Бездушието на глобалната финансова система в "Капитал"

Филмът - тази вечер по телевизия Bulgaria On AIR
2 юли 2016 11:31, Петя Славова
1
Бездушието на глобалната финансова система в "Капитал"
Снимка: София Филм Фест

Стряскащо бездушният свят на глобалната финансова система разобличава режисьорът Коста Гаврас във филма „Капитал”.

Историята е базирана на едноименната книга на Стефан Осмон и ни среща със скорострелното израстване на инженера Марк Турней (Гад Елмахел) в банков шеф.

Новопостъпилият се сблъсква с безмилостния свят на бизнеса, който не следва човешките закони, а единствено финансови успехи. Режисьорът показва как макар и с положителен имидж, хората на подобни постове са кукли на конци, движени от съвсем различни интереси.

От там персонажа на Елмахел не остава безразличен към всички изкушения, които идват с новото му място в обществото. Интелигентен, амбициозен и пресметлив  персонажът ни показва как суровите банкови закони подчиняват и най-силните в системата и обусляват една законна диктатура, която лицемерно пренебрегват всички висши държавници, биещи се в гърдите колко държат на равноправеността и се борят за запазване на човешките права и достойнство.

А няма достойнство в този свят на пари, тъй като няма личности. Съществува друга финансова доктрина, която диктува бъдещето. Героите са наясно, че са манипулируеми и доброволно приемат да бъдат такива, защото единственото, през което оценяват достойнството си са „властта” и парите.

Съпругата на Турней е тази, която стои като противопоставящ се образ на системата, търсеща човека в мъжа си, а не пионката, грижеща се за чуждите интереси.

Филмът е безпощадна критика на глобалистичната обстановка в съвременния свят, която продължава да движи политическите и икономически процеси, и пред която малцина се бунтуват. Не на последно място - интересно е да се види как комикът Гад Елмахел е поставен от Гаврас да изиграе една толкова драматична роля.

Гледайте „Капитал” на 2 юли от 22.00 часа по телевизия Bulgaria On AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
2
 
! Отговори
42 преди 7 години
Bulgaria On AIR ТВ - как може такава простотия, интересен филм да го показвате от 22,00ч. , точно когато е мача Германия - Италия. Луди хора !