Кабинет на малцинството, експертен... вариантите?

Председателството на ЕС трябва да е стимул за стабилно управление
Обновена: 27 мар 2017 12:26 | 27 мар 2017 12:23,
15

След като резултатите от парламентарния вот вече са почти напълно известни, идва въпросът какво ще бъде новото правителство. Според политолозите Петър Чолаков и Иво Инджов опциите са две - съставяне на кабинет на малцинството или пък експертен кабинет с доминираща сила ГЕРБ.

Още по темата

"Най-вероятно е едно мнозинство от около 130 депутати. Правителство на малцинството, формирано с мандат на ГЕРБ, което не е съвсем сигурно, но е в интерес на държавата", коментира Петър Чолаков в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR.

"ГЕРБ има два варианта за съставяне на кабинет - с Патриотите, които да имат министри и евентуално "Воля" да ги подкрепят. Другият вариант е ГЕРБ директно да поканят "Воля". Възможно е обаче Европа да се стресне от Патриотите и техния патриотарски имидж", коментира и Иво Инджов.

Към важността на въпроса се прибавя и това, че България е на прага на председателството на ЕС и затова основният акцент пада върху формирането на стабилен кабинет.

"Точно българското председателство трябва да бъде стимул българските партньори в Европа да преглътнат някаква форма на участие на патриотите, защото в противен случай се отива отново към втори предсрочни избори и застрашава стабилността на българското председателство. Именно то ще бъде водещият мотив за съставяне на правителство заедно с необходимостта националната сигурност да се гарантира и България да устои на заплахите, които се задават", посочи от своя страна Иво Инджов.

Иначе с победата на ГЕРБ се формира и друго интересно разпределение на силите, добави Чолаков, а именно - генерал срещу генерал, визирайки държавния глава Румен Радев.

По думите на политолога въпреки че позициите на Бойко Борисов и президента Радев по отношение на санкциите срещу Русия се разминават, то те със сигурност ще постигнат единомислие по отношение на българските политики в ЕС и НАТО.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Правителство само на ГЕРБ и програма за управление,подкрепена от другите две формации!
12
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ма4кай Бойко 4ервените гн,***
11
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
каквато и тъпотия да стори Герб - БСП ще се провали по тежко и народа го знае
10
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма експертни кабинети в България.Първи вариант:оставят тиквата да направи правителство на малцинството и да поеме цялата отговорност,докато народът накрая дай Боже го изрита с камъни.Втори вариант:патриотите забравят патриотизмът си и заедно с комуниста бизнесмен Весо аптекаря направят тройна коалиция.Тогава Сергей,Доган и Симеон ще ни не видят ангелчета.Трети възможен вариант:патриотите се скарват,,не се разбират с Бойко,а Весо няма толкоз гласове и отиваме на след предсрочни избори.
9
4
 
13
 
! Отговори
лоренада преди 7 години
Нищо няма да се промени даже ще става много лошо от тук насетне.Народа много бързо забрави как преди да си отидат гербаджиите вдигнаха осигуровките и въпреки това гласува за тях макар и с нищожна преднина побеждават ако това изобщо може да се нарече победа и в крайна сметка никоя партия не победи убедително.И в следващите 4г. ще се люшкаме в морето наречено неизвестност докато кораба България тотално не потъне и всички пасажери не загинат или не го напуснат преждевременно
8
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Марешки ще полу4и 1 министър и 4аст от баницата обединените и те ще загладят косъма а Бойко е той ще е на власт дорде я има ска,паната и крадлива партия БСП това е положението
7
4
 
8
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
До АнонименЧе накъде повече?! В страната остават предимно старци и роми! Пред тях ли ще показва мускули?! То кофите за *** отдавна празнеят и за комка няма, работници -йок, само народец без образование, който го бива само да трепе някой старец или баба в обезлюдените села!
6
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Драги зрители ,започва поредната серия от филма "Голямото лъготене ".Продуцент,режисьор ,сценарист и главен актьор е Бойко Б. Не очаквайте нищо ново ,ще има поредните интриги, поредното надуване и поредната проява на нарцисовия комплекс .
5
2
 
10
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 7 години
Чудно ми е кой ще оближе Златния пръст и дали самият той е склонен да приеме услугата от дуловското Деси, или ще настоява лично Вожда да го стори!!! Стоим, люпим семки и се наслаждаваме!
4
3
 
24
 
! Отговори
реалист преди 7 години
Подзаглавието връх на журналистиеската гениалност: "Председателството на ЕС трябва да е стимул за стабилно управление". Стабилността не заради хората в страната, а заради някаква си европейска бюрокрация. Ехоооо, бюрократите един ден ще си тръгнат, но ние ще останем да мизерстваме начело с Борисов. Журналисти.
3
3
 
5
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 7 години
До бай КольоТоест Златният Пръст не е гнусен!
2
5
 
15
 
! Отговори
бай Кольо преди 7 години
"Възможно е обаче Европа да се стресне от Патриотите и техния патриотарски имидж."Европа да си гледа работата и да не се меси във вътрешните работи на суверенни държави. Българското правителство се избира от българския народ, а не от Европейския съюз.
1
6
 
7
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 7 години
Чакам изявление на главният Русофоб на Републиката!!!Колко русофобски партии ще бъдат в Парламента, драги ми смехурко!???

Спонсорирани публикации