МВнР: Ще разкрием 740 секции извън страната

Подадените заявления за гласуване извън страната са малко над 50 хил.
8 сеп 2022 13:56, Йоана Цонева
15
МВнР: Ще разкрием 740 секции извън страната
Снимка: БГНЕС

Над 740 секции ще бъдат разкрити зад граница за парламентарните избори на 2 октомври според анализ на Министерството на външните работи (МВнР).

Това заяви постоянният секретар и председател на Работна група „Избори“ в МВнР Иван Кондов, цитиран от БТА. Той обясни, че предстои Централната избирателна комисия (ЦИК) да разгледа някои предложения на общностите зад граница, като броят на секциите може да достигне до 760.

По думите му все още няма разрешение за разкриване на секции в Германия, Австрия, Италия и Канада, тъй като те дават разрешение за разкриване на секция на точен адрес, но въпреки това има формално съгласие за провеждането на вота през октомври на тяхна територия.

Още по темата
Преди решението на ЦИК очакваме във Великобритания - 120 секции, Германия - 77, Турция - 165, а Европа - 415 и Америка - 70. И добави, че над 4000 членове насекционни избирателни комисии предстои да бъдат назначени, заяви Зам.-председателят на Работна група „Избори“ Калин Анастасов. Цад граница вот ще се проведе в 62 държави.

Подадените заявления за гласуване извън страната са малко над 50 хил. , като това е с 5 хил. по-малко от предишните избори през ноември 2021 г. На миналите избори гласуваха над 230 хил. души, при подадени 55 хил. заявления. В зависимост от нивата на активност, ще видим колко граждани ще бъдат дописани, обясни Кондов.

Кондов отбеляза, че на изборите през октомври в чужбина ще се гласува с 525 машини в 290 секции, като в по -голямата част ще има 2 машини. По думите му това са със 100 машини повече от предходните избори през ноември 2021 г. От представените данни от МВнР по време на брифинга стана ясно, че в 244 секции ще се гласува с две машини, а в 52 секции с една машина.

Анастасов отбеляза, че предстои да бъдат изпратени около 700 хил. бюлетини и изборни книжа за изборите през октомври, както и че ще бъдат назначени 4200 души, членове на СИК. Кондов пък добави, че на тези избори, след отпадането на Закона за извънредното положение, няма да може да се гласува с изтекли документи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
Възмутен преди 1 година
До Анонимен Това няма как да стане.Плащам си данъци и в България.и кой си ти та да определяш къде ще живея.като българин имам всичките права на такъв.
7
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Въпрос към мвНр, когато има избори в Турция, колко секции се отварят в Бълтария? 0 нали?
6
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Незабавна забрана за гласуването извън България (който желае да гласува да си идва) и даване право да се гласува на граждани само, които си плащат данъците в България (това е много важно), не може някакви маргинали да ни определят политиката?
5
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колкото и секции да разкрие, докато се гласува с машини, Радев, ПП и ДБ ще определят резултатите. Ясно е като бял ден.
4
1
 
10
 
! Отговори
Евала преди 1 година
Браво!!! И това все за хора, дето от години не живеят в страната, не плащат данъци и осигуровки, а ние изплащаме пенсията на родителите им. Те ще ми определят бъдещето. Както преди 2 години масово подкрепяха пуча срещу правителството и сега сме им много благодарни за подмяната , инфлацията и високите цени. Да си стоят в странство и да си гласуват я за Джонсън, я за Шол, я за Ердоган!
3
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Въпросът не е колко са секциите,а къде са?И как се гласува в тях?Защо в Турция,където има най-много секции се гласува с хартиени бюлетини,и то предварително попълнени???Каква е тая привилегия???
2
0
 
0
 
! Отговори
740 са малко преди 1 година
Поне 1,000 в повече трябва да са!И като забраните на нашенците да се чешат докато гласуват,и света ще бъде шашардисан!
1
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От къде на къде хора които не плащат данъци в България ,ще имат право на избор на депутати които биха имали възможността да променят моите данъци????