ,ВЕДНАГА ЩЕ ПОЛУЧИТЕ УБЕЖИЩЕ КАТО ЧОВЕК ПРЕСЛЕДВАН ОТ ЗАКОНА В БЪЛГАРИЯ
33
11
 
8
 
! Отговори
Знаещ преди 7 години
Мирише ми на приближаването на нова "триглава ламя" в близките месеци ...
32
0
 
8
 
! Отговори
Знаещ преди 7 години
санкция за негласуване на практика няма, тъй като при два пропуска на един и същи по вид избори негласувалият може да бъде изтрит от избирателния списък и после да се допише отново в него.---Няма как да има "санкция" за негласуване на втори тур, защото това НЕ е са втори избори за президент, а си е същият първи избор.
31
0
 
10
 
! Отговори
ПНХ преди 7 години
До 38Доколкото съм запомнил каквото съм чел(защото не съм в първа младост),комунизмът като идея произлиза някъде от тая част на Европа,която тук наричаме Западна.
30
13
 
8
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 7 години
ЗАПИШЕТЕ С ДНЕШНА ДАТА КАВИ СА ЦЕНИТЕ НА ХРАНИТЕ ,ТОКА ,ВОДАТА ,КАКВА ЗАПЛАТА ПОЛУЧАВАТЕ И ПР.! СЛЕД КАТО ИЗБЕРЕТЕ ЕДИН ОТ ДВАМАТА КАНДИДАТИ АЗ ЛИЧНО ЩЕ ИЗЧАКАМ 5 ГОДИНИ И ЩЕ ВИ ЗАДАМ ВЪПРОС - ПОДОБРИ ЛИ СЕ ЖИВОТЪТ ВИ СЛЕД КАТО ИЗБРАХТЕ ТОЗИ ПРЕЗИДЕНТ ?! ТОГАВА ВИЕ ЩЕ ПОГЛЕДНЕТЕ КОЛКО КАКВИ СА ТОГАВАШНИТЕ ЦЕНИ ,КАКВА ЗАПЛАТА ПОЛУЧАВАТЕ И ЩЕ СРЕВНИТЕ ПОКУПАТЕЛНАТА СИ СПОСОБНОСТ ЗА ДВАТА ПЕРИОДА ,ПРЕДИ ИЗБИРАНЕТО НА ПРЕЗИДЕНТА И СЛЕД ИЗБИРАНЕТО! СЪВЕТЪТ МИ Е - НЕ СИ ГУБЕТЕ ВРЕМЕТО ,НЕ ГЛАСУВАЙТЕ
29
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Никои не ми отговори заши на две места се ходи трябва да е на едно тоя които е при урната трябва тои да търси подписите не да ходим при друг и после да ходим в урната защо да ми гледа егн
28
6
 
10
 
! Отговори
Киро преди 7 години
Каква европейска държава сме, след като на балотаж има двама кандидати комунисти.Да припомня, че годината е 2016.Все пака на първият тур се случи нещо обнеждаващо(тези двамата иамаха по малко гласове от половината гласували).
27
3
 
0
 
! Отговори
ПНХ преди 7 години
До 24Това са бели кахъри,*** кажи ми ти като си наясно с агентите,верно ли е ,че в Белия дом вече имало агент на Кремъл?!Разправят,че го е вербувала първата му жена,която била полковник от КГБ.Казвала се Ивана или нещо подобно.Това аз изобщо НЕ знам така ли е.Една жена ми каза,че това го знае от своя позната,която много ги разбирала тез работи.
26
5
 
18
 
! Отговори
Внимание!! преди 7 години
Троловете на ГЕРБ са активизирани!
25
10
 
2
 
! Отговори
Бюлетина номер 13 преди 7 години
Фаталната бюлетина за България и българският народ !Нека днес когато гласуваме да мислим разумно и така да гласуваме за да не съжаляваме в продължение на цели 5 години !
24
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Едно е неорентирано влизаш вътре не знаеш къде да идеш дали на първия дали на втория е оправете се и да се берем ядове другото което е защо са на две трябва на едно идеш един ти прибира подписа и един бюлетината що за държава сме
23
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен "Току що гласирах. Бюлетината ми се отвори в кутията и всички видяха за какво става въпрос."нарочно си го направил!
22
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тази къса бюлетина позволява на този, който удря печата на излизане от стаичката, да погледне и да види за кого си гласувал. Пред очите ми "финтираха" една бабичка. Онзи взе бюлетината и и каза: "Отидете и се подпишете!". Бабката отиде са се подпише, а през това време онзи надзърна вътре в бюлетината. След това удари пред нея церемониално печат и и я върна за да я пусне в урната. Едва като се прибрах у нас се усетих, че този тарикат не скъса ръбчето на бюлетината на бабата и тя стана невалидна