У-лицата: "Българ" тръгва из България

За трудния път на филма – разказва авторът му Неделчо Богданов
Обновена: 5 юли 2016 06:42 | 4 юли 2016 16:22, Петя Славова
11

Неделчо Богданов. Снимка: Facebook

12

И днес Dnes.bg ще ви срещне с интересни личности в рубриката ни У-лицата. Това са хора, правещи любопитни неща. Хора, на които не им пречат политиците и останалите, за да създадат каквото са си наумили. Лица, които ще срещнем в парка, на улицата. С две думи: Лица от улицата.

Българ

Ако някой не е гледал нито един епизод от "Българ", може да се обърка и да реши, че прилича на Бай Ганьо, но инак двамата персонажи нямат нищо общо. Що се отнася до сериала, той вече шест години се гледа онлайн, а персонажите му Българ, Пе6о, Аспарух, Унуфри, Дебелия престъпник, полицай Борис, Миша, Билко Бибитков, Супер Спиро, Бети, Хорацио и много други, бродят из сайта, но така и не влизат в нито една телевизия.

Годината е 2010, когато Неделчо Богданов прави своите първи стъпки в света на "Българ". Сериалът, с който се опитва да пробие в родните медии. Така и не успява. Никоя не се решава да инвестира в българска анимация, дори и мнозина да я сравняват с нашия еквивалент на "Семейство Симпсън".

Постепенно епизодите се увеличават, идва ред и на сезоните, а малко по-късно в големите киносалони тръгва и "Българ" – филмът, който може да се гледа на 3D и се опита да пребори световната конкуренция у нас.

За да го създаде, Неделчо Богданов отново разчита предимно на личната си авантюристична натура и тегли кредит. И ето: през 2015 г. филмът е на екран, а Неделчо споделя пред Dnes.bg, че вече е успял да си го върне.

"Филмът може да се каже, че е успешен финансово, до толкова до колкото вложихме по-малко от колкото си възвърнахме от бокс-офиса", обяснява той.

Инак персонажите често могат да се свържат с някои от доста известните ни личности от политическото и обществено пространство, но приятелката на Неделчо твърди, че именно той се крие във всичките герои.

Неделчо Богданов

Неделчо е роден в Несебър. Именно и затова решава да пренесе сюжетът от "Българ" в родния си град. Като дете иска да стане футболист, но въпреки това в седми клас отива да учи в Казанлък в художествената гимназия. И точно там, в 12-и клас решава, че иска да учи анимация. Приемат го в НАТФИЗ, където още първата година се ражда и идеята за "Българ". Още тогава знае и, че създаването му ще донесе със себе си и финансови проблеми. Неделчо е наясно, че анимация се прави трудно, а у нас още повече, тъй като реализирането й е свързана с много средства.

Книгата

Въпреки трудностите проектът продължава да се движи и разраства. На ход е третата книга "Българ 3. Междузвезден унищожител". 

Турнето на "Българ" започва от Варна – на 6 юли от 18:30 часа в книжарница "Сиела", продължава морската си обиколка към Бургас на 8 юли от 18.30 часа в книжарница "Хеликон". Ден по-късно в същия час е в Стара Загора в книжарница "Хеликон", а на 10 юли е в Пловдив от 18.30 часа в книжарница "Сиела".

"Първите две бяха написани от Робърт Блонд - легенда на книгите-игри в детството ми", разказва Неделчо и допълва, че  третата книга е написана от младия автор Ал Торо (Александър Торофиев). Инак "Българ" вече 6 години бива развиван от екипа му във всевъзможни форми. Към марката, освен сериал, 3D филм, има фен-шоп, комикс, игри, книги и пицария, носеща именно името Българ.

Екипът

В проекта на Неделчо Богданов помага всеки, който хареса "Българ", или е подходящ за ролята. "Екипът на сериала от самото начало до сега се е променил доста, но в основата сме си все още същите хора", казва Неделчо и изброява помощниците си: Станчо Станчев, Поли Върбанова и Веселин Дзипалски (всички от художествената гимназия в Казанлък). Николай Ванев е композитинг и монтаж, а брат му - Васил Богданов рисува декорите. В актьорския състав влизат около 15 човека. Разполагат отделно и с хора за звука, звуковите ефекти и за музиката. Сценарият пише той, като му помага Станчо Станчев. С него си правят брейнсторминг и така измислят новите епизоди.

Отделно Неделчо черпи вдъхновение от реалния свят, "където всяка случка може да бъде погледната и от смешната й страна", казва той.

Та в "Българ" има доста неща, които са му се случили. Когато му хрумне нещо, си го записва на файл с бъдещи идеи. Например сцената с Българ, който прави задръстване, защото чака къщата да мине - му хрумва, докато си взима шофьорските курсове.

И въпреки че влага доста емоция в сериала, финансово продуктът все още е нерентабилен. "Давам повече отколкото изкарвам. Надявам се скоро това да се промени", споделя още той.

В Несебър

що се отнася до хората в Несебър, те се забавляват, докато гледат "Българ". Съвсем естествено Неделчо прави специална прожекция там, на която се събира целия град. А пицарията, носеща името "Българ", се намира в града и сред най-редовните й клиенти са именно местните малчугани. Всъщност точно децата са тези, които най-много го питат кога ще има нов епизод от сериала. Успял е да си създаде фенове сред хлапетата, може би, защото е запазил и детското в себе си и умее да ги разсмее.

Амбициите

И ако в България проектът трудно си прокарва път, то екипът вече е създал английски канал на "Българ" в Youtube, като там епизодите са с английски дублаж. Най-добрият рекорд в английския канал е с над 1 милион гледания, което дава надежда на екипа, и на Неделчо, да не спират да го развиват.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
3
 
! Отговори
Ради преди 7 години
аз съм гледал сериалът и филмът и съм чел двете книги на българ а сега възнамерявам да прочета и третата. На мен ми харесват
6
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Радвам се, че такива хора се трудят в България и имат почитатели с творчеството си. На мен лично сериала и филма не ми харесвт. Но въпреки това пожелавам бъдещи успехи на създателите и много много фенове!
5
1
 
4
 
! Отговори
GolemPraz преди 7 години
Филмчетата са страшно добри, отдавна следя епизодите. Незаслужено непопулярна анимация.
4
5
 
10
 
! Отговори
Митака преди 7 години
Браво! Гони мечтите си, важно е "пътуването" :)Успех! Стискам палци с две ръце!пп: Интересно какъв *** трябва да си, че дта сложиш минуси на коментарите преди този?!?
3
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
хубаво е, че не се отказва
2
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
успехи, не е лесно да правиш подобни работи в бг, давай все така :)
1
4
 
12
 
! Отговори
:) преди 7 години
Браво на човека, харесвам амбициозни хора, които гонят целта си и постигат успехи !