Да надникнем в Полша

Съвременни полски пиеси у нас
10 юни 2015 13:26, Петя Славова
0
Да надникнем в Полша
Снимка: Полски институт

„Различното патенце и … други, не само приказки“ може да видим на 11 юни от 19.00 часа в Младежки театър "Николай Бинев, в камерна зала с вход свободен.

Kнигата излиза с подкрепата на Полския институт в София

Aнтологията ще представи проф. д.н. Виолета Дечева, преподавател по теория и история на театъра в Нов български университет. Водещ на вечерта драматургът Михаил Байков

Антологията е издадена по инициатива на Полския институт в София по случай Годината на Полския театър. Тя включва 10 пиеси на следните автори: Изабела Дегурска, Мачей Войтишко, Лиляна Бардийевска, Марта Гушньовска, Малина Пшешлуга, Роберт Ярош, Ивона Кушяк и Цезари Жолински. Преводите на пиесите са дело на Елжбиета Ейсимонт, Антоанета Попова, Божко Божков, Правда Спасова и Вера Деянова.

Съставителство и предговор е дело на Збигнев Руджински, редактор е Вера Деянова. Aвтор на проекта на корицата е проф. Лех Майевски.

Aктьорите Александър Хаджиангелов, Юлиян Петров и Ярослава Павлова ще прeдставят фрагменти от пиесите „Eликсир на старостта” на Лиляна Бардийевска,

„Различното патенце“ на Ивона Кушяк и Цезари Жолински и „Приказка за щастието” на Изабела Дегурска.

Творбите се отличават със значима, универсална проблематика, необикновена фантазия, задълбоченост и разнообразие в трактовката и представянето на света, фин хумор, игра със словото.

Те са привлекателни, отговарят на очакванията на децата и младежите, отнасят се с необходимото уважение към интелигентността и особената чувствителност на тази огромна част от театралната зала.

Пиесите се радват на възхищението и одобрението от страна на родители и педагози, удостоени са с вниманието на критиката и журитата, които в различни издания, конкурси и фестивали ги отбелязват по достойнство и награждават.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още по темата: полски пиеси
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари