Гласуването зад граница: Най-много машини ще трябват в Турция

Приоритет за МВнР - диалогът със Северна Македония
Обновена: 25 май 2021 13:59 | 25 май 2021 13:45, Веселина Йорданова
78
Гласуването зад граница: Най-много машини ще трябват в Турция
Снимка: Bulgaria ON AIR, архив

6.7 млн. лв. е бюджетът за провеждане на предсрочните избори на 11 юли в чужбина, съобщиха от Министерството на външните работи.

От почти 570 прогнозни секции зад граница в 300 ще се гласува машинно, според анализ на ведомството. Най-много с машини ще се гласува в Турция - от 57 секции там, в 46 се очаква вотът да е с машина.

Още по темата
От 128 държави, до които е отправено искане за разрешение, 17 държави вече са дали съгласие за провеждане на предсрочния вот. Сред тях са Великобритания, Турция, Република Северна Македония, Белгия, Австрия и Испания, предаде БНР.

Служебният министър на външните работи Светлан Стоев коментира обсъжданото предложение по време на заседание на Министерски съвет на 11 юли да могат да гласуват само българите зад граница, които плащат данъци у нас.

"Това е политическо решение. За да нямат право български граждани, които не си плащат данъците у нас, да гласуват, трябва да се преработи Изборният кодекс. А за това трябва да има парламент".
 
Посолствата на България изпращат становища за откриване на секции до ЦИК. Калин Анастасов, който е част от работната група за организиране на вота към външното министерство, заяви, че не се предлага намаляване на секции.

Подновяването и задълбочаването на диалога с Република Северна Македония ще бъде приоритет на външното ни министерство, обяви Светлан Стоев.

Негови заместници ще са Румен Александров, който ще отговаря за приоритетите в областта на двустранните ни отношения и преговорната рамка със Северна Македония, а вторият заместник- министър е Зарица Динкова, която ще е с ресор политики за развитие и икономическия профил на министерството.

По повод снощната среща на президента Румен Радев с председателя на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен, Светлан Стоев подчерта, че всички институции в България са на една позиция по проблема с Република Северна Македония.

"Независимо от това коя е институцията, България има национални интереси, които се защитават от всички, които имат това участие в различните форуми. Така че не може да се търси разлика между българската позиция на президента, на външния министър макар и служебен", каза Стоев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
1
 
2
 
! Отговори
ДА ВИ СВЕТНА: преди 2 години
В Англия повечето от работещите там са от етнически или ромски произход.ПОЗНАЙТЕ ЗА КОГО ЩЕ ГЛАСУВАТ , СЛЕД , КАТО ГО НЯМА ВЕЧЕ ГЕРБ!
48
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То ако Славчо си мисли че ще има повече проценти жестоко се лъже,излезе че е има такъв лъжец)
47
0
 
7
 
! Отговори
Ха, ха,ха,хааааааааа преди 2 години
ЧЕСТИТО НА ДОГАН И КАРАДАЙЪ....ХА,ХА,ХААААААА ЧАЛГАРО И ТОШКО АФРИКАНСКИ ЩЕ МОЖЕ САМО ДА ИМ ЦЕЛУВАТ СЛЕД ИЗБОРИТЕ РЪКА И.... ЗАД НИ ЦИТЕ!
46
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е аз как ще гласувам , Кто не плащам данъци в България даже и да съм си там.Това е смехотворно .По зле измислено и от герберите.
45
0
 
9
 
! Отговори
Зозо преди 2 години
.....Най-много машини ще трябват в Турция.....Ай честито!!! Чалгаря обслужи ДПС - пълна програма :))))))))))))))))))))))))))))))))
44
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Имигрантите винаги се оправдават нещо ама това ама онова... добре ако всички 7 милиона избягаме на вън ? Значи чакали на вън да се оправи България....т.е. ние тука дето сме всеки ден и се борим да се оправи. Това чакат . Ние да е оправим, а тв фа се върнат някой ден на готово. Я стига.... никакво уважение нямам към такива аз .
43
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 46Точно за това с времето ограничиха вота от вън тънко. Но разни опозиционни сили раздухват скандала, как видиш ли герб спирал вота навън. Ами хората в България НЕ ИСКАТ имигранти да им решават управлението. Тв да си решават там където си плащат данъците. Какво ме интересува някаква булюю от средните щати на САЩ ,какво мислила ? Това е на другия край на света. Живей си там и не се меси.
42
0
 
