Ресторантьори предлагат: Намаляване на ДДС в бранша

Мярката "60 на 40" била в подкрепа на големите вериги
21 апр 2020 17:00, Анисия Иванова
33
Ресторантьори предлагат: Намаляване на ДДС в бранша
Снимка: БГНЕС

Мерките за справяне с коронавируса в туризма у нас могат да бъдат много повече. Министерството на туризма е пасивно по отношение на концепцията за бъдещо развитие. ДДС е един от основните проблеми в ресторантьорството. 20% е изключително висока ставка, чието намаляване ще окаже мотивиращо действие в бранша. Това мнение изрази Желязко Каракашев, ресторантьор и хотелиер, основател на Кулинарен клуб Варна, в предаването "В развитие" по Bloomberg TV Bulgaria.

"Към момента дейност се осъществява само чрез доставки на храна и някои заведения за бързо хранене, които спазват определени правила. Външен туризъм няма. Все още има неизвестност в развитието на обстановката и това държи под напрежението нашите колеги", изброи той.

"Нямаме натрупан опит и параметри, за да анализираме какво предстои, но е добре да имаме визия", смята гостът.

По думите на Каракашев оптимизирането на разходите е неизбежно. Платежоспособността ще е ограничена.

"Освен за възнагражденията основните разходи в сектора са и за електроенергия и вода. У нас имаме сравнително високи стойности на тези разходи. Другият параметър е персоналът", поясни той.

Гостът взе отношение и по темата за мярката "60 на 40" в подкрепа на бизнеса, която според него обаче стига предимно до големите вериги, тъй като те отговарят на въпросните условия, заложени в нея.

Каракашев смята, че консолидацията в бранша е задължителна мярка, като според него ролята за нея в случая оказват общините и браншовите сдружения.

Видеото с целия разговор може да гредате тук.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
32
 
! Отговори
баба мара преди 4 години
нахалници 2 чаши чаи на витошка 10 лева хаиде фалираите хич не ми е зорполудяхте с тези цени човек не може да влезе да обядва една супа
28
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Те крият половината оборот пък и сега ДДС да намаляват! Наглост!
27
0
 
33
 
! Отговори
икономист преди 4 години
Това ще стане точно когато цъфнат налъмите.Имаше различни ставки ДДС, видя се какво става около тях. Ако не помните- прочетете или питайте.
26
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хайде сега някой от искащите умници "бизнесмени"които работят в сферата на туризма да ми обясни,като как намаляването на ДДС ще ги спаси от тоталният колапс който предстои в тоя бизнес?
25
0
 
32
 
! Отговори
сериал преди 4 години
28 Грешката е твоя. Другия път като отидеш за тортичка, вадиш парите и ги държиш високо с едната ръка без да ги подаваш, а с другата показваш и питаш всичко.
24
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ресторантьорите да го духат под вода. Сега ще оцелеят тези с качествена храна, добър алкохол, културно обслужване.Влизам вчера в една сладкарница да взема на жената тортичка. Продавачката ми подаде тази която харесах но се подвуомях за една друга. Попитах да ми е покаже така по отблизо. Отговора:Невиждаш ли? Торта като тортаБях матиран в един ход с пешката. Явно всичко е торта като торта и не трябва да се пита нищооооо. Просто си изръсваш паричките в мълчание и послушение.
23
0
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще оцелеят най-добрите и най-гъвкавите. Тези, за които клиента е бог. Другите ще дадат фира. Всичко си идва на мястото и така трябва да бъде. Не може с туризъм и ресторантьорство да се занимава *** и пульо.
22
1
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тогава да махнат ддс на храните за всички.
21
9
 
33
 
! Отговори
Комлексирани преди 4 години
Платени *** сте тука. Нямате пари за море и за това плюете..Ама ако имате...
20
1
 
50
 
! Отговори
! преди 4 години
И ддс-то се плаща от крайният потребител, *** такива! Във всеки един голям магазин ти пише цена на продукта с ДДС и без ДДС. Искате да премахнат ДДС-то, а аз да очаквам ли, че пържолата от 9,60 вече ще струва 8 лв примерно? Не, нали....Ще ядете тоягата, на хората им писна! Всеки си мисли, че може да е ресторантьор, ама ако ги питаш какъв е рандеманът и фирата на различните продукти....мълчание.
19
1
 
46
 
! Отговори
Аз преди 4 години
предлагам ресторантите да осигоряват на реална заплата, а не както е всички правят осигоряват на мин. заплата или 4 часов работен ден.
18
2
 
46
 
! Отговори
Буля стамата преди 4 години
Гладна кокошка просо сънува
17
4
 
41
 
! Отговори
АНТИ преди 4 години
Не ми пука за ресторантьорите !Ресторанта пари не ми дава,а пари взима.
16
5
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тези хора не разбраха ли,че това което беше няма да се повтори! Множеството треторазряни ресторантчета и хотелчета ще фалират, защото хората вече ще искат задължително чистота и качество, добра храна, отлично обслужване и реални цени. Всички преосмислихме преоритетите, пренастроихме се! Животът вече е друг и за нас и за тях!
15
1
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А хората да задължат по 2 пъти на ден минимум да сядат в заведенията Ви не искате ли?Наглеци
14
1
 
42
 
! Отговори
!: преди 4 години
Тия пак реват....добре, намалетр им ддс-то в рамките на извънредното положение. 90% от безработните идват от този сектор, щото толко и държат на тях. А то и затова обслужването е такова. Докога туризмът в България ще е с най-новия на заплащане? Кога практиката да не се дават последни заплати ще спре? Кога минималната заплата няма да е осигурителен праг? Точно за вас не ми е жал!
13
5
 
51
 
! Отговори
Данъкоплатец преди 4 години
Твърдо против!1. Защо за едни да може, а за други не? Искам и аз да продавам с нула ДДС.2. Като ви знам няма да намалите цените, а просто ще си ги прбирате тия 20%3. Защото който е ходил на ресторант преди, ще ходи и после, със или без 20% ДДС4. Защото трябва да работите на пазарен принцип, а не да разчитате на държавата5. Защото като имаше бум и по Витошка нямаше празно място и вдигахте цените всеки ден, никой не отиде в НАП да каже "Изкарвам много, дайте да помогна"Пет причини. Стигат
12
4
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Намалете цените и въведете задължителен необлагаем бакшиш. Така и ДДС-то ще бъде по-ниско.
11
3
 
40
 
! Отговори
До № 4, Eдин от вас преди 4 години
Виждам че изгаряш от желание да "палиш" от България (пише се сглавна буква) и честно казано такъв *** като тебе е хубаво бързо да се омита от нашата родина. *** да береш ягоди в Англия, такива неграмотници като теб са добре дошли там.
10
0
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Без такива. Значи земвлците, без ддс и псптоянно пари за продукция. Хотелите и заведенията, без ддс. Е ние останалите малки сектори ли, ще плащаме всичкия данък :) Не е сериозно. Или намаляте на всички или на никой. Иначе скоро никой няма да остане в България. Младите съвсем се задъхват с тая икономика.