Европейският съд поиска съд за български митничари

Няма давност, когато е ощетен евробюджетът, решиха магистратите
5 юни 2018 20:34, Екип на Dnes.bg
14
Европейският съд поиска съд за български митничари
Снимка: БНР

Прекъсване по давност за сериозни престъпления е недопустимо, когато извършителите им са ощетили европейския бюджет. Това реши Европейският съд в Люксембург по дело, водено в България срещу подкупни митничари.

Става дума за група, разкрита през 2011-2012 г. Тя е разследвана за това, че е искала подкупи от шофьори, влизащи в България от Турция, за да избегнат митническа проверка. Събраните пари били поделяни между митничарите след работната смяна.

Процесуалните срокове на разследването били удължавани няколко пъти и излезли извън предвидения от българския Наказателен кодекс двугодишен срок за предварителното разследване, пише в досието. 

По информация от съда забавянето се дължало отчасти и на факта, че обвинителните актове не са могли да бъдат връчени на обвиняемите и техните адвокати лично, тъй като след призоваването им те не се явявали под различни предлози.

Възникнали сериозни съмнения, че те злоупотребяват с правата си, за да предизвикат именно просрочване на законовите срокове и съответно прекратяване на производството. 

Ето защо Специализираният наказателен съд в София решил да се допита до най-висшите магистрати в ЕС. Според съда в Люксембург, тъй като в случая се засягат финансови интереси на ЕС – несъбрани митнически постъпления по външната граница на Съюза, българската правна уредба не може да е в ущърб на основополагащите договори на ЕС.

Щом прекратяването е предизвикано от умишлено възпрепятстване от страна на обвиняемите, Договорът за функционирането на Европейския съюз не допуска национални разпоредби да прекратяват наказателно производство, се казва в решението на висшия европейски съд.

Топ магистратите са категорично, че тежки измами и други тежки форми на незаконна дейност, засягаща финансовите интереси на Съюза, не могат да бъдат основание за прекратяване на разследването и обвинените митничари трябва да бъдат изправени пред съда, когато разследването приклключи, независимо от разписаната в българското право давност.

Решението на европейския съд е задължително за българските магистрати, както по конкретното дело, така и по всички разследвания от подобно естество. Решението ще се прилага и във всички останали държави от ЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
9
 
! Отговори
Политически пророк преди 5 години
А съдиите кой ще ги разследва за протакане на делото до изтичане на давностният срок?Мафия на държавно ниво!
8
2
 
1
 
! Отговори
Defender of Justice преди 5 години
ЕС се показа също като надзаконоава корупционна система грижа се повече за икономическа изгода отколкото за исианаат и правосъдието и човешките права. А по принцип не само престъпление срещу икономичвските интереси на ЕС но по принцип всички нарушения трябва да се наказват но не според комунистичеите несправедливи античовешки пристрастни към частни интереси и разрушителни закони с несъответно големи наказания особено когато става въпрос за пари нарушаващи човешките права в полза на свързани лица
7
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
в превод:освен че няма да има осъдени за пореден път, България ще се наложи и да плати неустойки и глоби за процесуални нарушения накрая....
6
0
 
5
 
! Отговори
Маша преди 5 години
Съда е маша в ръцете на управляващите. Всеки който се добере до властта почва да ползва съда като оръжие.
5
4
 
16
 
! Отговори
AZ22 преди 5 години
Това е България! Тези от европейския съд нещо са се объркали.
4
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво е това по давност? Един заврян зет гледаше как да си почива от жена си в парламента, през същото време не можеха да го разследват и давността дошла. Всички са убедени, че са му шавали пръстите, но не бил разследван.
3
2
 
28
 
! Отговори
www преди 5 години
ДА АМА ПЪРВО ТРЯБВА ДА ИСКАТЕ ДА СЕ СЪЗДАДЕ ПРАВОСЪДНА СИСТЕМА ......ЗА ДА МОЖЕ СЛЕД ТОВА ДА СЕ СЪДЯТ И МИНИСТРИ И ДЕПУТАТИ....
2
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това е така защото нашето правосъдие е силно заето с Иванчева.
1
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Те всичките са за затвора.