Фадо звуци с Антонио Замбужо

Концертът на музиканта у нас ще е на 19 юни
Обновена: 3 май 2011 11:39 | 3 май 2011 11:39, Петя Славова
10
Фадо звуци с Антонио Замбужо
Снимка:jazz-plus - rita_carmo

Още един концерт за любителите на фадото предстои на 19 юни.

От 19.30 часа на сцената на зала България ще излезе Антонио Замбужо.

“...когато слушаш Замбужо има нещо по-дълбоко, нещо, което не се улавя на пръв поглед. Той е млад фадо изпълнител, който макар и обърнат към традицията, ни кара да се замислим за Жоао Жилберто и за всичко онова, което идва в бразилската музика с него.”, споделя за него великия бразилски певец Каетано Велозо.

Антонио Замбужо се ражда в Бежа през септември 1975 г. и разбира се, израства сред песните на този край на Португалия.

Първоначално той започва да свири на кларинет в местната консерватория “Байшо Алентежо”, но тъй като винаги е изпитвал любов към фадото и прочувствените песни на Амалия Родригеш, Мария Тереза де Нороня и Алфредо Марсенейро, се насочва именно към тази музика.

След като печели фадо конкурс, заминава за Лисабон. Там бива забелязан от знаменития китарист Марио Пачеко. Така Антонио Замбужо започва да пее в известния в квартала Алфама “Клуб до фадо”.

Много скоро след това той е избран от режисьора Фелипе ла Ферия за ролята на първия съпруг на Амалия Родригеш в едноимения мюзикъл, посветен на живота й.

Последвалите турнета с трупата дават безценен опит на младия Антонио, чиято роля го превръща в любимец на публиката.

През 2002 г. и 2004 г. Антонио Замбужо записва първите си два диска "O mesmo fado" и “Por meu cante”, в които представя древни песни от своя роден край Алентежо, като ги съчетава с новите тенденции във фадото.

Той е автор на много от песните в албумите си, а известните музиканти Паоло Парейра - португалска китара и Рикардо Круз - контрабас му акомпанират в това пътешествие.

След множество концертни изяви и турнета из цяла Европа, Антонио записва и най-високо оценената си работа - албумът "Outro Sentido", в който специално участие има бългалския хор “Ангелите”.

С този албум певецът заявява своето специално присъствие в света на фадото. Антонио пее фадо с невероятен финес, бразилски повей и с дълбочината на канте алентежано.

Това е неговият начин и той така различен от познатите ни фадо гласове и така красив. Не случайно бразилският славей Каетано Велозо казва за него ”.. искам да го слушам още и още...гласът му ме омагьосва и ме кара да плача.”
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
747
 
0
 
! Отговори
qtcuulzalb преди 12 години
ZOVJBx , [url=ctvjiutupyjw/]ctvjiutupyjw[/url], [link=nnlsdcudblxs/]nnlsdcudblxs[/link], dplcobywwtsp/
4
1
 
1
 
! Отговори
Коко ..... преди 13 години
Само Милко , само Милкооо и я елате пиленца при батя :)))
3
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
супер си е фадото, ти не го слушай като не щеш
2
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Стиа с тва фадо, писнахте ми на хурката...
1
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ми дайте линк, де... скрънзи.