Мариза: Пеенето за мен е като дишането

Фадо звездата пред Dnes.bg преди концерта си на 24 март
22 мар 2017 10:22, Петя Славова
2
Мариза: Пеенето за мен е като дишането
Снимка: НДК

Отново омагьосващата музика на фадо звездата Мариза ще ни пренесе в градската култура на родната й Португалия. Срещата с певицата е на 24 март в зала 1 на НДК, а за четвъртия си концерт у нас Мариза е включила в репертоара си свои стари парчета, както и съвсем нови от албума й Mundo.

Не за първи път идвате в България.  Успяхте ли да опознаете нашата страна?

Винаги с удоволствие идвам в България. Хората приемат музиката ми винаги много положително, с отворени сърца. Въпреки езиковата бариера, българите знаят песните ми наизуст. Това е удивително!

Какво да очакваме от вас този път?

Ще чуете много любими песни от миналото като Chuva, Meu Fado Meu, Barco Negro, но в основата ще бъдат песните от поледния ми албум “Mundo”. Както се казва "обичам всичките си деца“, но този албум наистина е най-добрият, който съм правила до сега.

Един от знаменитите концерти в началото на Вашата кариера е посветен на великата фадо певица Амалия Родригеш. Сравняват ли ви още с нея?

Да, сравняват ме с нея, но това може само да ме ласкае. Амалия Родригеш промени историята на фадо музиката – зададе нова посока, която се спазва и до днес от по-младите изпълнители. Обичам да казвам (и не само аз), че фадо трябва да се разглежда като времето преди и след Амалия. Тя завинаги ще остане най-голямата легенда в португалската музика.

Какво е фадо за Вас?

Начин на живот, за мен пеенето е естествено като дишането. Израснала съм с традиционната португалска музика, тя е част от мен, от личността, от характера ми.

Кога се влюбихте във фадото?

Нямам спомен, защото от дете съм заобиколена с фадо, то винаги е звучало около мен. Възприемах музиката като детска игра – вместо да си играя с играчки, аз предпочитах да пея.

Изминалата година беше една от най-успешните за Вас в професионален план. Как фадо Ви промени?

Не ме е променило, напротив – струва ми се, че аз го промених! Сравнете положението на фадо сега и преди 15 години. Днес младите хора усещат, че вратите за тях са широко отворени и са свободни да експериментират както си поискат. Фадо е градска музика със собствена енергия, попила очарованието на Лисабон, от където произхожда. Фадо се храни с тази енергия и се променя точно толкова бързо, колкото и нашите чувства и емоции.

Вашата музика сближава хората, но какво мислите за глобалните процеси днес?

Глабализацията е нещо, което се случва - без значение дали го искаме или не. Тя е част от съвремието ни. Разбира се, трябва да има ясни правила, които да подпомагат по-лесното ни и безопасно общуване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да живее сръбската музика и сръбската скара, оп са, номер 1
1
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дано не дишаш както пееш кака, щото няма да го откараш дълго!