14
 
! Отговори
Qanon преди 2 години
Според мен, трябва да се приеме закон, който да гласи: Който не живее/работи в България, да няма право да гласува тук. Примерно, някак си не е правилно някакви хора, живеещи от десетилетия в Турция, да гласуват тук и да определет бъдещето ни! И за работещите в други държави да важи също.
41
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хубава новина...Ердоган ще ни избере кабинет на "имало такъв народ" !
40
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да, това свършиха тулупииитеее от 45 -тотоДа увеличат гласоподавателите на ДПС Пълен срам и наказателен вот срещу гологлавия чалгар и мутрите на манолова и бабикян
39
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
има си хас!!!Слави, ти си човекът! Ще ти благодарим с лихвите селски чалгарино!
38
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да благодарим на Славуна и тези гласували за увеличаване на турските избиратели! Голяма промяна браво ! То така си беше преди едвам го спряха. Ужас
37
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен 2 преди 2 години
Има хора тук и то доста,които явно не разбират какво значи "етническа партия".Съветвам ви да седнете и да прочетете Конституцията на държавата,в която живеете и на която сте граждани.След като толкова се запалихте по темата с гласуването в Турция и за ДПС-я ми посочете кои други граждани,живеещи в България имат партия-гърци ли,немци ли,французи ли ,арменци ли,може би евреи?!Сега стана ли ви поне малко по-ясно за какво говоря?
36
2
 
9
 
! Отговори
до Турчин преди 2 години
Абе какъв турчин си ти като ми пишеш на чист Български език?Дядо ти може да е бил турчин,ти си българин!Това е положението.То даже в Турция 10% от населението са българи,ама Правешкия каскет ги изгони и сега ''олеле''!Станалото станало,важното е да продължаваме напред.Кой живее с миналото?Всеки ден е подарък и не знаеш утре дали ще си жив.Спокойно,леко нещата ще си дойдат на мястото,като му дойде времето.
35
17
 
4
 
! Отговори
Фатих преди 2 години
До Анонимен; Погледни се в какво състояние си ти и твоята държавица.Погледни в какво състояние са турците и Турция и ще се събудиш и прогледнеш.Къде са ***, сестра ти,съпругата ти,приятелката ти,леля ти,бълдъзата ти? Кого и къде обгрижват и обслужват? Има да си казваме много неща,които не са лицеприятни.Особенно за вас българите. Единственното ви спасение е Турция и турците.Защото другите ще ви разтурят и унищожат.Бъдещето ви е с ромското население.Ще си имате зет или снаха ром.ПОМИСЛЕТЕ
34
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дайте им бе,дайте им двойно повече машини да видим колко ще гласуват?Аз съм убеден,че няма да са много повече от тези на последните избори.
33
13
 
6
 
! Отговори
Турчин преди 2 години
До Анонимен30; Забравяш и замълчаваш една подробност , турците в Турция изгонени от пъдаря от Правец са точно толкова български граждани колкото и етническите българи в САЩ,Канада,Англия,Франция,Германия,Испания,Австралия,Белгия, Холандия,Австрия,Чехия,Русия...Иначе ще трябва пак да има "Майски събития" и да се срещнем на барикадата. Но нито светът е това което беше през 1989 нито турците са онова което бяха тогава.Този път последствията ще са много по-различни.Необходими е да ви предупредя..
32
0
 
14
 
! Отговори
тошко преди 2 години
е славчуту това искаше .
31
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До фатихЯдоса се, защото казах истината. И на малките деца им е ясно че турците гласуват под строй, защото са *** народ и точно при такива виреят тоталитарни режими и диктатори като Ердоган.
30
0
 
15
 
! Отговори
Проблем няма да са преди 2 години
машините,а тези,които разбират какво пише на тях,защото софтуерът е на български.Ще има иновации-щатен преводач на турски,който и да показва къде трябва да се натиска тъчскрийнът.Ролята на гласуващият ще бъде да се регистрира и да вземе картата,а след това да я даде на този,който разбира какво да се прави с нея.Пълна демокрация с таен вот,както и социално разделение н труда,гордост за гражданите на ЕС.